Meyve suyu değil kezzap, gazoz değil eter

Her yıl yüz binlerce çocuk zehirlenme nedeniyle acil servislere başvuruyor. Zehirlenmeler sakatlıklara, hatta ölümlere neden oluyor.

Meyve suyu değil kezzap, gazoz değil eter

Zehirlenmeler çocukluk çağının önemli sağlık sorunlarından biri, en önemli nedeni ise ailelerin bilgisizliği veya ihmali. İlaçların ilgi çekici renkte ve ilaç kapaklarının kolay açılır şekilde üretilmiş olması da nedenler arasında bulunuyor. Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Özlen Kaya Çardak çocuklarda zehirlenme riski ve alınması gereken önlemler hakkında şu bilgileri veriyor.

ZEHİRLENMEYİ KOLAYLAŞTIRAN ETKENLER
Kalabalık aile, aile içi sorunlar, anne babanın çok yoğun çalışması, sürekli meşgul olması, yeni bir kardeşin doğması, yoksulluk, taşınma. Zehirlenmelerin yüzde 90’dan fazlası en güvenilir yer olarak bilinen evlerde gerçekleşir. Zehir danışma merkezlerine zehirlenme nedeni ile bildirilen hastaların yüzde 50'den fazlası 5 yaş altındaki çocuklardır. Çocukluk çağı zehirlenmeleri özellikle , 9 ay – 5 yaş arası ve ergenlik dönemi olmak üzere iki yaş grubunu ilgilendirmektedirb

İlk 5 yaş grubunda görülen zehirlenmeler daha çok kaza nedeniyle ve erkek çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu yaş grubundaki çocuklar hareketli, merakli ve araştırmacı yapıda oldukları için en riskli grubu oluşturur. Ayrıca her şeyi ağızlarına götürmeye meraklı olmaları ve büyükleri taklit etmeyi sevmeleri de zehirlenmeyi kolaylaştırır. 5 yaş altındaki çocuklarda genellikle tek bir madde ile zehirlenme görülür.

Ergenlik yaş grubunda görülen zehirlenmeler ise daha çok kızlarda görülür ve istemli olarak intihar amaçlı ilaç alımları sonucu oluşur. Ergenlik dönemindeki zehirlenmelerde genellikle birden fazla ilaç alımı söz konusudur.

ZEHİRLENME ÇEŞİTLİ MADDELERDEN OLABİLİR
Katı zehirler:
İlaçlar, bitkiler, tozlar (deterjan), tablet şeklinde böcek ilaçları
Sıvı zehirler: Losyonlar, sıvı sabunlar, şuruplar, cila ve boyalar
Spreyler: Sprey boyalar, böcek ilaçları, temizleyici spreyler
Görünmeyen zehirler:Gazlar ve buharlar. Kombi- şofben, araç egzos gazı, soba dumanı.

Zehirlenmelerde belirtiler alınan maddeye göre çok çeşitlilik gösterir. Kalp hızında artma- azalma, solunum hızında artma- azalma, tansiyon düşmesi veya çıkması, bulantı kusma, bilinç kaybı, havale gibi çeşitli belirtiler görülür.

Bazı ilaçların çok az miktarları bile öldürücü etkiler yapabilir. Tek bir tablet bile bazen bir çocuğun ölümüne neden olabilir. En tehlikeli zehirlenmeye yol açan maddeler: İlaçlar (antidepresanlar, demir içeren ilaçlar, kalp ilaçları, havale ilaçları), yemek borusunda yanık oluşturabilen temizlik maddeleri (lavabo açıcılar, yağ çözücüler, tuvalet taşı temizleyiciler..), karbon monoksit, böcek ilaçları, hidrokarbonlar(mobilya temizleyiciler, tiner..), yabani mantarlar.

ZEHİRLENMEDE ACİL OLARAK YAPILMASI GEREKENLER
Doktorunuzun telefon numarasını kolay ulaşılabilecek bir yerde bulundurun.
Zehir danışma merkezinin numarasını evde bulundurun (114- ücretsiz)
Ambulans numarasını evde bulundurun (112)
Öncelikle sakin olun
Zehirlenmenin neden kaynaklandığını anlamak için çocuğun çevresinde bulunan tüm ilaçları gözden geçirin
Çocuğu tehlikeli ortamdan uzaklaştırın
Bilinci kapalı ise nefes alıp almadığını ve nabzını kontrol edin
Hayatı tehdit eden bir durum varsa suni solunum ve kalp masajı için hazırlanın

Meyve suyu değil kezzap, gazoz değil eter - 1
Meyve suyu değil kezzap, gazoz değil eter - 2

