'Mucit dişçi'nin uluslararası başarısı

İcatlarıyla adını ''mucit dişçi'' olarak duyuran Ortodontist Doç. Dr. Enis Güray'ın üçüncü icadı ''EZ Slider'' adlı ürün, Chicago'da yapılan Amerikan Ortodonti Kongresi'nde büyük ilgi gördü.

'Mucit dişçi'nin uluslararası başarısı

''Çapraz ve derin kapanışlarda ortodontistin işini kolaylaştıran'' ilk ürününü 2000 yılında geliştirdiğini ve söz konusu icadına ''Guray Bite Raiser'' adıyla uluslararası patent aldığını anlatan Doç. Dr. Enis Güray, Amerikan Ortodonti Kongresi'nde (AAO) kiraladığı stantta tanıttığı ürünün tek dağıtıcılığını, dünyanın en büyük ortodonti firmalarından GAC International'ın aldığını ve tüm dünyaya o yıldan bu yana dağıttığını söyledi.

Tedavide ''basit, sabit, kapanış yükseltici'' görevini yerine getiren ürünün 10 yıldır alternatifsiz olarak kullanıldığını ve ürünün, Türk diş hekimliğinin ilk uluslararası patenti olduğunu kaydeden ''Mucit Dişçi'' ürünün hem ülkeye döviz kazandırdığını hem de ''Made in Turkey'' adıyla tanıtıma katkı sağladığını ifade etti.

Üreticiliğin yanı sıra ilk işinin hasta tedavi etmek ve bildiklerini genç meslektaşlarına aktarmak olduğuna da işaret eden Enis Güray, verdiği birçok konferansta meslektaşlarının ortodonti tedavisinde ''yer tutucu'' kullanmadıklarını gözlemlediğini ifade etti. Güray, ikinci icadının hikâyesini de şöyle anlattı:

''Kolay uygulanabilen, her türlü boşluğa uyabilecek, hasta uyumunu minimuma indirecek, sabit bir yer tutucuya ihtiyaç vardı. Ortodontist olmamın avantajı ve malzeme bilgim sayesinde bir tatil dönüşünde direksiyondayken birden aklıma yeni bir fikir geldi. Ertesi gün yeni bir yer tutucu tasarımı ve üretimi için işe koyuldum ancak, ürünün ortaya çıkması yaklaşık 2,5 yıl sürdü. Bu ürünüme de 'EZ Space Maintainer' adını verdim. Üretimi çok sancılı ve masraflı oldu. Chicago, Köln ve Moskova’daki diş hekimliği fuarlarında yer kiralayıp tanıtım yaptım. Maddi olarak dibi bulduğumda, artık bu son diyerek Boston’da yine AAO’nun kongresine katıldım. Orada Ortho Technology isimli bir Amerikan firmasının ürün müdürünün dikkatini çekmişim. Uzun incelemeler ve standardizasyon bürokrasisi sonucunda ürün, geçen yıl Mayıs ayında dünya piyasasına girdi.''

ÜÇÜNCÜ İCAT ''YILIN ÜRÜNÜ'' OLARAK GÖRÜLDÜ
Ortodontide geçici olarak kullanılan ''Mini İmplantlar''ın son yıllarda iyice yaygınlaştığına dikkati çeken Güray, ancak kendince burada da bir eksik gördüğünü ve bu eksikliği gidermek için de üçüncü icadını ortaya çıkardığını söyledi. Güray, son icadını da şöyle anlattı:

''Bu vidalarla kuvveti tam vektörüne göre uygulayamadığımızdan, kuvvetimizin bir kısmı istenmeyen hareketlere yol açıyordu. Daha etkili ve kolay kuvvet uygulamamızı sağlayan 'EZ Slider' adlı icadım da bu çalışmalarımın sonucu ortaya çıktı. Ürünü yine Ortho Technology firmasına sundum. Yaklaşık 1 yıllık bir değerlendirme sonucunda dağıtımını yapmayı kabul ettiler. Geçen Mayıs ayında da tesadüfen yine Chicago'daki Amerikan Ortodonti Kongresinde firmanın standında ürünümü ortodontistlere sundum. Firmanın bu ürünle ilgili hemen hemen hiçbir hazırlığı olmamasına rağmen aygıt korkunç ilgi gördü, meslektaşlarım çok beğendi. Firma, EZ Sliderı 'yılın ürünü' olarak niteledi ve kongre sonrası harıl harıl etiket üzerine çalışmaya başladılar. Sanırım yakında siparişleri başlayacak ve yine Türk Ortodontisinin üçüncü 'Made in Turkey' ürünüyle gurur duyacağız.''

OSTİM'DE ÜRETİLİYOR
Üç ürünün de alternatifinin bulunmadığını belirten ve büyük oranda Türkiye'de üretilmelerini''önemli artılar'' olarak nitelendiren Doç. Dr. Enis Güray, ürünlerin, metalin işlenmesiyle yapıldığını, Ankara OSTİM;de üretilip kliniğinde kurduğu atölyesinde de birleştirilip, temizlenip, kutulandığını söyledi.

Başarısını ve hayallerini gerçekleştirmesini ''mesai saati diye bir kavram tanımadan, hiç durmadan çalışmaya'' borçlu olduğunu ifade eden ''Mucit Dişçi'' ancak hemen hemen hiç destek görememekten şikâyet ediyor ve bunu şu sözlerle dile getiriyor: ''Tüm varlığımı icatlarıma harcarken ne yazık ki ne sivil ne de kamu kuruluşlarından destek aldım. Buna neden olarak da şu andaki mevcut yasal düzenlemelerin benim durumuma uygun olmadığı belirtildi.''

30 YILLIK MESLEK YAŞAMI
Hacettepe Üniversitesi, Dişhekimliği Fakültesinden 1982 yılında mezun olan Enis Güray, aynı üniversitede araştırma görevlisi olarak görev yaptıktan ve ortodonti uzmanlığını aldıktan sonra 1986-88 yılları arasında Gümüşsuyu Asker Hastanesinde meslek yaşamını sürdürdü. Selçuk Üniversitesi Ortodonti AD öğretim görevlisiyken 1995 yılında doçent olan Güray, 1996'da meslektaşı Dr. Metin Orhan'la birlikte, TÜBİTAK- Hüsamettin Tuğaç Vakfı araştırma ödülüne layık görüldü. Çok sayıda bilimsel yayına imza atan ve uluslararası konferanslara katılan Güray, serbest olarak çalışmasını sürdürüyor.

Sayfa Yükleniyor...