Diş gelişimi anne karnında başlıyor ve ergenlik çağına kadar sürüyor. Bu dönemden sonra diş gelişimi olmuyor. Bu nedenle var olan dişlerin korunması önem taşıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmenin diş sağlığı açısından da çok önemli olduğunu belirten Diyetisyen Canan Aksoy, sağlıklı dişler için beslenmede nelere dikkat edilmesi gerektiğini şöyle anlatıyor:

“Anne karnından başlayarak diş sağlığını korumada en önemli mineral kalsiyumdur. Bu nedenle yeterli kalsiyum alımına dikkat edilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, kefir, koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumdan zengindir.0-3 yaşta florun yeterli alınmasının gelecekte oluşacak diş çürümelerini önlediğini ispatlayan yayınlar bulunmaktadır. Flor alımı suyla gerçekleşir. Bu dönemde florun yeterli alınması, dişlerin çürüğe karşı direncini artırır.

Anne karnından başlayarak yeterli D vitamini alımının diş yapısını güçlendirdiğini biliyoruz. D vitaminin en önemli kaynağı güneştir. Bu nedenle her gün yarım saat açık havada olmaya gayret edilmelidir. Fosfor ise diş gelişiminde önemli rol oynayan bir başka mineraldir. Proteinden zengin gıdalarda genelde fosfor oranı da yüksektir. Günlük beslenmenizde protein alımınız (et-tavuk-balık-süt-süt ürünleri-kurubaklagiller) yeterliyse yeterli fosforu da alıyorsunuz demektir.

Gazlı içecekler, dişleri aşındırır. Bu yüzden gazoz, meyve suları, soda gibi içeceklerden uzak durmaya çalışın. Çay-kahve gibi renkli içecekler diş yapısının sararmasına sebep olur, bu da estetik olarak hoş bir görüntü yaratmaz. Çay–kahve tüketiminize dikkat edin. Şeker ve şekerli besinlerin, özellikle uzun süre ağızda tutularak yenilen sert şekerlemelerin diş çürüklerini artırdığını biliyoruz. Beslenmenizde ağız florasını bozarak diş çürümelerini kolaylaştıran basit şekerlere çok fazla yer vermemeye çalışın.

Elma, havuç, ayva gibi sert besinlerin ısırılarak yenmesi diş etlerini güçlendirdiği gibi dişlerin mekanik temizlenmesini de sağlar. Bu tarz meyveleri ısırarak yemeye özen gösterin. Yemeklerden sonra veya bir şey atıştırdıktan sonra su içmeye çalışın. Besinlerin renklerinin diş minelerinize geçişini azaltacağı gibi ağız içi asiditesini de korumaya yardımcı olur. Peynir içerdiği kalsiyum fosfat sayesinde ağız içindeki asiditeyi azaltarak, süt ve yoğurtsa içerdiği kalsiyum ve kazein sayesinde diş çürüklerini engellemeye yardımcı olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı için günde 2 kere dişlerinizi mutlaka fırçalayın.”