Prof. Önen, "Önen Kateteri” ile tıp literatürüne girdi

Güneydoğu’nun bir köyünde dünyaya gelen ve adını dünyaya duyuran çocuk ürolojisi uzmanı Prof. Dr . Abdurrahman Önen, azmin önünde hiçbir engelin duramayacağının iyi bir örneği. Eğitim hayatını zor şartlarda tamamlayan doktor, kendi buluşu olan katetere ismini vererek dünya tıp tıp literatürüne girdi.

Prof. Önen, "Önen Kateteri” ile tıp literatürüne girdi

Diyarbakır'da görev yapan Prof. Dr. Abdurrahman Önen, 1967 yılında Mardin'in Derik ilçesine bağlı bir mezrada dünyaya geldi. Hayata gözlerini açtığı bölgede okul olmadığı için 5 yıl boyunca haftanın 5 günü iki kilometre ötedeki köye yürüyerek gidip ilkokul eğitimini tamamladı. 5 yıl boyunca tek bir sınıfta eğitim gören Önen, ortaokul eğitimi için Diyarbakır'a gitti.

Önen, okul hayatında birçok zorlukla karşılaştı. Öğrenme aşkıyla yaz tatillerinde üst sınıfın derslerini çalışan Önen, emeğinin karşılığını takdir belgeleri ile aldı.

LİSEDE TÜBİTAK'TAN ÖDÜLLER ALDI

TÜBİTAK'ın düzenlediği yarışmalarda da derecesi bulunan Önen, 1985 yılında girdiği ve 2 buçuk milyona yakın kişinin katıldığı üniversite sınavında Türkiye 78. olarak İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı. Tıp fakültesini bitirdikten sonra Türkiye'deki bütün gelişmiş merkezlerde ve Amerika'da üst ihtisas yapan Önen, daha sonra çocuk ürolojisi üst ihtisas belgesi almayı başardı.

Prof. Önen, "Önen Kateteri” ile tıp literatürüne girdi - 1

ÖNEN KATETERİ TÜM DÜNYADA KULLANILIYOR

Amerika'da, Avrupa'da ve doğu ülkelerindeki üniversitelerde ders veren Önen, çalışma azminin karşılığını dünya tıp literatürüne kazandırdığı buluşla taçlandırdı. Türkiye'de üretilen ve Önen kateteri ismi verilen buluş dünyadaki tüm ülkelerde kullanılıyor.

KATETER İKİNCİ AMELİYATI ORTADAN KALDIRIYOR

"Nerede doğmuş olursak olalım, hangi şartlarda doğmuş olursak olalım yeter ki bizde zeka, azim, enerji olsun. Yaptığımız işi seversek başarı her halükarda gelecektir” diye konuşan Prof. Önen, bulduğu kateterin özellikleri hakkında şunları söyledi:

Prof. Önen, "Önen Kateteri” ile tıp literatürüne girdi - 2

“Böbrek ameliyatı yaptıktan sonra attığımız dikişlerin sağlıklı iyileşmesi için bir kateter yerleştiriyoruz. Bütün dünyada bunun birkaç çeşit örneği var. Bizim kateter çıkana kadar yerleştirilen kateterler çocuk yaş grubunda kabaca bir ay sonra genel anestezi alarak ikinci bir ameliyat ile çıkarılıyordu. Bizim bu buluşumuz ile ürettiğimiz kateter sayesinde artık çocuklarımız ikinci bir ameliyattan kurtulmuş oluyorlar, ikinci ameliyata gerek kalmadan hastanenin poliklinik şartlarında birkaç saniyelik bir işlemle, ikinci bir ameliyat maliyeti yüklemeden tek seferde çıkarmış oluyoruz. Bu kateterin en büyük kolaylığı çocukları ikinci bir ameliyattan kurtarıyor hem maliyetinden hem risklerden uzaklaştırıyor.”

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Tıptaki Gelişmeler
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...