Oruç tutacaklar dikkat

Uzmanlar; sindirim sistemi hastalığı olanların özellikle de reflü, gastrit ve ülser geçirenlerin oruç konusunda çok dikkatli olmaları gerektiği uyarısında bulundu.

Oruç tutacaklar dikkat

Uzun süren açlığı takiben fazla miktarda ve hazmı güç besinlerin hızlı bir biçimde tüketilmesi sonucu, mide boşalma zamanı uzar ve midenin sindirim için ürettiği asit miktarında artış meydana gelir. Günü yoğun bir çalışma temposu içerisinde ve oruçlu geçiren ve bu şekilde yanlış beslenenlerde yemek sonrası uyku ihtiyacı da kaçınılmaz olur ve yemek yer yemez uzanmak ihtiyacı hissederler. Liv Hospital Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, bütün bunların sonucunda ise reflünün ortaya çıkmasının veya var olan reflünün şiddetlenmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Şimşek hastalara; “Bu açıdan özellikle önceden reflü tanısı konulan hastalar Ramazan ayı başlamadan takiplerini yapan gastroenteroloji uzmanı ile görüşmeli; yeni öneriler ve ilaç tedavileri alarak uygulamaya başlamalıdır” önerisinde bulundu.

REFLÜSÜ OLANLAR ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
• Günlük kalori ihtiyacının çok üzerinde beslenmemeli. İftar ve sahur arasında ek öğünler alınmalı, tek öğünde aşırı yemekten kaçınılmalı.
• İftar su veya çorba gibi sıvı besinlerle açılmalı. Bunları bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmeli.
• Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalı. Çiğneme tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korur.
• İftar veya sahurda yemeği takiben hemen yatılmamalı, 2-3 saat beklenmeli.
• Reflüyü artıran veya kolaylaştıran besinlerden (yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, aşırı kahve ve demli çay, gazlı içecekler, sigara, alkol vb) kaçınılmalı.
• Reflü hastalığı için doktorunuzun önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftar ve sahurda alınmalı.

MİDE ÜLSERİ VEYA GASTRİTİ OLANLAR ORUÇ TUTMALI MI?
Önceden mide ülseri olanların oruç tutmadan önce hekimlerine başvurmalarının yararlı olacağını aktaran Dr. Şimşek, “Bu hastalar, ülsere bağlı mide veya on iki parmak bağırsağında kalıcı bir hasar yoksa ve ülser tamamıyla iyileştiyse oruç tutabilirler. Ülserin tekrarlamasını önlemek için günde bir adet mide koruyucu olarak bilinen ve mide asit salgısının azaltılmasını sağlayan ilaçlar alınmaya devam edilmelidir. Ramazan ayının özellikle ikinci yarısında ülseri olan kişilerin ağrılarında artma veya ülsere bağlı kanama veya delinme gibi istenmeyen durumların sıklığında artış görülür. Yemekten ortalama 1.5 -2 saat sonra meydana gelen ve tekrarlayan kusma şikayeti olan kişilerle, özellikle geceleri uykudan uyandıran, sırta yayılımı olan karın ağrısı, yanma, şişkinlik, dolgunluk yakınmaları olan kişiler ülser açısından değerlendirilmelidir. Aksi takdirde ülsere bağlı kanama ve delinme gibi istenmeyen durumların gelişme riski artacaktır” diye konuştu.

SIVI TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Oldukça uzun süren açlık süresi ve mevsim nedeniyle artan hava sıcaklığı oruç tutmayı zorlaştırıyor ve bazı önlemler almayı gerekli kılıyor. Beslenme açısından dikkat edilecek en önemli noktalar ise; sıvı tüketimini arttırmak, az baharatlı gıdalar tüketmek, yoğun tuz içeren salamura besinler ile şarküteri ürünlerinden ve kızartmalardan kaçınmak, çay-kahve tüketimini azaltmak, bol sebze, meyve, komposto ve yoğurt tercih etmek.

Sayfa Yükleniyor...