Psikolojik tedavi yarım bırakılırsa ne olur? (10 Mayıs Psikologlar Günü)

Psikolojik sorunların çözümünde terapi sürecinin kademe kademe ilerlemesi gerektiğini ifade eden ve bu şekilde yapılan tedavinin olumlu sonuç almada etkili olduğunu söyleyen psikologlar yarım kalan tedavilerin zedeleyici olabileceğine dikkat çekiyor.

Psikolojik tedavi yarım bırakılırsa ne olur? (10 Mayıs Psikologlar Günü)

10 Mayıs Psikologlar Günü nedeniyle açıklama yapan Uzman Klinik Psikolog Yıldız Burkovik, psikologların toplum sağlığı açısından çok önemli görevler üstlendiklerini söyledi.

Aniden ortaya çıkan bir stres kaynağında psikologların çözüm için ilk aranan kişiler arasında bulunduğunu belirten Burkovik, şöyle konuştu:

Psikologların kaynağa ulaşması için birçok donanımları bulunmaktadır. Yeterli donanımı olan çözüme sağlam ulaşır, ulaştırır. Bireyler toplumu oluşturduklarından, toplumun ruh sağlığının iyi olması bireylerin kendi içlerinde ruhen iyi olmalarıyla bağlantılıdır. Sorun odaklı düşünme bireyin ruh sağlığını bozar. Dolayısıyla çözüm odaklı düşünmenin devreye girmesi son derece önemlidir. Kimi zaman sıkıntılar büyümeye başladığında sadece bir kişiyi değil, o ve onun çevresindeki kişileri de etkilediğinden sıkıntının giderek yayılmasıyla büyük kitleler bu durumdan etkilenebilir.

YARDIM DALGA DALGA BÜYÜR

Psikologlar toplumda etkilenen kişileri bireysel ve/veya toplu olarak rehabilite etmek için gereken desteği uygun şekilde kullanırlar. Bireysel olarak ele alınan kişilerin duygu durumlarının toparlanmasındaki sürecin yanı sıra toplu verilen eğitimler, yaptırılan uygulamalar, grup terapi şeklinde paylaşımlar da sürecin sağlıklı nitelikte toparlanmasında yardımcıdır. Desteğin varlığı bilindiği nispette, çaresiz kalan ya da kendini çıkmazda hisseden kişi, yalnız olmadığını bilecek ve yardım dalga dalga büyüyecektir. Bu yüzden psikoloğun varlığı ve sürece olan hakimiyeti önemlidir.”

TERAPİ SÜRECİ ADIM ADIM İLERLEMELİ

Terapi sürecinin kademe kademe ilerlemesi gerektiğini ifade eden Uzman Psikolog, “Psikologlar ihtiyacı olana ihtiyacı olduğu kadarını vermelidir. Destek elbette verilmelidir ancak tüm bilgi ve destek bir anda ardı arkasına verildiğinde birçok şey göz ardı edilebilir. O nedenle süreç kademe kademe gitmelidir. Bazı kişiler bir anda her şeyi çözmek isterler, onlara; yardımın yavaş ve sağlam olarak verildiğinde daha iyi sonuç alınacağı anlatılmalıdır” diye konuştu.

EKSİK KALAN TEDAVİ ZEDELEYİCİ OLABİLİR

Psikoloğa güvenmenin önemli olduğunu söyleyen Burkovik, terapilerin yarım bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti, “Bazen kişiler kendilerinin diğer kişi ya da kişilerden daha kötü olduğunu söyleyebilir ve tümüyle kendileriyle ilgilenilmesini isteyebilirler. Bu noktada psikoloğa güvenilmeli ve sürecin yönetimini ona bırakmalıdır. Yoksa hiç kimse yardımı gerçekten alamaz. Yarım, eksik kalan bir tedavi zedeleyici olabilir. Kişilerin duyguları yoğun olduğunda realiteyi test etmeleri sağlıklı olmayabilir. Duyguların yoğunluğu mantığın kullanılmasında eksiklik oluşturur. Psikoloğa da duygusal bir yük yüklenmesi, beklentilerin gerçekçiliğinde sorun yaşanmasına neden olabilir” uyarısında bulundu.

Psikolojik tedavi yarım bırakılırsa ne olur? (10 Mayıs Psikologlar Günü) - 1

SAĞLIKLI BİR TERAPİ SÜRECİ İÇİN BU ÖNERİLERE KULAK VERİN

Uzman Psikolog, psikolojik tedavi süreciyle ilgili ise şu tavsiyelerde bulundu:

Süreci psikolog yönetmeli: Psikolog ön yargısız hareket ettiği için sürecin yönetimi psikoloğa bırakılmalıdır. Süreci bir profesyonele bırakmak sorunu çözmenizde yardımcı olacaktır. Çözümü ararken ve çözüm için çalışılırken dürüst davranmak önemlidir. Bu nedenle karşılıklı güven atmosferinin oluşmasında açık ve dürüst olunmalıdır.

Bilgi saklanmamalı: Psikologdan bilgi saklanmamalıdır. Saklanan bilgi çözüm sürecinin çözümsüz olmasına sebep olabilir ve bundu, bilgiyi saklayan kadar bilginin saklamasını isteyen yakınların da sorumluluğu vardır. Böyle bir sürece maruz kalan danışanın tükenmesi sonucu hayatına siz son vermiş olabilirsiniz. Buna sebep olmamak için bırakınız yaşantısını psikoloğu ile tüm özeliyle paylaşsın.

Kirler halının altına süpürülmemeli: İhtiyaç duyulmasına rağmen psikolog desteği almamak, temizlik yapılırken halının altına kirleri saklamak gibidir. Saklanan her şey birden döküldüğünde, var olan durum daha da kötü hale gelebilir. Gerektiğinde fırtına kopacakken durdurmayı bilmek, limanda neler yapacağını kavramak ve kendisini fırtınaya götüren yolu bulmak, bir daha aynı yoldan gitmemek ya da giderken fark ederek dönmek için yol göstericiye ihtiyaç vardır. Bazen bir yol, bazen de farklı yollar psikolog ile birlikte keşfedilir.

VİDEO: DEPRESYON NEDEN KAYNAKLANIR?

Sayfa Yükleniyor...