Metabolizmayı küstüren diyet hataları

Bireye özgü olmayan diyetler kilo kaybına neden olabiliyor ancak sağlık açısından da büyük risk oluşturabiliyor.

Metabolizmayı küstüren diyet hataları

Bilinçsiz yapılan diyetin vücutta ağır hasarlara ve metabolizmanın yavaşlamasına neden olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Bahar Aktan, metabolizma yavaşlamasına ve ilerleyen dönemlerde kilo sorunlarının daha şiddetli şekilde yaşanmasına neden olan diyet hatalarını şöyle sıraladı:

1. POPÜLER DİYETLER HERKESE UYGUN DEĞİL
“Diyet”; kişinin vücudunun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğeleri ve enerjiyi sağlayan günlük beslenme rutini olarak tanımlanır. Bu tanımlamadan diyetin bireye özgü olduğu gerçeği sonucuna varabiliriz. İnternet veya diğer kaynaklarda listeler halinde bulunabilecek onlarca diyetin sizin metabolizmanıza ve ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını bilmeden uygulamak metabolizmanıza ve size ciddi zararlar verebilir. Günlük enerji ihtiyacınızın altında bir değerde kalori içeren diyet uygulamanız metabolizma hızınızın kalıcı bir şekilde düşüşüne neden olabilir.

2. TEK ÇEŞİT BESLENME TARZI
“Diyete başladım ve ekmeği kestim”, “Diyet yapıyorum, akşam yemek yerine meyve yiyeceğim”, “Karbonhidrat yerine protein tüketiyorum”. Bu tür cümleler günlük hayatımızda sıkça duyduğumuz diyet yanlışlarının sadece bazıları. Bu şekilde bazı besin gruplarının diyetten çıkarıldığı ve yerine başka bir besin grubunun normalden daha fazla konulduğu diyetler sadece metabolizmada ağır hasarlara sebep olmuyor, yanı sıra ciddi sağlık sorunlarına da davetiye çıkarıyor. Birçok vitamin ve mineral eksiklikleri, karaciğer ve böbrek hasarları bu problemlerin sadece bir kaçı.

3. BİTKİ ÇAYLARININ AŞIRI TÜKETİMİ
Halk arasında zayıflama çayı olarak bilinen ve onlarca farklı şekilde hazırlanabilen bitki çayı karışımları aslında gerçekten zayıflatmıyor. İçerdikleri etken maddelerin idrar söktürücü özelliği ile vücutta bulunan metabolik ödem atılıyor. Bir başka yol ise laksatif yani bağırsak hareketlerini arttırıcı özelliği bulunan bitkilerin bu karışımlara eklenmesi ile bağırsakların boşalmasını sağlamaları. Her iki durumda yağ yakımına sebep olmayan, tartıda geçici bir azalma sağlayan etmenler. Metabolizmaya yapılan bu küçük dokunuşlar kısa süreler ile uzman kontrolünde uygulanabilir, ancak uzun süre ile kullanımları veya bazı bitki bileşenlerinin kullanımı karaciğer başta olmak üzere iç organ hasarlarına sebep olabilir.

4. KARBONHİDRATTAN UZAK DURMAK
Karbonhidrat içeren ekmek, pilav, makarna gibi yiyeceklerin diyetten tamamen çıkarılması sıklıkla karşılaşılan bir diyet yanlışıdır. Bilindiği üzere insanların günlük enerji ihtiyacının yüzde 50-60 kadarı karbonhidratlardan sağlanmalıdır. Sağlıklı kan şekeri dengesi ve günlük hayattaki zihinsel performansınızın devamlılığı için herkesin belirli bir miktarda karbonhidrat tüketmesi gerekmektedir. Diyetten tamamen elemine edilmesi yerine, basit olan karbonhidratlar yerine daha kompleks olanların tercih edilmesi sağlıklı bir zayıflama için metabolizmaya yardımcı olacaktır. Yani beyaz ekmek, pirinç, makarna, çay şekeri ve tatlı yiyecekler yerine; tam buğday ekmeği, bulgur, kepekli makarna, meyve tercih etmek ve bu karbonhidrat kaynaklarında porsiyon kontrolü sağlamak yeterli olacaktır.

5. ZAYIFLAMA İLAÇLARI KULLANMAK
Zayıflama ilaçları içerdikleri etken madde ve etki mekanizmaları ile her biri farklı bir şekilde zayıflatma vaadinde bulunan ilaçlardır. Zayıflama amacı ile bu tür ilaçlardan hayatının herhangi bir döneminde kullanmış bireylerin ilerleyen dönemlerde yeniden kilo aldıkları ve bu kilolardan kurtulma çabası verirken eskiye göre daha da fazla zorlandığı görülmektedir. Zayıflama ilacı gibi kilo kaybettirme ihtimali olan ilaçların mutlaka doktor kontrolünde kullanılması ve sağlık açısından risklerinin rutin testlerle takip edilmesi gerekmektedir.

6. FİZİKSEL AKTİVİTE OLMADAN DİYET YAPMAK
Diyet yapan bireylerde kilo kaybı yaşandıkça metabolizma hızının düştüğü görülür. Bu düşüş ilerleyen dönemlerde zayıflamanın zorlaşmasına ve kilo kayıp hızında azalmaya neden olabilir. Diyet yaparken kas oranını arttıracak her hangi bir fiziksel aktivite ile birlikte kas oranın korunması veya arttırılması ile metabolizmanın canlılığını korumak oldukça kolaylaşıyor. Diyet ile birlikte yapılan fiziksel aktivite ayrıca verilen kiloların kalıcı olmasına ve sağlıklı bir beden yapısı görünümüne kavuşmanın en temel kuralı olarak kabul edilir.

Sayfa Yükleniyor...