Obezite tehlikesi büyüyor

Obezitenin dünya çapında büyük bir kriz olduğunu ancak yavaş yavaş ilerlediği için kimsenin farkında olmadığını belirten uzmanlar, 2030'da obez sayısının Amerika’da 65, İngiltere’de 11 milyon olacağını öngörüyor.

Obezite tehlikesi büyüyor

Obezitenin sonuçları hem maddi, hem manevi açıdan yıkıcı. Japonya ve Çin’de her 20 kişiden biri, Hollanda’da 10 kişiden biri, İngiltere’de 4 kişiden biri, Amerika’da ise 3 kişiden biri obez. Uzmanlar sorunun gelişmiş ülkelerin sorunu olmaktan çıkıp az gelişmiş ülkeleri de etkisine altına aldığını belirtiyor.

Uzmanlar, vücut kitle indeksinin (kilo ve boy oranının) 30 kg/m üzerindeki kişi sayısının yıldan yıla arttığını ve yapılan araştırmaların dünya genelinde büyük bir artış eğilimi gösterdiğini ilan etti.

Gelişmiş ülkelerde obez kişi sayısının yükselişi 1970 ve 1980’ler olarak görülüyor. Ancak obezitenin geliri düşük ülkelere de yayılmaya başladığı belirtiliyor. Dünya çapında bir milyar 500 milyon kişinin fazla kilolu olduğunu belirten uzmanlar, fiziksel aktivitelerin azalması, yemek sektöründeki tüketim alışkanlıklarının giderek kötüleşmesini en önemli nedenler olarak görüyor.

Tarımsal politikaları kötü yönetmenin, sağlıksız ürünlere yasaklama ve kısıtlama getirmemenin, yanı sıra okullarda öğrenci yemeklerini düşünmeden sunmanın sorunu daha da başıboş bıraktığı ifade ediliyor.

Obezite, akut ve kronik birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Uzmanlar sorunla baş etmek için kısa süreli diyet programları ile günde 500 kalori kesmek yerine, uzun vadeli kalıcı bir beslenme ile günde 100 kalori keserek 3 yılda sağlıklı bir oran yakalanmasını tavsiye ediyor.

Sayfa Yükleniyor...