Parkinson hastalığı ile savaşta önemli gelişme

Georgetown Üniversitesinde görevli bilim insanları, beyindeki doğal atık boşaltma sistemini bozarak zehirli maddelerin birikmesine yol açan “USP13” ismi verilen bir molekül keşfetti. Bilimciler bu keşfi, “Parkinson hastalığıyla savaşta yeni bir silah” olarak nitelendirdi.

Parkinson hastalığı ile savaşta önemli gelişme

“Lewy oluşumları” olarak isimlendirilen zehirli birikimler, sinir hücrelerinin ölümüne yol açarak felç edici hastalıklara neden oluyor. Bu oluşumlar düzgün şekilde işaretlenemediğinden vücut tarafından doğal yoldan atılamıyor. 

Lewy oluşumları, unutkanlığa ve vücut üzerinde kas kontrolünü kaybetmeye sebep olan “multi sistem atrofi” denilen çoklu sistem bozukluğuna da yol açıyor.

Bu konuda yapılan çalışmalarda Washington DC Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki araştırmacılar, deki doğal atık boşaltma sistemini bozarak zehirli maddelerin birikmesine yol açan “USP13” ismi verilen bir molekül buldu. Araştırmacılar, bu molekülün daha önce hastalığıyla hiç ilişkilendirilmediğini söyledi.

“USP13” molekülünün bloke edilmesiyle Lewy oluşumlarının vücuttan atılması ve bir daha oluşmasının önlenmesinin mümkün olacağı kaydedildi. 

Araştırmacılardan Dr. Xiaoguang Liu, “Bu çalışma USP13 molekülünün Lewy proteinin oluşumu, gelişmesi ve temizlenmesinde etkisine bir delil teşkil ediyor” dedi.

Dr. Liu, bu molekülün ve sinir dejenerasyonuna neden olan diğer benzer oluşumların tedavisinde de etkili olabileceğini söyledi. 

Araştırmacılar, hayatını kaybetmiş Parkinson hastaları ve hasta olmayanların beyinlerinde yaptıkları karşılaştırma sırasında bu molekülü keşfetti.

VİDEO: 35 YAŞINDA PARKİNSON HASTALIĞINA YAKALANDI

Uzmanlar, Parkinson hastalarında USP13 molekülünün ve Lewy oluşumlarının Parkinson olmayanlardakine kıyasla çok daha fazla olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, farelerde USP13 proteini bloke edildiği zaman beyindeki Lewy oluşumlarının temizlendiğini ve yeniden oluşmasının engellendiğini, böylece hücre ölümlerinin önlendiğini ve hareketlerinin iyileştiğini belirledi.

Araştırma ‘Journal Human Molecular Genetics’ dergisinde de yayımlandı. 

Vücudun beyindeki istenmeyen proteinleri atması için önce onların işaretlenmesi gerekiyor. USP13 molekülünün bloke edilmesi ile işaretleme süreci başladığından zararlı birikimlerin vücuttan atılma işlemi çalışıyor. Böylece USP13 molekülünden kurtulan beyin kendisini zararlı proteinlerden temizliyor ve sinirlerin tahrip olması önleniyor.

Sayfa Yükleniyor...