Pnömokokal hastalık nedir? Pnömokokal polisakkarit aşısı hangi durumlarda yapılır?

Pnömokok bakterisi zatürre, menenjit, kan zehirlenmesi gibi birçok hastalığa neden olabilmektedir. Pnömokokal hastalıklara neden olan pnömokok bakterisi, boğazında bu bakteri bulunan kişilerin öksürük ya da hapşırmaları yoluyla yayılır. 90'dan fazla türü bulunun bakterinin iki tip koruyucu aşısı bulunuyor.

Pnömokokal hastalık nedir? Pnömokokal polisakkarit aşısı hangi durumlarda yapılır?

Pnömokok hastalıkları, pnömokok isimli bakterinin neden olduğu ciddi ve ölümcül olabilen bir hastalık grubudur. Pnömokok bakterisi, hafif olarak değerlendirilebilecek hastalıklardan, ciddi, ölümcül olabilen kan zehirlenmesi ve menenjitte kadar çok çeşitli hastalıklara, yaşam boyu sakatlığa da neden olabilir.

5 yaşından küçük çocuklardaki bakterilerle ortaya çıkan menenjitin(beyin ve omuriliği saran zarın iltihabı) en sık nedenidir. Ayrıca, kan zehirlenmesine (sepsis) zatürreye, otit (kulak iltihabı) ve sinüzite neden olabilir. Zatürrenin hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en sık nedeni pnömokok bakterisidir.

Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar hafif; otit (kulak iltihabı) ve sinüzit gibi (ancak bu hastalıklarda hem gündelik yaşam kalitesini etkiler, hem de sağırlık gibi ciddi hasarlara neden olabilir) hastalıklardan, çok tehlikeli hastalıklar olarak değerlendirilen zatürre, menenjit (beyin ve omuriliği saran zarın iltihabı) ve kan zehirlenmesi şeklinde seyredebilir. Bu hastalıklar sağırlık, beyin hasarı ya da kol veya bacak kaybı gibi sakatlıklara neden olabilirler. Pnömokokal menenjit olan yaklaşık 15 çocuktan birisi tüm tedavilere rağmen kaybedilmektedir.

PNÖMOKOK HASTALIKLARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

hastalığının belirtileri:

-Ateş ya da titreme
-Öksürük
-Hızlı solunum ya da nefes alma zorluğu
-Göğüs ağrısı

Menenjit (beyin ve omuriliği saran zarın iltihabı) hastalığının belirtileri:

-Başağrısı ya da ense sertliği
-Yüksek ateş
-Parlak ışıkla artan ağrı
-Bilinç bulanıklığıdır.
-Bebeklerde yeme, içmede azalma, uyarıya cevapta azalma ya da kusma görülebilir.

Kan zehirlenmesinin belirtileri:

-Ateş
-Titreme
-Dalgınlık,
-Uyarıya cevapta azalma

PNÖMOKOK BAKTERİSİ NASIL YAYILIR?

Pnömokokal hastalıklara neden olan pnömokok bakterisi, boğazında bu bulunan kişilerin öksürük ya da hapşırmaları yoluyla yayılır. Bulaşma, solunum sekresyonları ile temas ve/veya büyük damlacıkların yayılımı ile kişiden kişiye olmaktadır. Hasta olmasalar bile bazı çocuk ve yetişkinlerin burun ve boğazlarında bu bakteriler bulunabilir. Bu kişiler pnömokokal hastalığı yayabilirler.

Pnömokokal hastalık nedir? Pnömokokal polisakkarit aşısı hangi durumlarda yapılır? - 1

PNÖMOKOK BAHTERİSİNİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLARDAN NASIL KORUNULUR?

Pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklara karşı en iyi korunma yolu pnömokok aşısı ile aşılanmaktır.

Pnömokok aşısı:

Pnömokokların neden olduğu, zatürre, kan zehirlenmesi ve menenjit gibi potansiyel olarak ciddi hatta ölümcül olabilen hastalıklardan korur.
Çocuğunuzun daha az otit ve sinüzit geçirmesini sağlar,
Pnömokokal hastalık nedeniyle çocuğunuzun bakım gereksinimini ve okula devamsızlığını önler. 

KİMLERE PNÖMOKOK AŞISI UYGULANMALIDIR?

-Bebek ve 5 yaşından küçük çocuklara 
-Sağlıklı 65 yaş ve üzerindeki yetişkinlere 
-5 yaş ve üzerinde olup pnömokok bakterisinin neden olduğu hastalıklar için riski arttıran diğer hastalıkları bulunanlara pnömokok aşısı uygulanmalıdır.

PNÖMOKOK AŞISI UYGULAMA TAKVİMİ NASILDIR?

Pnömokok bakterisinin 90 dan fazla tipi vardır. 
Konjuge pnömokok aşısı ve polisakkarit pnömokok aşısı olmak üzere pnömokok aşısının iki tipi vardır.

Konjuge pnömokok aşısı:

Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimizde yer alan konjuge pnömokok aşısı pnömokokların 13 tipine karşı etkilidir.

Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimimizde 2’inci, 4’üncü ve 12’inci ayda olmak üzere 3 doz uygulanır. Pnömokok aşısı, 5 yaş ve üzerindeki sağlıklı çocuklara; riski arttıran bir hastalık(kanser, dalak bulunmaması gibi) yok ise gerekli değildir.

5 yaş ve üzerinde olup pnömokok hastalığı riskini arttıran durumların varlığında ve 65 yaş ve üzerinde sağlıklı kişilere de uygulanmalıdır. Aşılama şeması hastalıklara ve yaşa göre farklılık gösterir.
Polisakkarit pnömokok aşısı:

Polisakkarit pnömokok aşısı pnömokokların 23 tipine karşı etkilidir. 
2 yaşından küçük çocuklarda etkili değildir. Pnömokok hastalığı riskini arttıran durumların varlığında ve 65 yaş ve üzerinde sağlıklı kişilere önerilir.Aşılama şeması hastalıklara ve yaşa göre farklılık gösterir.

165 FARKLI AŞI ÇALIŞMASI SÜRÜYOR

Sayfa Yükleniyor...