Piyasada olmayan deposilin için çözüm arayışı

Daha çok kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan ancak piyasada olmayan deposilin için Sağlık Bakanlığı ve TEB çözüm arıyor.

Piyasada olmayan deposilin için çözüm arayışı

Türkiye İlaç ve Tıbbı Cihaz Kurumundan alınan bilgiye göre, deposilinin Yurt Dışı İlaç Listesi'ne 31 Ekim 2013 tarihinde eklendiği, ilacın üretilebilmesi için bir firmanın daha ilgili birimlere müracaat ettiği ve yaklaşık bir ay içerisinde üretimin gerçekleştirilebileceğini beyan ettiği belirtildi.

İlgili firma tarafının, depolarındaki 30 bin kutudan oluşan son stokları Eylül sonunda dağıttığı, hammadde sorunu nedeniyle yeni üretim yapılamayacağını bildirdiği kaydedildi. Üreticinin elinde bulunan ilaçların, hastanelere gönderildiği belirtilerek, vatandaşların 1-2 aylık sıkıntı geçene kadar ilaçlarını hastanelerde yaptırabilecekleri bildirdildi.

AĞUSTOS 2013'TEN BERİ TEDARİK EDİLEMİYOR"
Türk Eczacıları Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay, benzatin benzilpenisilin (penisilin G benzatin) etken maddeli ilacın, benzilpenisiline duyarlı mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanıldığını; kalp romatizmasına karşı koruyucu olarak tedavi protokülünde yer aldığını söyledi.

İlacın, koruyucu ve ilerlemeyi önleyici amaçla kullanılmasının çok önemli olduğunu vurgulan Kızılay, ilacın uzun yıllardır Avrupa'da bulunan bir tedarikçiden temin edildiğini anlatarak, şunları söyledi: "Ancak bu tedarikçi, söz konusu hammaddenin üretimini durdurduğunu ve hammadde tedariğini yapamayacağını bildirmiştir. Bunun üzerine yapılan yeni kaynak bulma çalışmaları sonuç vermemiş ve Kasım 2012 ayı dağıtımları ile birlikte stoklarında ürün kalmamıştır. Ürün Ağustos 2013'ten beri tedarik edilemiyor. Ekim başında bir dağıtım yapılmış ancak stoklar tükenmiş. Gelecek aylarda hammadde üreticisi firmanın ürünü tedarik edip edemeyeceği belli olacak."

Kızılay, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'ndan kendilerine gelen yurtdışı piyasa araştırmasına devam ettiklerini ancak çalışmaların henüz bitmediğini ifade etti.

"İLACIN TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ GEREKİR"
Söz konusu ilacın bulunamamasının "vahim bir durum" olduğunu belirten Kızılay, " Bakanlığı ivedilikle çözüm getirmelidir. Yurtdışı piyasa araştırmasında söz konusu ilacın kutu başı fiyatı 6.10 Avro ile 66 Avro arasında değişmektedir. Türkiye'de ise ilaç yaklaşık 2.32 TL'ye üretilmektedir. Dolayısıyla, ilacın Türkiye'de üretilmesi gerekmektedir. Türkiye'de çok daha ucuza üretim yapılabilirken, böyle bir sıkıntıya girilmesinin gerekçesinin sadece ham madde temin edilememesi olarak belirtilmesi kabul edilemez. Buna, acilen çözüm getirlimelidir. Böyle 50-100 kutu ilaç ithal edilmesini doğru bulmuyoruz. Çünkü, ülkemizde yaklaşık 200 bin kalp romatizmasına karşı koruyucu amaçla kullanılan hasta olduğu tamin ediliyor" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...