“Riskli bebeklerde gelişim geriliği olasılığı yüksek”

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi, İstanbul Tabip Odası iş birliğiyle pediatri hekimlerine yönelik düzenlenen “Riskli Bebek ve Erken Müdahale” seminerinde, riskli bebeklerde gelişim geriliği olasılığının yüksek olduğuna vurgu yapıldı.

“Riskli bebeklerde gelişim geriliği olasılığı yüksek”

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi, riskli bebek ve erken müdahale konusuna yönelik farkındalık yaratma ve bilgilendirme amacıyla düzenlediği seminerlerin sonuncusunu Tabip Odası’nda gerçekleştirdi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Selçuk Erez, seminerde yaptığı konuşmada, erken müdahale uygulamalarının önemine değindi.

“Riskli bebeklerde gelişim geriliği olasılığı yüksek” - 1 Fizyoterapisti Arzu Yılmaz

Aile Danışma Merkezi Müdürü Pedagog Banu Bingöl de kurum olarak bebek, çocuk, ergen, yetişkin ve ailelere yönelik verdikleri hizmetlerin yanı sıra; uyguladıkları multidisipliner Erken Müdahale Programının içeriği ve önemine değinerek düzenledikleri seminerlerle pediatri hekimlerini bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirtti.

AMAÇ; BEBEKTE ÇIKABİLECEK SORUNLARI ÖNCEDEN TESPİT ETMEK

Bingöl, Erken Müdahale Programından, başta riskli bebekler olmak üzere tüm bebek ve çocuklar ile onların ailelerinin faydalanabileceğini belirterek çocukta sonradan çıkabilecek sorunları mümkün olduğu kadar önceden tespit etmeyi amaçladıklarını, riski azaltmanın en etkin yolunun, ailenin erken bilgilendirilmesi ve tedavi için uygulanacak bilimsel programların zamanında gündeme alınmasının önemli olduğunu vurguladı.

“Riskli bebeklerde gelişim geriliği olasılığı yüksek” - 2 Pedagog Banu Bingöl, Prof. Dr. Selçuk Erez

Riskli bebeklerde erken müdahalenin önemini anlatan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Aile Danışma Merkezi Fizyoterapisti Arzu Yılmaz ise şunları söyledi: 

“Riskli bebeklerde fizyoterapi ve rehabilitasyon açısından erken dönemde tedaviye başlanması büyük önem taşıyor. Bebeğin hızlı büyüme sürecinde iken sorunların fark edilip önlenmeye çalışılması gerekiyor. Yaş ne kadar küçükse sorunlara karşı beyni yeniden şekillendirme ve çocuğun potansiyelini en üst seviyesine çıkartabilme fırsatı o kadar yüksektir. Cerebral Palsy ya da diğer gelişimsel bozuklukların erken dönemde tespit edilmesi; uygun müdahale, rehabilitasyon ve tedavi seçeneklerinin belirlenmesini sağlıyor. Bu sayede ömür boyu rehabilitasyon gerektiren Cerebral Palsy ve diğer gelişimsel bozukluklarda ilerleme kaydedilebiliyor.”

Sayfa Yükleniyor...