'Saylan kansere direnmenin de sembolüydü'

Metastatik meme kanserinde sağkalım oranı dünya ortalamasında 24 ile 30 ayken, 7 yıl hastalığın ilerlemiş evresinde hedeflerine doğru yürümeyi sürdüren Prof. Saylan, kansere karşı verilen savaşın da sembolüydü.

'Saylan kansere direnmenin de sembolüydü'

Türk eğitim ve dünyasına önemli katkılarıyla sembol haline gelen Prof. Dr. Türkan Saylan, 74 yıllık ömrünün 24 yılını kanserle savaşarak geçirdi.

1986 yılında meme kanseri tanısı konulan Saylan, ameliyat ve kemoterapinin ardından 7 yıl öncesine kadar kanserle ilk savaşından galip çıktı.

Ancak 2002 yılında hastalık tekrar kapısını çaldı, kanser bu kez karaciğerini hedef almıştı. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü'nde tekrar tedaviye başlayan Prof. Saylan, kanserle yolculuğunun bu son 7 yılını, ilerlemiş hastalık tablosu şeklinde yaşadı.




Prof. Saylan'ın cehalete ve cüzzama karşı verdiği mücadele gibi kanser karşısındaki duruşu da sembol niteliğindeydi. İstanbul Bilim Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gökhan Demir, Saylan'ın neden sembol olarak nitelendirildiğini şöyle açıkladı:

ÖRNEK OLACAK BAŞARI HİKAYESİ

"Biliyoruz ki meme kanserinde metastaz olduğunda doğru tedavi yapılırsa ve hasta tedaviye tam cevap verirse yaşam süresi dünyadaki istatistiklere göre ortalama 2 ila 2 buçuk yıl arasındadır. Türkan Saylan Hoca'da karaciğer metastazı vardı. Sayın Saylan'ın bu durumla 7 yıl yaşaması çok büyük ve örnek olacak bir başarı hikayesidir. Kanser metastazında bazen hasta, tedaviye tam cevap verdiği taktirde uzun yıllar yaşıyor ama tam cevap vermezse bu süre 2 ya da 2 buçuk yıllık sürenin üzerine geçemiyor. Türkan Hoca'nın durumu, kendisinin ne kadar dirayetli ve azimli oduğunun bir göstergesidir. Burada hocanın kendisine koyduğu hedefler de çok önemlidir. Kanser hastasının bu şekilde hedeflerinin olması yaşam süresi açısından önemli bir etken.


KANSERİ HAYATIN ÖNÜNE ÇIKARMADI

Türkan Hoca kanseri hayatının önüne çıkarmadı. Hastalığına da gereken değeri verdi, tedavilerini aksatmadı ama hayatı da ertelemedi. Yani metastatik meme kanserinde sağkalım oranı dünya ortalamasında 24 ile 30 ay iken, 7 yıl hastalığın ilerlemiş evresinde ve sürekli çalışma hayatının ve mücadeleninin içinde olması, hedeflerine doğru yürümeye devam etmesi açısından Türkan Saylan sembol niteliğindedir."


İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ'NÜN AÇIKLAMASI

İstanbul Üniversitesi emekli öğretim üyesi olan Prof. Saylan için İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada ise "Prof. Türkan Saylan'ın tedavisi konusunda tıbbın sunduğu bütün olanaklar kullanılmıştır. Buna karşılık son iki haftalık süreçte vücut fonksiyonlarının tedrici olarak bozulması üzerine onkolojik tedavi sonlandırılmış, sadece destek tedavisi sürdürülmüştür. Sayın Saylan bütün girişimlere rağmen bu sabah 04.45’te hayata gözlerini yummuştur" ibaresi kullanıldı.

Türkan Saylan’ı kaybettik
Önce cüzzamla sonra cehaletle savaştı
Siyasilerin Saylan mesajları
'Çocukların yüreğinde yaşamaya devam edecek'


SON MESAJI: ÖLÜME HAZIRIM

Doktoru Pınar Saip, kanserle yaşadığı zor süreçte hayata arkasını dönmeyen ve hedeflerinin peşinden giderek hastalık karşısında daha güçlü ve uzun süre durabilen Prof. Türkan Saylan'ın son mesajını açıkladı. Bu mesaj, metastaz yapmış ileri evre kanserle 7 yıl mücadele etmeyi başaran Prof. Saylan'ın hayat ve hastalık karşısındaki duruşunu da özetler nitelikteydi: "Bana düşen tüm görevleri yerine getirdim; ölüme hazırım."

Sayfa Yükleniyor...