Prediyabete “estetik” engel

Karın ve bel bölgesindeki fazla yağlardan kurtularak prediyabetin önlenebileceğini söyleyen Estetik Cerrah Doç. Tayfun Türkaslan, fazla kilo ve sürekli açlık hissiyle kendini gösteren prediyabetin, şeker hastalığının başlangıcı olduğunu belirtiyor.

Prediyabete “estetik” engel

Özellikle karın ve bel bölgesindeki fazla yağların prediyabet açısından risk oluşturduğunu, bu yağlardan kurtulmanın, şeker hastalığı riskini de azalttığını belirten Estetik ve Plastik Cerrah Doç. Dr. Tayfun Türkaslan, prediyabet ve diyabet estetiği hakkında merak edilen soruları yanıtladı:

Prediyabet nedir?

Prediyabet, genellikle erişkin ya da tip 2 diyabetin başlangıç dönemini tanımlar. Orta ve üstü yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Bu dönemde şeker hastalığına ait komplikasyonlar henüz ortaya çıkmamıştır. Ancak hastalar, metabolik sendrom olarak adlandırılan biyokimyasal bozukluk yaşarlar. Hastalar, dahiliye doktorları tarafından oral antidiyabetik ilaçlarla takip edilir. Prediyabet döneminde insülin kullanmazlar.

Prediyabet vücutta ne gibi şekil bozukluklarına yol açar?

Prediyabette en sık görülen belirtiler genellikle bel ve karında, sırt bölgelerinde oluşan ilerliyici yağlanmalardır. Hastalar diyet ve spor yapmalarına rağmen bir türlü kilo veremediklerini, sürekli açlık hissetiklerini söylerler. Vücutta yağlanma arttıkça metabolik ihtiyaçlar artar. Azami miktarda salgılanan insülin, vücudun artan kitlesine nisbi olarak yetersiz kalır. İnsülin olmadan hücre icine glikoz olarak adlandırılan şeker giremez, bu sebeple hastanın kan şekeri seviyesi yükselir. Glikoz giremediği için hücreler sürekli açtır. Bu da bünyeye sürekli açlık hissi olarak yansır.

Prediyabet ile bölgesel yağlanma birbirini tetikliyor mu?

Bölgesel yağlanma ile prediyabet ve metabolik sendrom arasında birbirini şiddetlendiren bir ilişki vardır. Fazla kilolar hastalığa neden olurken, hastalık sırasında da daha fazla kilo alımı gerçekleşmektedir. Yağlanmanın artmasıyla birlikte vücudun kendi insülin üretimi yetersiz kalır. Dolayısıyla hücreler için yeterli enerji sağlanamaz. Sürekli açlık duygusu nedeniyle fazla gıda tüketilir ya da normal miktarda alınan gıdalar hücreler tarafından yakılamadığı için yağlanmaya dönüşerek vücuda dirençli bir şekilde yapışır. İnsanların yaşlanma ile birlikte kilo almasının sebeplerinden biri de budur.

Prediyabete “estetik” engel - 1

30'LU YAŞLARDAN İTİBAREN BAŞLIYOR

Kilo alımı ve metabolik sendrom hangi yaşlarda daha sık görülüyor?

Metabolik sendrom hastalığı stres, düzensiz beslenme, ilerleyen yaş ve genetik yatkınlık gibi belli başlı nedenlerle 30'lu yaşlardan itibaren ortaya çıkıyor. Modern hayatı her geçen gün daha fazla tehdit eden bu hastalık, yağ hücrelerinin büyümesine yol açarak fazla kiloların oluşumuna zemin hazırlıyor. Kalp hastalığı, diyabet, yüksek tansiyon, erken yaşlanma ve obeziteye neden oluyor. Nüfusumuzun yarısının obez ve fazla kilolu olması potansiyel prediyabetli sayısında önümüzdeki yıllarda şüphesiz ciddi artışa neden olacaktır. 

Diyabetin en önemli nedenlerinden biri olan metabolik sendromla mücadelede estetik operasyonların hasta psikolojisine etkisi nedir?

Bununla ilgili 2011 yılında çok önemli bir araştırma, Amerikan Plastik Cerrahi Derneği'nin bülteninde yayımlandı. Bel ve karın bölgesinde yağlanmanın hastalığı ciddi şekilde şiddetlendirdiği ortaya konuldu. Lazer lipoliz gibi estetik cerrahi operasyonlarıyla fazla yağları yok edilen hastaların, metabolik sendromla mücadelede motivasyon ve özgüveninin arttığı net olarak gözlemlendi. Söz konusu bölgesel yağların alınmasıyla hastaların trigliserit ve kan kolesterol seviyelerinde kayda değer düşüşler yaşandığı ortaya çıktı.