SAKİN OLMAK HAYAT KURTARABİLİR
Doktorunuzu ararken sakin olmanız ve aşağıdaki bilgileri doğru bir şekilde aktarmanız hayat kurtarıcı olabilir:
Çocuğun o andaki bilinç durumu, ilacın tam adı, kaç tablet veya şurup şişesinin ne kadarını içtiği, zehirlenmenin olduğu saat, çocuğun yaşı ve tartısı.
Her zehirlenmede kusturma doğru olmayabilir. görevlilerine sormadan hiç bir zehirlenmeyi kusturmaya çalışmayınız. Asitli maddelerde, gaz yağı veya eter gibi petrol ürünlerinde kusturmak hastaya faydadan çok zarar verebilir. Ayrıca hastanın bilinci kapalı ise kesinlikle kusturulmamalıdır.

1970’li yıllardan sonra çocuklar için daha güvenli ilaç paketleme yöntemlerinin geliştirilmesi ve bunların tüm dünyada kullanılmaya başlamasıyla özellikle ilaca bağlı zehirlenmelerde azalma gözlenmiştir.  ABD’de 1970 yılında 5 yaş altında zehirlenmeye bağlı ölüm vakası sayısı 226 iken, 1990 yılında sadece 49 çocuk hayatını kaybetmiştir. Günümüzde akut zehirlenmelere bağlı ölüm oranı yüzde 1’in altındadır.

Toksik bir maddeye maruz kalma öyküsü alınamayan bazı zehirlenme vakalarında gelişen bulgu ve belirtilersık görülen hastalıkları taklit edebilir.  Tam tersi de olasıdır. Acil hekimi her zaman zehirlenme olasılığını akılda tutmalıdır.  Özellikle ergenlik yaş grubundaki hastalarda sağlık personelini yanıltıcı hikayeler çok sık görülür. Ergenlik dönemindeki vakalarda anne baba ve çocuk ile ayrı ayrı görüşülmelidir

Zehirlenen bir çocukta içtiği maddeye göre tüm sistemleri etkileyen kalıcı hasarlar görülebilir. Bunlar böbrek yetmezliği- dializ hastası olma, kalp yetmezliği, bilinç kayıpları, koma tablosu ve ölümle sonuçlanan çok ciddi tablolar oluşabilir.

ZEHİRLENMELERİN ÖNLENMESİ İÇİN AİLELERE TAVSİYELER
Hiçbir zaman çocukların önünde ilaç içmeyin. Sizleri taklit edeceklerini unutmayın. Çocuklara ilaçları asla şeker diye vermeyin. İlaç ve temizlik maddelerini mutlaka kilitli dolaplarda ve çocuğun boyunun erişemeyeceği yükseklikte saklayın. Tüm tehlikeli ürünlerin üzerinde etiket olmasına dikkat edin. Zehirli maddeleri asla su bardaklarına koymayın. Çocuklarınıza karanlıkta ilaç içirmeyin. İlaçları her zaman orijinal paketlerinde saklayın. Tehlikeli temizlik maddelerini (kezzap, eter, tiner..) kola, gazoz şişesi gibi eski içecek şişelerine koymayın. Zehirlenmelerin bir bölümü misafirlikte olmaktadır. Misafirliğe gittiğiniz evlerde çocukları mutfak ve banyolarda yalnız bırakmayın. Her aile bu konuda sizin kadar titiz olmayabilir.

ÇOCUKLARIN HER AMBALAJI AÇABİLECEĞİNİ UNUTMAYIN
Tehlikeli hiçbir maddeyi buzdolabina koymayın. Böcek ve fare zehirlerini açıkta bırakmayın. Bu tip zehirler deriden emilerek kana karışır, çocukların asla dokunmaması gerekir. Evdeki bitkilerinizin yapraklarının zehirli olup olmadığını araştırın. Kombi şofben soba gibi ısıtıcıların güvenliğini sık sık kontrol edin. Evinizi kurşunsuz boya ile boyatın. Zehirlenme konusunda her zaman olabilecek en kötü ihtimali düşünerek sağlık personellerinden yardım isteyin. Bir tabletten ne zarar gelir veya kusturdum artık tehlikesi kalmadı gibi düşüncelerle hastaneye gitmeyi ertelemeyin.  Çocuğunuzun yanında bulduğunuz tüm ilaçları hastaneye giderken yanınıza alın, hangisinden ne kadar içtiği konusunda eksik bilgi vermemeye gayret edin. Zehir danışma merkezinin 24 saat hizmet verdiğini unutmayın.

Sayfa Yükleniyor...