Parkinson hastalığı hangi belirtilerle sinyal veriyor? (11 Nisan Dünya Parkinson Günü)

Nörolojik bir rahatsızlık olan Parkinson hastalığı en çok 60 yaş ve üzerinde görülüyor. Türkiye'de Parkinson ile yaşayan yaklaşık 150 bin hasta var. Araştırmalar rüyaların görülme şeklini de belirtiler arasında kabul ediyor.

Parkinson hastalığı hangi belirtilerle sinyal veriyor? (11 Nisan Dünya Parkinson Günü)

Hareketlerde yavaşlama ve titreme  hastalığının en temel belirtileri.

özellikle ileri yaşta görülen kronik nörolojik rahatsızlık.

Türkiye'de yaklaşık 150 bin Parkinson hastası oyduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Haşmet Hanağası, hareketlerde yavaşlama olduğu zaman mutlaka hekime başvurulması gerektiğini vurguladı, “Her Parkinson hastasında titreme olacak diye bir şart yok. Yürüme problemleri, uyku problemleri iyi bir şekilde koku alamama gibi bulgular da Parkinson hastalığının habercisi olabiliyor” dedi.

Parkinson hastalarının yüzde 15'inde genetik faktörlerin etkili olduğunu dile getiren Prof. Hanağası. “Parkinson hastalığında en büyük risk faktörü yaş. Yaş arttıkça risk artıyor. Genetik olabilir, ciddi kafa travmaları da risk faktörleri arasında. Böcek ve tarım ilaçlarına yoğun maruziyetin risk faktörü olduğunu düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Araştırmalara göre hastalığın ortaya çıkmasından yıllar önce rüyaların görülme şekli Parkinson hastalığının habercisi olabiliyor.

AMELİYAT VE PİLİ DE TEDAVİ SEÇENEKLERİ ARASINDA

Dr. Hanağası, “Hareketlerle ilgili semptomların başlamasından yıllar önce rüyaları daha canlı yaşamaya başlıyorlar. Hastalıkla ilgili mekanizmalar bozulduğu için, kişi rüyalarda konuşabiliyor, bağırabiliyor” ifadesini kullandı.

Parkinson tedavisinde ilaçların yanı sıra cerrahi müdahaleler yapılabiliyor, hastaların bir kısmına beyin pili uygulanabiliyor.

VİDEO: BU SAAT PARKİNSON TİTREMELERİNİ ÖNLÜYOR

Sayfa Yükleniyor...