"Pek çok kişi MS olduğunu saklıyor"

MS hastalığında yalpalama ve denge bozukluğu sorunu yaşandığını söyleyen Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci, bu sorunla yaşayan MS hastalarının toplumda sarhoş zannedildiğini belirtti, "Türkiye'de pek çok kişi hastalığını saklıyor" dedi.

"Pek çok kişi MS olduğunu saklıyor"

Akdeniz Üniversitesi Ayşe Sak Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Pazarlama Bölümü'nden 9 öğrencinin hazırladığı "MS Hastaları İçin Toplumda Farkındalık Yaratılması Projesi" kapsamında, Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda program düzenlendi.

Türkiye MS Derneği Başkanı Ayşen İnci, gençlerin farkındalık yaratmak adına yaptığı çalışmaların önemli olduğunu ifade etti.

Dernek başkanlığına giden sürecin, 2006-2007 yıllarında İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda oynadığı tek kişilik bir oyunla başladığını anlatan İnci, "Oyunumu elime alıp okuduğumda iki şeyi düşündüm. O oyunun altından nasıl kalkacağımı ve MS için ne yapabileceğimi. Bu rol beni çok etkiledi. Dernekle, hastanelerle, doktorlarla ve hastalarla irtibat kurarak araştırma yaptım. Farkındalık adına önemli bir roldü" diye konuştu.

"Pek çok kişi MS olduğunu saklıyor" - 1

Yaptığı araştırmalarda MS'in tanısının ne kadar zor konulduğunu öğrendiğini, tekerlekli sandalye üzerinde oynadığı rolün kendisini çok zorladığını ifade eden Ayşen İnci, dernekte gönüllü bulmakta zorlandıklarına da değindi.

Multiple Skleroz
hastalarının çoğunun hastalığını gizlediğini vurgulayan İnci, şunları kaydetti:

"MS'liler sarhoş zannediliyor. Tabi bir yalpalama oluyor, denge bozukluğu oluyor, taksiye binmek istedikleri zaman 'sarhoş' diye alınmıyor. Bulaşıcı değil. Türkiye'de pek çok kişi yanlış anlamalardan ötürü bu hastalığını saklıyor. İşini kaybetmek istemiyor, eş bulmak istiyor. Bunu gizliyorlar, çünkü insanlar kaçıyorlar farklı düşündükler için. Bu yüzden çok fazla net bir rakama ulaşamıyoruz. Elimizden geldiğince bunu bir şekilde bazı projelerle duyurmaya başladığımızı sanıyorum."

"TÜRKİYE'DE 40 BİN MS HASTASI VAR"


Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'nden Nörolog Doç. Dr. Sibel Canbaz Kabay da çevresel faktörler, genetik bozukluklar, gıdalardaki toksinler, çevre kirliği, yaşamsal problemler ve katkı maddelerinin MS hastalığının ortaya çıkmasında etken olabileceğini belirtti.

Hastalığın 20 ila 40 yaşlarında daha sık görüldüğünü anlatan Kabay, "MS hastalığı kadınlarda iki kat fazla görülüyor, özellikle 15'ten sonra ve 55 yaşın altında daha sık. Fakat bu demek değil ki sadece bu yaşlarda, çocukluktan 70 yaşına kadar görülebiliyor" şeklinde konuştu.

"ÖLDÜRÜCÜ DEĞİL, ÖZÜRLÜLÜKLE YAŞATAN BİR HASTALIK"

Dünyada milyonlarca MS hastası olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kabay, "Türkiye'de 40 bin MS hastası olduğu biliniyor. Her geçen gün de maalesef bu sayı giderek artırıyor. Öldürücü bir hastalık değil aslında, özürlülükle yaşamak zorunda olan bir hastalık grubu karşımıza çıkabiliyor" ifadelerini kullandı.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Programda konuşan MS hastası Yazar Hakan Algan da toplumda hastalığı yüzünden yaşadıklarını anlattığı sırada gözyaşlarını tutamadı.

Bir süre ağlayan Algan, yürümekte zorluk çektiği için defalarca vatandaşların kendisini "sarhoş" sandığını söyledi.

Konuşmaların ardından Dumlupınar Üniversitesi MS Sanat Okulu Korosu da konser verdi.

Sayfa Yükleniyor...