'Ölümsüz solucan' veremi bitirebilir

17 öldürücü bakteriye dayanıklı olan ve "ölümsüz" olarak nitelendirilen Dugesia japonica solucanı, veremle mücadelede umut veriyor.

'Ölümsüz solucan' veremi bitirebilir

Fransız bilim insanları, "Dugesia japonica" solucanının, griple benzer belirtiler gösteren lejyoneloz, salmonelloz ve verem gibi hastalıklara yol açan 17 öldürücü bakteriye dayanıklılığını test etti.

Bu solucanın öldürücü bakterilere dayandığı ve hayatta kalmayı başardığı görüldü.

Bilim insanları, bu solucanın dayanıklılığından yola çıkarak verem gibi antibiyotiklere direnç gösteren bakterilere bağlı hastalıklarla mücadelede bir adım daha atılabileceğini vurguladı.

Araştırmaya imza atanlardan Eric Ghigo, dünyada bu solucanı bağışıklık konusundaki çalışmalarda kullanan ilk ekip olduklarını ifade etti.

Söz konusu solucan 10 parçaya ayrıldığında 10 yeni solucanın oluştuğunu belirten Ghigo, bu özelliği nedeniyle "Dugesia japonica"nın genellikle dokuların yeniden yapılandırılması için kullanıldığını belirtti.

SOLUCANDAKİ GEN İNSANDA DA VAR AMA İNAKTİF
Solucanın DNA'sı incelendikten sonra "Dugesia japonica"nın MORN2 geni sayesinde öldürücü bakterilere dayandığının belirlendiğini vurgulayan Ghigo, insanda da bu genin bulunduğuna ancak aktif olmadığına dikkati çekti.

Ghigo, bu gelişmenin 10-15 yıl içinde yapılacak klinik araştırmalara ışık tuttuğunu kaydetti.

Yeni Zelandalı ve İtalyan bilim adamlarının da destek verdiği araştırmanın sonuçları "Cell Host And Microbe" dergisinde yayımlandı.

Sayfa Yükleniyor...