Öksürük ihmale gelmez!

Çoğu zaman ‘nasıl olsa geçer’ düşüncesiyle önemsenmiyor, ancak uzun süre devam eden öksürük; tüberküloz, astım ve KOAH gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Öksürük ihmale gelmez!

Öksürük, aslında boğaz ve solunum yollarını temizlemeye yarayan faydalı bir refleks. Ancak genellikle sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen öksürük kimi zaman insanı canından bezdiren bir belirti halini alabildiği gibi, birçok hastalığın da önemli bir belirtisi olabiliyor. Özellikle 8 haftayı geçen öksürüğün asla ihmal edilmemesi gerektiği uyarısında bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Süha Alzafer, “Bu süre boyunca dinmeyen öksürük tüberküloz gibi bulaşıcı, astım ile KOAH gibi kronik hastalıklar veya başka ciddi sorunlara işaret edebiliyor” diyor.

ZATÜRREDEN KALP YETMEZLİĞİNE...
Öksürük genellikle üst ve alt solunum yollarındaki iritasyon sonucu görülüyor. Ayrıca zatürre, akut ve kronik bronşit, amfizem, astım bronşektazi ile tüberküloz gibi akciğerlerin hemen hemen tüm hastalıklarında ortaya çıkabiliyor. Akciğer tümörleri ve akciğerlere bağlı bazı sorunlar da öksürüğe neden olabiliyor. Ayrıca sinüzit, çeşitli alerjik hastalıklar ve kalp yetmezliği gibi akciğere bağlı olmayan hastalıklar ve bazı tansiyon ilaçları da öksürük yapabiliyor. Bazen geniz akıntısı veya kulak kiri bile öksürüğe yol açabiliyor. Buşonun, yani kulak kirinin temizlenmesiyle öksürük ortadan kalkabiliyor. Sigara içen kişiler de öksürüğü genellikle ‘sigara öksürüğü’ olarak tanımlıyor ve pek önemsemiyor. Ancak bu kişilerde uzayan öksürüklerde tümör olasılığını da göz önüne alarak radyolojik tetkik yapılması gerekiyor.

REFLÜ DE ÖKSÜRÜK NEDENİ
Reflü hastalığı da öksürük yapan nedenlerden biri. Ancak altta yatan başka bir hastalık varken öksürüğün sadece reflüye bağlanmasının hastaya zaman kaybettirebildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Süha Alzafer, “Bu nedenle ‘öksürük reflüye bağlıdır’ demeden önce diğer nedenlerin mutlaka ekarte edilmesi gerekiyor” diye konuşuyor.

BOL SU İÇMEK YARARLI
Halk arasında uzayan öksürüklerde kullanılan bal ve zencefil karışımı bazen öksürüğü azaltabiliyor ve balgamın daha kolay çıkmasına sağlayabiliyor. Ancak bu tür karışımlara mucizevî anlamlar yüklemek de doğru değil. En iyi balgam söktürücünün bol su içmek olduğu unutulmamalı. Dolayısıyla öksürük sorunu yaşandığında gün boyunca en az 2 litre su içilmesi öneriliyor.

NEDENE YÖNELİK TEDAVİ YAPILIYOR
Öksürüğün tedavisi altta yatan nedene yönelik uygulanıyor ve sorun genellikle birkaç gün içinde geçiyor. Sigara ve hava kirliliği gibi boğazı tahriş eden faktörler ortadan kaldırıldığında öksürük çoğunlukla kesiliyor. Eğer öksürük bakteriyel enfeksiyon nedeniyle oluşmuşsa genellikle 1 haftalık antibiyotik tedavisi yeterli oluyor. Ancak altta yatan hastalık tedavi edilmezse öksürük de çoğunlukla dinmiyor. Örneğin akciğer tüberkülozu olan bir kişiye hastalığına yönelik tedavi uygulanmazsa öksürük de sürüyor. Bu nedenle tedavide öksürüğü kesmek kadar nedeninin de bulunup tedavi edilmesi son derece önem taşıyor.

Sayfa Yükleniyor...