Sarı noktaya vitamin kalkanı

Araştırmalar, vitamin ve eser element alımının sarı nokta hastalığını önlemede, erken evrede tespit edilmiş olgularda ise ilerlemeyi durdurmada etkili olduğunu gösteriyor.

Sarı noktaya vitamin kalkanı

Beslenme biçimi, pek çok hastalıkta olduğu gibi göz sağlığında da büyük önem taşıyor. Çalışmalar, sarı nokta hastalığının kuru tipinde vitamin, mineral ve antioksidanlarla yapılan koruma amaçlı tedavinin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ortaya koyuyor.

Dünyagöz Etiler’den Opr. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, sarı nokta hastalığının diyetle alınan vitamin ve minerallerin yetersizliği, UV ışıklarının toksik etkisi, genetik, immünolojik yatkınlık, sigara kullanımı, hipertansiyon, ateroskleroz gibi pek çok faktörün etkisi ile oluştuğunu söyledi.

ERKEN EVREDE BULGU VERMİYOR
Sarı noktanın belirtileri hakkında bilgi veren Opr. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, “Sarı nokta hastalığı olarak ifade edilen yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), kliniğe hastalığın evresine göre yansımaktadır. Hastalık erken evrelerinde hiçbir bulgu vermezken ilerledikçe merkezi görmede bulanıklaşma, eğrilme, renklerde solma, ince detayların fark edilememesi, karanlık görme ve merkezi görememeye yol açmaktadır” diye konuştu.

Bir kişinin kendisinde sarı nokta hastalığı başlangıcı olup olmadığını anlaması için gözlerinin görme fonksiyonu tek tek test etmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ünal, “ İki göz açıkken sarı noktası sağlam olan göz, diğerinin görme fonksiyonundaki aksamayı hissetmeyi önlemektedir. Uzak ve yakın görme için gözlük kullanması gerekli olan bir kişi gözlüğünü takarak, sağ ve sol gözünün görme fonksiyonunu tek tek kontrol etmelidir” dedi.

Hastalığın kliniğinde hiçbir zaman tam körlüğün olmadığını söyleyen ancak ihmal edilmiş olgularda oluşan merkezi görme kaybının hastanın okuma, baktığı yüzleri tanıma ve araba kullanma gibi yaşamsal fonksiyonlarında kayıp oluşturabildiğini belirten Ünal, bunun da hastanın hayat kalitesini olumsuz etkilediğini dile getirdi.

DÜZENLİ VE KAPSAMLI GÖZ MUAYENESİ İLE TAKİP ŞART
Ünal, sarı nokta hastalığından korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Genel kurallarına uymanın yanı sıra yüzde 100 UV (UV-A ve UV-B) filtreli güneş gözlüğü kullanmak, lutein-zeaksantin gibi karotenoidlerin, C, E vitaminlerinin ve çinko, bakır gibi eser elementlerin yeterli miktarda alımına özen göstermek önemlidir. Düzenli ve kapsamlı göz muayenesi ile takip, hastalığın henüz tek göz etkilenmişken erken evrede tespiti ve tedavisi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. İleri evrede tedavisi intravitreal enjeksiyon ile sağlanan kanamanın bulunduğu yaş tip AMD tedavisi gören hastalarda, hipertansiyon regülasyonu ve kan sulandırıcı ilaç yönetimi aynı midesi kanayan bir hastadaki gibi ayrı bir öneme sahiptir. Bu evredeki hastalarda tekrarlayan enjeksiyonlar gerektiren nükslerde, sızıntı ya da kanama yapan alan görme noktasının dışında ise düşük doz ve küçük spot çapı ile uygulanan klasik argon laser tedavisinin faydalarını da akılda tutmak önemlidir. Önerilen dozlarda vitamin ve eser element alımı hastalığı önlemede, hastalığın erken evrelerinde tespit edilmiş olgularda da ilerlemeyi durdurmada etkilidir.”

‘DIŞARDAN VİTAMİN ALIMI DESTEKLENMELİ’
Kuzey Amerika ve Avrupa diyetleri ile karşılaştırıldığında sebze, tahıl, meyve, yeşilliler, kuru meyveler, şarap ve zeytinyağlı ağırlıklı ve antioksidan yönünden oldukça zengin olan Akdeniz diyetinin bu nedenle genel sağlık yönünden değerli olduğunu belirten Opr. Dr. Nilüfer Köylüoğlu Ünal, ancak yine de Akdeniz diyetinin sarı noktanın ihtiyacı olan düzeyde antioksidan dozunu temin edip edemediğinin net olmadığını ifade etti. Dr. Ünal, sarı noktada lutein-zeaksantin, C, E vitaminleri ve çinkonun dışarıdan alımının desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...