Sağlığın aynası: Eller
Birçok hastalığın ilk sinyalleri ellerde beliriyor. Örneğin; tırnak değişiklikleri, mantar, sedef ve egzamadan kaynaklanabildiği gibi kansızlık, vitamin eksikliği ve başka hastalıkların da belirtisi olabiliyor.
Ellerin genel sağlığın göstergesi olduğunu ancak buna rağmen ellerde görülen rahatsızlıkların kolayca göz ardı edilebildiğini belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Belma Bayraktar, ntv.com.tr’ye yaptığı açıklamada en sık görülen el hastalıklarını anlattı.
Ellerin hastalıklarla bağlantılarına değinen, önemli uyarı ve önerilerde bulunan Dr. Bayraktar, en sık görülen el hastalıklarının başında egzamaların geldiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Egzamalar özellikle bebeği ya da küçük çocuğu olan kadınların yanı sıra, aşırı el yıkama hastalığı olan kişilerde deri bariyerinin bozulmasıyla meydana geliyor. Temizlik malzemeleriyle sık sık temas etmek ve alerjik bünyeye, atopik cilde sahip olmak da egzamaya davetiye çıkarıyor.”
Egzamanın tahriş edici maddelerden mi yoksa alerjik durumdan mı kaynaklandığını anlamak için yama testi uygulandığını belirten Bayraktar, egzaması olanların evde bez astarlı eldiven kullanması, uygun sabunlarla elini yıkaması, her yıkama sonrası elini hatta parmak aralarını iyice kurulayarak nemlendirici sürmesi gerektiğini vurguluyor.
ELLERİ İYİCE KURULAMALI
Son zamanlarda bariyer etkili kremlerden de faydalanıldığını, bu kremleri sürdükten 20 dakika sonra koruyuculuğunun başladığını ve böylece alerjenin cilde zarar veremediğini belirten Dr. Bayraktar, atopik cilde sahip olan kişilerde cildin kuru ve egzamaya yatkın olduğunu, bu nedenle sık nemlendirilmesi gerektiğini söylüyor.
Egzamanın yanı sıra siğil, mantar, sedef ve vitiligo gibi bir çok cilt hastalığı da ellerde yerleşebilirken, özellikle mantar ve sedef egzama ile karıştırılabiliyor.
Öte yandan bazı enfeksiyon ve viral hastalıklar da ellerde ağrılı kabarcıklara neden olabiliyor. Tırnak kenarındaki deri çıkıntılarının koparılması sonrası halk arasında dolama denilen panaris de sık görülürken, ağrıya yol açıyor ve antibiyotik kullanımı şart oluyor. Bu deri çıkıntılarının uygun makasla kesilmesi, kesinlikle koparılmaması gerekiyor.
MANİKÜR YAPTIRIRKEN DİKKAT
Sık sık manikür yaptırmanın da zararlı olduğunu belirten Dr. Bayraktar, tırnakların dip kısmındaki etlerin manikürle kesilmesinin tırnak yatağının savunmasız kalmasına neden olduğunu, sık enfeksiyon gelişimine yol açtığını, bu nedenle bu kısmın alınmamasının, rahatsız olunuyorsa kremlenerek hafifçe ittirilmesinin uygun olacağını söylüyor.
Dr. Bayraktar bazı kemoterapi hastalarında da ilaçlara bağlı tırnaklarda yataktan ayrılma, tırnak kenarında enfeksiyon gelişimi gözlenebildiğini kaydederek, bu rahatsızlığın bir cilt hekimi tarafından görülerek uygun ürünler reçetelendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
PH ORANI YÜKSEK SABUN CİLDİ KURUTUYOR
Aşırı yıkamanın, sık sık manikür yaptırmanın, temizlik malzemeleriyle temas etmenin, kolonya ve ıslak mendil kullanmanın ellere zarar verdiğini belirten Dr. Bayraktar, kullanılan sabunun da çok önemli olduğunu vurguluyor.
PH oranı yüksek sabunların cildi kuruttuğuna dikkat çeken Dr. Bayraktar, “Abartılı el yıkamayalım, kolonya ve ıslak mendil kullanmayalım, sık manikürden kaçınalım, tırnak kenarındaki etlerle uğraşmayalım, tırnaklarda bozulma veya ellerimizde deri hastalığı olduğunda cilt doktoruna muayene olalım. Tırnak değişiklikleri, mantar, sedef ve egzamadan kaynaklanacağı gibi kansızlık, vitamin eksikliği ve başka hastalıkların da belirtisi olabilir, ihmal etmeyelim” diyor.
- Etiketler :
- Haberler -
- Genel Sağlık