PREDİYABETİ ENGELLEMENİN YÖNTEMİ

Bölgesel yağlardan kurtularak prediyabet önlenebilir mi?

Vücut fazla şekeri kullanmadığı için mecburen depolar. Sonuçta kilo ve yağlar oluşur. Bu defa fazla şekeri parçalamak için pankreas daha çok çalışmaya başlar ve vücudun kendi insülini azalır ya da erken tükenir. Pankreas yetersizliği ortaya çıkar. Dolayısıyla hem erken yaşlanma, hem de tip 2 diyabetin gelişimi görülür. Bu durumda yapılması gereken ya vücuda dışarıdan insülin vermek ya da bir an önce fazla yağlardan kurtulmaktır. İnsülin almak, bireyin hastalığı kabullenip pes etmesidir. Ancak bölgesel yağlardan kurtularak hastalıkla mücadele edebilir, böylece prediyabet ve metobolik sendromun önüne geçilir. Lazer lipoliz ile aynı bölgeden kilo alımı önlendiği için, liposuction tercih edilmelidir.

Tedavinin zamanlaması önemli midir?

Kilo vermede sorunlar başladığı zaman, bireyin ailesinde de bu sorunlar mevcutsa mutlaka doktora başvurulmalıdır. 30'lu yaşın ortaları en uygun ve erken tedavi dönemidir. İlerleyen zamanın hastanın aleyhine işlediği unutulmamalıdır.

3-4 LİTRE YAĞ YOK EDİLİYOR

Lazer lipoliz yöntemiyle bölgesel yağlar nasıl yok ediliyor?

Amerikan FDA onaylı son derece güvenilir olan bu yöntemde 1 milimetre inceliğinde iğneler kullanılarak operasyon yapılıyor. Müdahale edilecek bölge güçlü lazer ışınlarının yayacağı ısıdan etkilenmemesi için uyuşturulur. Uyuşturulan bölgede dikiş gerektirmeyen ve kanamanın hemen hiç olmadığı mini kesilerden bu iğnelerle girilerek güçlü lazer ışınıyla yağ hücrelerini çevreleyen zarlar patlatılır. Böylece serbest kalan yağ dokusunun vücut tarafından emilip atılacak miktarı içeride bırakılır. Parçalanan yağ oranı fazla ise vücudun yok edemeyeceği miktar lazer liposuction ile dışarı çekilir. Fazla yağlar dışarı çıkarılmaz. İşlem yapılan bölgedeki yağ miktarına göre tek seansta 3-4 litre kadar fazla yağ yok edilir.

Prediyabete “estetik” engel - 2

Kişi işlem sonrası yağlarından kalıcı olarak kurtuluyor mu?

Lazer lipoliz ile yağ aldırma işleminde yağlar parçalanarak vücut tarafından emilip yok edildiği için tekrar oluşmamaktadır. 15 dakika ile 1 saat arasında süren tek seanslık operasyonla kalıcı olarak yok edilmektedir. Bu açıdan konforlu ve kısa zamanda sonuç alınan bir işlemdir.

SİNİRLER ZARAR GÖRMÜYOR

Lazer lipolizin herhangi bir riski var mıdır?

Kesinlikle güvenli bir işlemdir. Dikiş atılmadığı için mini kesi izleri fark edilmez ve zamanla ten rengini alır. Kılcal damarlar ve sinirler zarar görmez. Operasyon sırasında kanama olmaz.

Kişi normay yaşamına ne zaman dönüyor?

Yapılan işlemin ardından hasta taburcu oluyor. Çok hafif morluk ve şişlik ortalama 10 gün içinde kayboluyor. Korse kullanım süresi de çok kısadır, yaklaşık 10 gündür. Hasta 2. gün işbaşı yapabiliyor. 1.5 ayda işlem bölgesinde tam bir iyileşme gözlemlenir.

CİLT GERME AMELİYATINA GEREK KALMIYOR

Ciltteki olası sarkıklık için ikinci bir operasyon gerekiyor mu?

Yağların esnettiği derinin kendini bırakması, sarkması için cilt germe operasyonuna gerek kalmıyor. Çünkü güçlü lazer ışınları aynı zamanda cildin sıkılaşmasını sağlayan doğal kallojen üretiminin artışını sağlayarak gergin ve genç bir cilt dokusunun oluşumunu sağlıyor.

Sayfa Yükleniyor...