Organ bağışında 176 bin gönüllü

Organ nakli bekleme listesinde yaklaşık 28 bin hasta var. Geçen yıl, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan yaklaşık dörtte birinin organları bağışlandı. Kadavradan bağışların artması hayati önem taşıyor.

Organ bağışında 176 bin gönüllü

Türkiye'de organ bağışı yapanların sayısı 176 bine ulaştı. Geçen yıl beyin ölümü gerçekleşen bin 969 hastadan yalnızca 472'sinin organları bağışlandı.

Organ bağışının önemine değinen Böbrek Nakli Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Gürkan Tellioğlu, “Bağış aslında kendimizi sigortalamak. Vefat eden insanlardan alınan organlarla hayata tutunan birçok hasta var. Ve nakil gerçekleşmediği için de her gün hayatını kaybeden bir sürü hastamız var”dedi.

2015 yılında 3 bin 203 böbrek, bin 216 karaciğer, 3 bin 168 kornea nakli yapıldı. Canlıdan naklin mümkün olmadığı kalp hastalarının 89'u nakil şansı buldu. Şu anda kalp nakli bekleyen 650 hasta bulunduğunu belirten Doç. Tellioğlu, “İnsanlar karaciğerin yarısını bağışlayabiliyor ama kalp nakli bekleyen hastalar için böyle bir bağış söz konusu değil. Onları hayata döndürecek tek şey vefat eden birinden bağışlanacak bir kalp” diye konuştu.

Organlarını bağışlayan her gönüllüden nakil yapılamadığını dile getiren Tellioğlu, “Kişi vefat ettiğinde kısa aralıkta organların kullanılabileceği bir süreç var” dedi.

70 BİN KADIN RAHİM NAKLİ İÇİN GÖNÜLLÜ BAĞIŞÇI OLDU

Kişiler bağışçı olsa dahi ölümden sonra yakınların onayına başvuruluyor.
Bakanlığı'nın organ bağışı verilerine bakıldığında yaklaşık 23 bin kişiyle en fazla gönüllü organ bağışçısının İzmir'den olduğu görülüyor. İzmir'i 21 bin kişiyle İstanbul takip ediyor.

Dikkat çeken verilerden biri de Türkiye'de şu ana kadar yalnızca bir rahim nakli yapılabilmesine rağmen yaklaşık 70 bin kadının rahim nakli için gönüllü bağışçı olması.

Sayfa Yükleniyor...