Sebep sigara mı KOAH mı?

KOAH, sigara içen her 5 kişiden 1’inde görülen geri dönüşümü olmayan bir hastalık. En önemli belirtisi olan öksürüğün sigaradan kaynaklandığını düşünmek, teşhis ve tedaviyi geciktiriyor ve hastalığın ilerlemesine yol açıyor.

Sebep sigara mı KOAH mı?

"Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı"nın baş harflerinden oluşan "KOAH" tam olarak geri dönüşümü olmayan ilerleyici havayolu kısıtlanması ile karakterize bir hastalık. Dünya Örgütü verilerine göre KOAH, dünyada en yaygın görülen 4. ölüm nedeni ve her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne neden oluyor.

KOAH’ın ancak erken teşhisle tedavi edildiğini ve hızlı gidişatının durdurulabildiğini belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Yelda Turgut Çelen, hastalığın en önemli belirtisinin öksürük ve balgam olduğunu söyledi: “KOAH, genellikle öksürük ve balgam yakınmaları ile başlayıp hareketle gelen nefes darlığı ile sürmektedir. Kısa süren öksürük şikayetleri ilk planda enfeksiyonu düşündürürken, 3 haftadan daha uzun süre devam eden öksürük, alt solunum yolları ile ilgili KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları akla getirmektedir. Sigara kullanımının devamı ile giderek artan nefes darlığı, kişinin yaşam kalitesini bozan, iş gücü kaybına neden olan ve kendi bakımını bile gerçekleştiremeyecek hale getirebilen bir yakınmadır.”

SİGARAYI MUTLAKA BIRAKIN
KOAH’ın en önemli nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Çelen, “Değişik sigara çeşitlerinin (ince, düşük nikotinli) veya tütün kullanma şeklinin (nargile) bu riski azaltmadığı bilinmektedir. Sigara dışında bazı mesleki faktörler (madencilik, fırın ya da tahıl işçiliği, çiftçilik), genetik faktörler ve hava kirliliği de KOAH'a neden olmaktadır. Pasif olarak sigara dumanına maruz kalanlarda da hiç maruz kalmamış olanlara göre KOAH gelişme riski %50 artmıştır” dedi.

Tanıda gecikmenin en önemli sebebinin, sigara içenlerin öksürüğü ve balgamı 'normal' kabul etmeleri olduğunu söyleyen Dr. Çelen, KOAH hastalarının, öksürük ve balgamı sigaraya bağlayarak yakınmaları iyice artana kadar doktora başvurmadıklarını aktardı. KOAH belirtileri görülen bir hastanın sigarayı bırakması ile hastalığın ilerlemesinin yavaşlatıldığını belirten Çelen, sigarayı bırakmayanlarda ise hastalığın çok hızlı ilerlediğini sözlerine ekledi.

TEDAVİ BAŞARISI İÇİN BU NLARA DİKKAT
• Hastalık konusunda bilinçli olmak,
• Erken tanı,
• Sigarayı bırakmak,
• Tozlu ve dumanlı ortamlarda bulunmaktan kaçınmak,
• Düzenli ilaç tedavisi kullanmak.

Sayfa Yükleniyor...