Menenjitsiz bir dünya aşıyla mümkün

2 yaş altındaki çocukların, bağışıklık sistemi zayıf olanların ve yaşlıların menenjit riski altında bulunduğunu belirten Enfeksiyon Uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan, aşıyla bu ölümcül hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Menenjitsiz bir dünya aşıyla mümkün

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Aşı Çalışma Grubu Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "24 Nisan Dünya Menenjit Günü" dolayısıyla, yaptığı açıklamada, menenjitin "beyin zarı iltihabı" anlamına geldiğini, hayati bir organ olan beynin etrafındaki dokulara iltihabi olması nedeniyle ciddi zararlara yol açtığını belirtti.

Mehmet Ceyhan, menenjit geçiren hastalarda en sık görülen kalıcı hasarlardan birinin işitme kaybı olduğuna dikkati çekerek, menenjitin öğrenme güçlükleri, sara nöbetleri ve felç gibi ciddi sonuçlar doğuran bir hastalık olduğunu söyledi.

SEPSİS GELİŞİRSE HASTALIK ÖLÜMCÜL OLUR

Menenjit sırasında bir hekimin karşılaşabileceği en korkunç tablonun "sepsis" denilen kana mikrop karışması olduğunu dile getiren Ceyhan, bu durumda hastaların kaybedildiğini dile getirdi.

Prof. Ceyhan, özellikle 2 yaş altındaki çocukların, bağışıklık sistemi düşük olanların, yaşlıların menenjit riskinin yüksek olduğunu belirtti ve aşıyla bu ölümcül hastalıktan kurtulmanın mümkün olduğunu vurguladı.

Sayfa Yükleniyor...