Ritim bozukluğuna dondurarak tedavi

İzmir'de 66 yaşındaki hastanın kalbindeki ritim bozukluğu, kriyoablasyon (Dondurma yöntemi) ile tedavi edildi.

Ritim bozukluğuna dondurarak tedavi

Yıllardır kalp kapağı hastası olan ve geçen yıl başlayan çarpıntılar nedeniyle yürümekte zorlanan emekli öğretmen Zeliha Tuncay, İzmir'deki özel bir hastaneye başvurdu. Tuncay, Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Suat Büket'in, dondurma yöntemiyle uygguladığı tedavinin ardından sağlığına kavuştu.

Prof. Dr. Büket, ritim bozukluğu tanısı koyulan kalp kapak hastalarında sadece kapağın değiştirilmesinin ya da tamir edilmesinin hastanın en büyük şikayeti olan çarpıntıyı ortadan kaldırmadığını, kapak ameliyatı öncesinde dondurma yöntemi ile ritim bozukluğunun ortadan kaldırıldığını belirtti.

Atriyal fibrilasyon denilen çarpıntının düzensiz ve hızlı atılımlı ritim bozuklukları arasında en sık görülen rahatsızlık olduğunu kaydeden Büket, bunun hastanın konforunu da olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bu yöntemin çok yeni olmamasına karşın zor olduğunu vurgulayan Büket, şöyle konuştu:

FİBRİLASYONDA KALP DÜZENSİZ VE HIZLI ATIYOR
"Normalde kulakçıktan çıkan uyarılar dengeli ve düzenlidir. Atriyal fibrilasyon olduğunda, kulakçıkların birçok yerinden, normalin dışında düzensiz uyarılar çıkar. Ritim bozulduğunda kalp, hem düzensiz hem de normalden hızlı atar. Bu da hastamızda olduğu gibi sıkıntıya yol açar. Kapak hastalarında ritim bozukluğunun mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Çünkü kapak değiştirilse de tamir edilse de çarpıntı devam eder. En önemli tedavi yöntemlerinden biri de dondurma yöntemidir. Kapak ameliyatından önce bununla kalbin içini donduruyoruz. Yani düzensiz ritim yollarını kapatıyoruz ve uyarılar yine normal yollardan gelmeye başlıyor. 20-25 dakika süren bu işlemden sonra kapak değiştirme ya da tamir ameliyatına geçiyoruz. Hastamızın da bir kapağı değişti, diğeri tamir edildi. Çarpıntılarından kurtuldu. Atriyal fibrilasyonda kalbin düzenli kasılması bozulduğu için kalbin performansı azalır. Bu tedavi kalp debisini artırdığı için hastanın kalp yetmezliği riskine girmesi azalıyor. Yine ritim bozukluğunda kulakçıklar tam kasılmadığı için kan akışı yavaşlar, bu da pıhtılaşmayı artırır. Tedavi edildiğinde ise emboli riski de azalır."

Zeliha Tuncay ise ritim bozukluğu nedeniyle büyük zorluklar yaşadığını dile getirerek, "Öyle bir ritim bozukluğu başladı ki adım atamıyordum. İki adım ötemdeki telefonu alıp konuştuğumda karşımdaki 'koştun mu?' diye soruyordu. Şimdi çok iyiyim, çarpıntım bitti, tansiyonum normale döndü. Doktoruma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...