Sağlık Bakanlığı’ndan EHEC açıklaması

Sağlık Bakanlığı, Avrupa'da ölümlere yol açan EHEC bakterisine Türkiye'de rastlanmadığını açıkladı. Ancak bakanlık bakterinin ithal sebze ve meyvelerden çok turistler ile gelebileceği uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı’ndan EHEC açıklaması

Bakteri ile mücadelede kişisel temizliğin önemine dikkat çeken Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, belediyeleri de su sistemlerine otomatik klor sistemi kurmaları konusunda uyardı.

Çom, “Bu bahsedilen bakteri ülkemizde sürveyans dediğimiz takip sistemimizin içinde 2005 yılından beri izlediğimiz bir bakteri. 2005 yılından beri ülkemizde EHEC bakterisi görülmedi. Yani şu anda sınırlarımız içinde yok. Ancak dışarıdan gelebilir” dedi.

Peki, Avrupa'da onlarca kişinin ölümüne neden olan EHEC Türkiye'yi de etkiler mi?

Türkiye'de bakteriye henüz rastlanmadı ancak bu, hiç gelmeyeceği anlamına da gelmiyor. Bakanlık, Türkiye genelindeki 50 merkezde ishal vakalarının numunelerini düzenli olarak incelettiriyor.

“Ülkemizde kitlesel olarak büyük insan çoğunluklarını etkilemesini şu anda düşünmüyoruz” diyen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seracettin Çom, kişiden kişiye bulaşmanın çok zor şartlarda gerçekleştiğini söyledi, bakterinin ağız ve büyük abdest yolu döngüsüyle bulaştığını hatırlattı.

Bakteriye karşı kişisel hijyenin büyük önem taşıyor. Bakterinin yayılmaması için belediyelerin de otomatik su klorlama sistemi kurmaları gerekiyor. Çom, etlerin yüksek ısıda pişirilmesinin, sebze ve meyvelerin bol suyla yıkanmasının da öneriler arasında olduğunu söyledi ve şu önerilerde bulundu:

“Özellikle hanımlar dışarıdan getirilmiş sebze ve meyveleri mümkünse hafif ılık suyla ve bolca yıkamalı. Yıkadıktan sonra kendi ellerini de yıkamalı ve kurulamalılar. Kurulamada kâğıt havlu ya da bildiğimiz bez havlu kullanılır. Bez havlu kullanılıyorsa o bez havlular da fazla takılı kalmamalı sık sık onlar da yıkamaya gönderilmelidir.”

Sayfa Yükleniyor...