Sağlıkta ‘kamu-özel ortaklığı’ tartışması

Meslek örgütleri, devletin sağlık hizmetinden çekileceğini, sağlığın tamamen paralı olacağını belirtiyor. Akdağ iddiaları ‘safsata’ olarak değerlendiriyor.

Sağlıkta ‘kamu-özel ortaklığı’ tartışması

Meclis’te görüşmeleri süren Kamu-Özel Ortaklığı modeli tartışmaları da beraberinde getirdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) başta olmak üzere meslek örgütleri Kamu-Özel Ortaklığı modeli ile devlet hastanelerinin ortadan kalkacağını, özellikle yabancı sermayenin hastane yatırımları yapacağını, devletin sağlık hizmetlerinden çekileceğini ve sağlığın tamamen paralı hale geleceğini ileri sürüyor.

Bakanı Recep Akdağ ise Kamu Hastane Birlikleri Değerlendirme Toplantısı'ndaki konuşmasında, kamu hastane birliklerinin çok tartışıldığını, bazı meslek örgütleri ve muhalefetin bununla ilgili yanlış bilgiler pompalamaya çalıştığını söyledi. Akdağ, ''Kamu hastane birlikleri ile sağlık hizmetlerinin tamamen özelleştirileceği, ücretli hale geleceği iddiası tam bir safsata. Tam tersine kamu hastane birlikleri, kamu hastanelerinin daha kuvvetlenmesinin, vatandaşa verilen hizmetin daha mükemmel hale getirilmesinin araçlarından birisi'' diye konuştu. 

''Vatandaşın A sınıfı hastanelerden yararlanamayacağı'' iddiasının da gerçek dışı olduğunu söyleyen Akdağ, bu sınıflandırmanın değerlendirmeye ilişkin olduğunu, bütün hastanelerin A sınıfında olması arzusunu taşıdıklarını ifade etti.

"BU TAM BİR KAPİTÜLASYONDUR"
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise Cumhuriyet’ten Sibel Bahçetepe’ye verdiği röportajda, tasarının yasalaşması ile şehir hastanelerinin kurulmasına başlanacağını, yurttaşın birçok sağlık hizmetinin bedelini cebinden karşılayacağını belirtti, “Türkiye’ye yabancı sermaye girişi bununla başlamış olacak. Kamu hastaneleri yabancı sermaye gruplarına 25-49 yıllık anlaşmalarla kiralanacak. Bu tam bir kapitülasyondur” dedi.

"YURTTAŞIN CEBİNDEN ÇIKAN PARA ARTACAK"
Prof. Özdemir Aktan, Türkiye’de sağlık harcamalarının giderek arttığını, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlık hizmetlerinin yüzde 50’sini sağladığını, SGK’nın kamu özel ortaklığı ile birçok ödemeden çekileceğini, sağlığın da tamamen özelleşeceğini söyledi. AKP iktidarında ilaca ve doktora ulaşımın kolaylaştığını, hastaların bir torba tetkik ile hastanelerde dolaştığını ancak hastalara teşhis koyacak sorumlu hekimlerin bulunamadığını belirten Aktan, "Söz konusu modelle yurttaşların sorunları katlanacak" ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni sistem ile sağlıktan tamamen çekileceğini ifade eden Aktan, “Yasa tasarısında bir şirket gelecek, o hastaneyi yapacak, işletecek, devlet de buna karşılık bir kira ödeyecek. Bu hastanenin ek sağlık hizmetleri, yemeği, güvenliği, temizliği, kafeteryaları da ihaleye verilecek şirkette olacak. Bu da yetmezmiş gibi hastanelerin boşalttığı yerler de bu şirketlere verilecek, istenilen bölümler ihaleye çıkarılacak” dedi.

"HASTANELERİN KONUMLARI YATIRIMCIYI ÇEKİYOR"
TTB Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kamu-özel ortaklığı yasasıyla Uluslararası Tahkim devreye girecek. Yani insanlar Türkiye’ye gelecek, yatırım yapacak, bunu da riske atmak istemeyecekler, fiyatlandırmayı da ben yaparım diyecek. SGK’nin ödeme kapsamı da ister istemez daralacak. Örneğin Ankara Numune, Zekai Tahir Burak, Sami Ulus hastaneleri boşaltılacak, şehrin dışında Etlik ve Bilkent’teki şehir hastanelerine taşınacak. Yasayla hastanenin otoparkını, yemekhanesini, korumasını, temizliğini de o şirkete veriyor. Üstelik boşalttığı yeri ‘siz burayı alın, ne isterseniz yapın’ dedi. TTB’nin açtığı dava sonucu Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi. Tek bir amaç var, Türkiye’ye yabancı sermaye girişini sağlamak. 25-49 yıllık anlaşmalar yapmak tam kapitülasyondur. İnsanları en fazla cezbedenlerden biri İstanbul’daki hastanelerin yerleri. Örneğin Şişli Etfal Hastanesi Şişli’nin, Taksim İlkyardım Hastanesi Taksim’in göbeğinde. Haydarpaşa Numune Hastanesi Haydarpaşa Port projesi içinde düşünülen yerler arasında. Buralar İstanbul’un en kıymetli yerleri arasında geliyor. Ayrıca şehrin göbeğindeki hastaneleri şehrin dışına taşımak da mümkün değil, ulaşım sorunu yaşanabilir. Haydarpaşa, Şişli Etfal gibi hastaneler tarihi hastanelerdir. Bunların olduğu yerde korunması gerekli. Yasa çıkarsa hepsi yok olacak.”

Sayfa Yükleniyor...