Migrende ağrı kesici ne zaman kullanılmalı?

Uzmanlara göre, migrende kullanılan ağrı kesici haplar zamanla farklı baş ağrılarına neden oluyor.

Migrende ağrı kesici ne zaman kullanılmalı?

Selçuk Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emine Genç, migrende kullanılan ağrı kesici hapların zamanla farklı baş ağrılarına neden olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Genç, migrende daha çok kalıtımsal faktörlerin rol oynadığını, migren nedeniyle baş ağrısı çeken çoğu hastanın zaman zaman ''Beynimde tümör mü var?'' diye endişeye kapıldığını belirtti.  

Migren ağrılarının ilk olarak başın bir bölümünde başladığını ifade eden Genç, ''Migren başın bazen sağ tarafında, bazen de sol tarafında kendini gösterir. Migrenin zonklayıcı etkisi var. Bu da ataktan atağa değişebilir. Kalp atışları gibi şakaklarda ve başta zonklama hissedilir'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Genç, migren ağrısının belirli bir nedeni olmadığını, özel bir baş ağrısı türü olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Migren atakları çeşitli sıklıklarda kendini gösterir. Kimi migren hastalarının yılda bir kez migren baş ağrısı tutar ama kimi hastaların haftada 2 veya 3 kez baş ağrısı tutar. Baş ağrıları sık tekrarlanıyorsa bu sıklığı azaltacak tedavi uygulanır. Bu da bazı ilaçların her gün düzenli olarak alınmasıyla başarılabilir. Bazı hastalıkların belli ilaçlarla tamamen tedavisi olur ancak migren ilaçla tamamen tedavi edilebilecek bir hastalık değildir. Önerdiğimiz ilaçların düzenli kullanılmasıyla migren ağrıları seyrekleştirilebilir.''

ÜZÜNTÜ VE STRES TETİKLİYOR
Genç, migren ağrılarının sıklığının ve şiddetinin açlık, uykusuzluk, üzüntü, stres ve yiyecek gibi farklı nedenlere göre değiştiğini söyledi. Düzensiz yemek yeme ve sıvı tüketmenin migrenin tetikleyici sebepleri arasında olduğunu ifade eden Genç, ''Bu rahatsızlığı tetikleyen faktörler kişiden kişiye değişebilir. Bazı kişilerde migrenin çikolata yemekle ilgisi olduğu dahi söylenir. Eskitilmiş kaşar peynirleri tiramin, salam ve sucuk gibi yiyecekler nitrit içermelerinden dolayı migren hastalığını ortaya çıkarabiliyor. Migren hastaları, migreni tetiklediğini bildikleri yiyecekleri kesinlikle tüketmemeli. Bunun haricinde hayatlarını kısıtlamalarına gerektirecek bir durum yok'' diye konuştu.

Migrenin sıklığının azaltılması için düzenli yemek yenmesi ve düzenli yaşanması gerektiğine dikkati çeken Genç, ''Sakin ve düzenli ruh haline sahip olmak migren için olumlu faktörlerdir. İlaçlar kesildikten sonra migren ağrıları tekrar başlayabilir. Bu ilaçla da ilaç dışı yöntemlerle de öyledir'' dedi.

MİGRENDE AKUPUNKTUR TEDAVİSİ
Hastaların çok sordukları yöntemlerden biri olan akupunkturun uygulanması halinde de migren ağrılarının tekrar etme olasılığı bulunduğunu kaydeden Genç, ''Ağrı kesici ilaçlar baş ağrılarında sıkça kullanılır. Hasta ağrı kesici ilaçla rahatlayabiliyor. Migren rahatsızlığı olanlar sıklıkla ağrı kesici kullanıyor. İlerleyen zamanlarda bu ağrı kesicilere bağlı baş ağrısı sorunu ortaya çıkıyor. Üstelik bu ağrı kesiciler, migren hastalarının hekime başvurmasını geciktiriyor. Baş ağrıları ortaya çıkınca gecikmeden mutlaka hekime başvurulmalı.''

Sayfa Yükleniyor...