Nefes darlığı neyin habercisi?

Tek başına hastalık olarak kabul edilmiyor ama gece uykudan uyandırıyorsa kalp yetmezliğini, sabaha karşı uyandırıyorsa astımı düşündürüyor.

Nefes darlığı neyin habercisi?

Tek başına hastalık olarak nitelendirilmeyen nefes darlığı birçok hastalığın habercisi olması açısından önem taşıyor. Herhangi bir neden olmadan hızlı soluk alıp vermeye başlamak, nefes darlığının ilk belirtisi olabiliyor. Hızlı nefes alıp verdiğini fark etmek, hekime başvurmak için yeterli bir neden.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, nefes darlığını “ağır egzersiz dışında fark edilmeyen nefes alıp verme eyleminin fark edilir hale gelmesi’ olarak tanımlıyor. Hastaların, bu durumu “nefesim yetmiyor, ciğerlerimi dolduramıyorum, nefesimi sonuna kadar alamıyorum ya da veremiyorum, göğsümde bir sıkışma ya da ağırlık hissediyorum” diyerek farklı biçimlerde tanımlayabildiğini de söyleyen Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, şu bilgileri veriyor:

“Nefes darlığı çeşitli şekillerde ortaya çıkabiliyor. Efor sarf ederken, istirahat ederken ve gece uykudan uyandırarak… Nefes darlığı gece düz yattığınızda uyandırıyor ve yüksek yastıkta yatmayı gerektiriyorsa daha çok kalp yetmezliğini; sabaha karşı göğüste hırıltı ya da hışırtı ile uyandırıyorsa astımı düşündürüyor.”

Özellikle spor aktivitesi sonrasında nefes sayısında artış yaşanmasının normal olduğunu belirten Doç. Dr. Tahaoğlu, “Sağlıklı bireyler istirahat sırasında, ev işleri ya da sportif aktivite yaparken nefes darlığı yaşamıyorlar. Aşırı spordan sonra nefes alıp vermede artış normal kabul ediliyor. Nefes darlığı, bireyin soluk alıp vermesini fark ettiği an ortaya çıkıyor” diye konuşuyor.

ÖNE ÇIKTIĞI HASTALIKLARIN BAŞINDA KOAH GELİYOR
Doç. Dr. Kemal Tahaoğlu, uzun zamandır devam eden, süreklilik gösteren tıkayıcı akciğer hastalığı anlamına gelen KOAH’ın (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nefes darlığının en sık görüldüğü hastalık olduğunu belirterek, ”Sigarayla doğrudan ilişkili olan KOAH toplumda çok yaygın, ancak 10 hastadan 9’u bunun farkında değil. Tedavinin gecikmesi, gerekli önlemlerin alınamaması halinde hastalık ilerliyor ve hastalar oksijen desteğine bağımlı hale gelebiliyor” diyor.

TEDAVİ NASIL PLANLANIYOR?
Doç. Dr. Tahaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, nefes darlığı tanısı koyarken hastanın hikayesi ve bu sorunu nasıl yaşadığını anlatması çok önem taşıyor. Hasta öyküsü alındıktan sonra da tanı koymada bazı testlerden yararlanılıyor. Hekime objektif bilgi veren test sonuçlarına göre belirtilerin nedenleri bulunuyor ve hasta tedavi ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...