Rahmi Koç iyileşebilir, ya diğer yaşlılar

Belirli bir yaşın üstündeki kişilerde kalça kırıklarının zor kaynadığı düşünülür. Kayak yaparken düşüp kalça kemiğini kıran Rahmi Koç, bu kanıyı bir kez daha gündeme taşıdı. Koç iyi bir tedaviyle sağlığına kavuşacak.

Rahmi Koç iyileşebilir, ya diğer yaşlılar

İleri yaşlarda meydana gelen kalça kırıkları yaşamı tehdit edebilen, hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileyen ciddi kırıklar arasında yer alıyor. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerde kırık tedavisinin zor olduğu, kırılan parçalar yeterince sağlam tespit edilemediği zaman kaynamanın gecikeceği, bazen de hiç kaynama olmayacağı yönünde yaygın bir kanı var.

Fransa’nın ünlü kayak merkezi Courchevel’de kayak yaparken düşen 80 yaşındaki Rahmi Koç, kalça kemiğindeki kırık yüzünden hastaneye kaldırıldı. Koç'un kazasıyla birlikte yaşlılarda kırıkların tam olarak iyileşip iyileşmeyeceği gündeme geldi. Spor Yaralanmaları ve Ortopedi Uzmanı Dr. Deniz Algün'e göre iyileşmek mümkün ama doğru tedaviyle...

"Günümüz teknolojisinde herhangi bir komplikasyon gelişmemesi durumunda tüm kalça kırıklarında hastalar, kırık öncesi fonksiyonel duruma dönebilirler. İyi ellerde ve iyi teknolojiler kullanıldığında bu oran yüzde 95'lerdedir. Gelişebilecek ana komplikasyonlar enfeksiyon, akciğer embolisi ve kaynamamadır ki bunların oranı yüzde 5'in altındadır.

KOÇ GELECEK SEZON KAYAK YAPABİLİR
Kırıklar her yaşta kaynar. Kaynamama bazı kırık tiplerinde görülür ki bu durumlarda da zaten protez uygulanır. Sayın Rahmi Koç'un kayak yapacak kadar sağlıklı olduğu düşünülürse kısa sürede yani 3 hafta sonra, (koltuk değneği ile olabilir) ofisinde çalışabileceği ya da sosyal hayatta yer alabileceği öngörülebilir. Maksimum 3'üncü ayın sonunda da tamamen sağlığına kavuşması beklenebilir. Kendisi isterse de gelecek sezon yeniden kayak yapabilir."

Aynı zamanda İstanbul Cerrahi Hastanesi Ortopedi Bölüm Başkanı olan Dr. Deniz Algün, kalça kırığı tedavisinde klasik olarak 2 tekniğinin uygulandığını belirtti ve son yıllardaki en önemli gelişmenin, kapalı teknik ile yapılan kalça çivileme ameliyatları olduğunu söyledi.

KALÇA KIRIKLARI İKİ YÖNTEMLE TEDAVİ EDİLİYOR
"Kalça kırıklarında uygulanan yöntemlerin ilki çivi ile kalça kırığının tesbitidir. Kaynama olasılığı olan kırıklarda öncelikle bu yöntem tercih edilir. Bu konuda son yıllardaki en önemli gelişme kalça çivileme operasyonlarının 2-3 cm'lik bir kesiden kapalı teknik ile yapılma olanağıdır. Bu hastalar, 8 ile 12 hafta koltuk değneği ile kırık bacaklarına yarım yük vererek hemen hareketlenirler. Kırık kaynadıktan sonra hasta tamamen normale döner.

Kalça kırıklarında kullanılan 2. yöntem ise protez cerrahisidir. Kaynama olasılığı düşük olan veya çok ileri osteoporoz, yani kemik erimesi bulunan hastalarda kullanılır. Bu yöntemin avantajı; protez cerrahisi sonrası hastanın hemen bacağının üzerine tama yakın yük verebilmesidir. Ve hastalar 4 ile 6 hafta sonra normal yaşamlarına dönerler. Protezin dezavantajı ise 25 ile 30 yıl sonra değişmesi gerekebilir."

AKTİF YAŞAYIN, KEMİK ERİMESİNDEN KORUNUN
İyileşme sürecinde yaşlı hastaları bekleyen zorluklara da değinin Dr. Algün, "Operasyon sonrası süreçte koltuk değneği kullanmak ve aktivite kısıtlaması genel zorluklardır. Koltuk değneği kullanmak yorucu olduğundan, hastaların günlük aktiviteleri kısıtlanacaktır. Bu dönemde meydana gelen ağrı ise kolaylıkla kontrol edilebilecek kadar azdır" diye konuştu.

Bu tür kalça kırıklarından korunmanın en iyi yolunun aktif bir hayat sürerek kemik erimesinden korunmak olduğunu söyleyen Dr. Deniz Algün, "65 yaş üzeri her üç kişiden biri bir yıl içinde düşmektedir. Düşme sıklığı ve şiddeti yaşla beraber artar. Yaş ve kalıtım gibi faktörler değiştirilememesine rağmen risk faktörlerini azaltmak veya düzeltmek mümkündür" dedi ve yaşlılarda düşme riskini azaltmak için yapılabilecekleri sıraladı.

YAŞLILARI DÜŞMEDEN KORUYACAK ÖNERİLER:

Daha fazla bilgi için: http://www.ortopedikbilgi.com/

Sayfa Yükleniyor...