Reflüde kendi diyetini kendin oluştur

Reflü ile baş etmenin ilk adımı doğru beslenmeden geçiyor. Beslenme reflüde en önemli tedavi seçeneklerinden biri olarak görülüyor.

Reflüde kendi diyetini kendin oluştur

Günlük koşuşturmalarda, kısa süreli atıştırmalarda, yemeklerde yada mükellef sofralarda çoğu zaman yanlış besin seçimleri yapıldığını ve beslenmeye gerekli önemin verilmediğini belirten Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran, reflüde beslenmenin neden öneminli olduğunu anlattı.

"Endüstriyel, rafine gıdalarla beslenenlerin en az yüzde 20'sinde reflü şikayetlerine rastlanmakta, hatta bu rakamın yüzde 50'leri geçtiği söylenmekte. Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre toplumun yüzde 20'sinde reflü hastalığı bulunuyor. Olguların çoğunluğunu yaşlılar, şişmanlar ve hamileler oluşturuyor" diyen Keservuran, reflü şikayetlerini azaltmak için nasıl beslenmek gerektiğini şöyle özetledi:

"Düşük karbonhidrat içerikli besinlerle beslenen, sofra şekerini az tüketen kişilerin çok büyük bir bölümünde reflü şikayetleri nispeten azalabilmekte. Un ve şekerden zengin gıdalar ile beslenen bireylerde insulin direnci ve buna bağlı reaktif hipoglisemiler (tepkisel kan şekeri düşüklüğü) olmaktadır. Hipoglisemiyi düzeltmek için vücutta sempatik sistem uyarılmaktadır. Yemek borusunun alt ucunun daralması parasempatik sinir sisteminin kontrolündedir. Hipoglisemi sonucu sempatik sinir sistemi aşırı uyarılınca yemek borusunun alt ucu yutma olmamasına rağmen genişler ve mide içindekiler geriye kaçar. Bu nedenle reflüsü olanların beslenmede şu noktalara dikkat etmasi gerekiyor.

KENDİ BEDENİNİ TANI , KENDİ DİYETİNİ OLUŞTUR
Yağ oranı yüksek yiyecekler mide boşalmasını geciktirir. Özellikle fast food türü yiyeceklerde yağ miktarı yüksektir. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi de uzundur, bu nedenle yağlı yiyeceklerin sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanmaktadır.

Protein ağırlıklı diyetler yapılarak, yağ ve yağlı besinler, koyu çay, kahve, çikolata nane soğan gibi besinlerin tüketimi azaltılmalıdır. Mide asidinin uyarılmasını önlemek için acı baharatlar, karbonatlı içecekler (kola, soda, gazoz gibi) domates, turunçgiller, kahve, alkol, çok sıcak ve çok soğuk besinler tüketilmemelidir. Öğünler sık aralıklı olmalı (en az 2 saatte bir), bir öğünde fazla yemek yenilmemeli. Çünkü fazla yemek mide basıncını arttırır ve reflü olasılığı artar.

Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvılar öğün aralarında içilmelidir. Alkollü İçeceklerden kaçınılmalıdır. Kabızlık ıkınma sonucu karın içi basıncında artmaya ve dolayısıyla reflüde artışa yol açtığı için kabız kalınmamalıdır. Her lokmadan sonra çatalı bırakmak ve her lokmayı en az 10 kez çiğnemek yararlı olur. Sakız çiğnemekten kaçınılmalıdır, çünkü yutulan hava miktarı artar, bu da gaz ve reflüye yol açar. Yemek yerken ve yemeklerden sonraki 45 dakika dik pozisyonda durulmalıdır. Uykudan 3-4 saat önce yemek yemekten kaçınmak, akşam porsiyon miktarlarını kısıtlamak, özellikle öğünlerden sonra sıkı dar giysiler giymemek olumlu sonuçlar doğuracaktır.

TÜKETİLMEMESİ GEREKEN GIDALAR
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz, kavun, yaban mersini, çilek, kızılcık, çekirdekli kara üzüm antioksidan açısından oldukça zengin olmalarına rağmen reflü de dikkatli tüketilmeli. Kuru fasulye, nohut, mısır gibi gaz yapıcı gıdalar. Patates, margarin, tereyağı, kuyrukyağı. Sosis, salam, sucuk. Yağda yumurta, kaşar peyniri, tulum peyniri. Çok sıcak ve çok soğuk yiyecekler. Karaciğer, beyin, böbrek gibi sakatatlar. Kahve, koyu çay. Yağda kızartılmış her türlü yiyecek, soğan, sarımsak, salçalar ve baharatlı yiyecekler. Yağlı şekerler, helvalar, lokumlar, hamur tatlıları, kuruyemişler. Mayonez, ağır soslar, sirke, turşu ve konserveler. Katı yiyecekler cips, krik-krak, kabuklu yiyecekler midenin perforasyonuna yani delinmesine sebep olabilir. Bu besinlerin ara öğünlerinizden kaldırıp yerine meyveli yoğurt, 1 dilim peynir + 1 dilim ekmek ya da kuru/ taze meyve tüketebilirsiniz."

Sayfa Yükleniyor...