Migren ağrısına botokslu çözüm

Migren, her 7 kişiden birinde; kronik migren ise her 10 kişiden birinde görülüyor. Uzun süre ağrı kesici kullanımı gerektiren migren, son yıllarda botoks ile tedavi edilebiliyor.

Migren ağrısına botokslu çözüm

Genellikle tek taraflı, orta veya daha şiddetli baş ağrısı, sıklıkla kusmanın eşlik ettiği, ışık, ses, hareket ve kokuya duyarlılığın arttığı durumlar, migren ataklarının en tipik özelliklerindendir. Bu yıldırıcı rahatsızlıktan, cilt kırışıklıklarının tedavisinde sıklıkla kullanılan botoks ile 6 aya kadar kurtulmak mümkün.

Esteworld Plastik Cerrahi Hastaneleri Uzmanlarından Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Peker, botoksun migren tedavisinde kullanılmasının FDA tarafından da onaylandığını söylüyor. Doç. Peker, botoksla migren tedavisini, migrenden ciddi şekilde etkilenen hastalara öneriyor.

BOTOKS MİGREN ATAĞINI NASIL ÖNLÜYOR?
Doç. Dr. Peker, Türkiye’de 22 yıldır nörolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan botoksun etki mekanizmasını şöyle anlatıyor: “Migrene sebep olan sinir sıkışmalarının, yüz, şakaklar, burun içi ve ensede belirli bölgelerde, derinin hemen altındaki çok ince sinirlerde oluştuğu biliniyor. Hastalardan alınan bilgiler doğrultusunda, atakların başladığı noktalar tespit ediliyor ve bu bölgelerde siniri sıkıştıran kasları etkisiz hale getirmek için botoks uygulaması yapılıyor. Bu sinirler, botoks ile gevşetildiğinde migren de tedavi edilmiş oluyor.”

ETKİSİ 6 AY KADAR SÜRÜYOR
10 dakika gibi kısa bir sürede uygulanan botoksun etkisi yaklaşık 6 ay kadar sürebiliyor. Botoks ile gevşeyen sinirler, ağrının azalmasını, migren atakları arasındaki sürenin uzamasını sağlıyor. Doç. Dr. Fatih Peker, botoksla migren tedavisinin, rutin ilaç tedavilerinden daha üstün olduğunu vurguluyor. Ayrıca botoksun vücutta birikmediği, bağımlılık yapmadığı ve kalıcı bir yan etkisinin de bulunmadığının altını çiziyor.

BOTOKSUN MİGREN ÜZERİNDEKİ ETKİSİ TESADÜFEN BULUNDU
Doç. Dr. Fatih Peker, migren ve gerilim tipi baş ağrılarının tedavisinde botoks kullanımının tamamen tesadüfî olarak bulunduğunu anlatıyor; “1992 yılında bir kulak burun boğaz uzmanı olan William Binder’in yüz kırışıklıkları tedavisi yaptığı hastalarında baş ağrılarının da geçtiğini gözlemlemesi sonucu ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırma ve uygulamalar ile botoksun migren ve gerilim tipi baş ağrılarının şiddetini azalttığı ve ağrı ataklarının arasındaki süreyi açtığı ortaya çıkmıştır.”

Sayfa Yükleniyor...