‘Şeker’ çubuğunu devlet ödeyecek

Şeker ölçüm çubuklarının fiyatı 55 kuruştan 32 kuruşa çekildi. SGK, çubuklar için fark alınmayacağını duyurdu. Türk Eczacıları Birliği ise SGK’nın ‘ücretsiz’ açıklamasının yanıltıcı olduğunu bildirdi ve hastaların cepten ödeyeceği tutarın artacağını savundu.

‘Şeker’ çubuğunu devlet ödeyecek

Danıştay kararının ardından, diyabet hastalarının kullandığı şeker ölçüm cihazı ve çubuklarının bedelinin devlet tarafından ödenmesine ilişkin Uygulama Tebliği'nde (SUT) yapılan düzenleme, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.


Düzenlemeye göre, kan şekeri ölçüm cihazlarına ait bedeller, SGK tarafından karşılanacak. Ölçüm cihazının yenilenme süresi iki yıl olacak. SGK, bu süreden önce yenilenen cihazın bedelini ödemeyecek.

Bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce alınan kan şekeri ölçüm cihazları ise 6 ay süreyle değiştirilemeyecek. Kan şekeri ölçüm çubuklarının bedeli ise sağlık raporunda tedavi protokolü olarak belirtilen adetler esas alınarak, en fazla üç aylık dönemlerde reçete edilmesi halinde karşılanacak.

SGK: ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUKLARINDAN FARK ALINMAYACAK
Kan şekeri ölçüm çubukları ve kan şekeri ölçüm cihazları, sözleşmeli eczanelerden temin edilecek. Eczaneler kan şekeri ölçüm cihazları için fark alabilecek ancak kan şekeri ölçüm çubukları için fark alamayacak.

SUT'ta, Danıştay’ın iptal kararına neden olan fiyatlandırma ile ilgili de düzenleme yapıldı. Buna göre, yeni düzenlemede kan şekeri ölçüm çubuğunun fiyatı 32 kuruş, kan şekeri ölçüm cihazının birim fiyatı ise 20 TL olarak belirlendi.

TEB: ŞEKER ÖLÇÜM ÇUBUĞU ÜCRETSİZ DEĞİL
Türk Eczacıları Birliği ise yazılı açıklama yaparak SGK'nın Danıştay'ın kararını uygulamadığını savundu. Birlik, SGK'nın kendi ödemediği tutarı eczacılara ödetmeye çalıştığını öne sürdü ve SGK’yı kamuoyunu yanıltmaya çalışmakla suçladı.

TEB'in açıklamasında, ''Eski uygulamada, şeker ölçüm çubuklarına ödediği 0.55 TL'nin ürünün bedelini karşılamadığını bilen SGK, eczacılar ile yapmış olduğu protokolde, oluşacak fiyat farkını hastanın ödemesini istemekteydi. Şimdi, birim fiyatı 0.32 TL'ye indirirken eczacının fiyat farkı almayacağını tebliğ ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor'' görüşü ifade edildi.

Hastaların şeker ölçüm çubuklarına erişimini zorlaştıran uygulamanın Danıştay tarafından, ''SGK'nın görevini kötüye kullandığı ve keyfi davrandığı'' gerekçesiyle durdurulduğu kaydedilen açıklamada, SGK'nın, ''mağduriyetin ortadan kaldırılacağını'' ifade etmesine rağmen Danıştay kararını uygulamadığı ve hastaların mağduriyetini ortadan kaldırmak için çaba sarf etmediği iddia edildi.

SGK'nın, bugün yayınladığı SUT değişikliği ile hastaları ve eczacıları daha fazla mağdur eden bir karara imza attığı ileri sürülen açıklamada, ''Hukuka aykırı uygulamalarına devam eden SGK'nın sürdürdüğü bu tavır, hastalarımızı perişan etmekten, eczacılarımızı çileden çıkarmaktan ve yormaktan başka neye hizmet ediyor bilemiyoruz'' denildi. TEB'in açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"SGK KAMUOYUNU YANILTMAYA ÇALIŞIYOR"
''Hastalarımızın mağduriyeti bitmedi. Bilindiği üzere, Balıkesirli bir hastanın başvurusu ile şeker ölçüm çubuklarına SGK'nın belirlediği 0.55 TL'lik fiyat uygulaması, gerçekçi olmaması ve gerçek fiyatının çok altında kalması sebebiyle Danıştay tarafından durdurulmuştu. Çünkü vatandaşlarımız bu fiyat nedeniyle ceplerinden fark ödemek zorunda kalıyorlardı. Danıştay'ın, iptal ettiği bu düşük fiyat belirleme uygulamasının yerine hastaları mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılmasını talep etmesine rağmen, SGK, 'hukuka rağmen ben yaparım, olur' tavrını sürdürmeye devam ediyor. Eski uygulamada, şeker ölçüm çubuklarına ödediği 0.55 TL'nin ürünün bedelini karşılamadığını bilen SGK, eczacılar ile yapmış olduğu protokolde, oluşacak fiyat farkını hastanın ödemesini istemekteydi. Şimdi, birim fiyatı 0.32 TL'ye indirirken eczacının fiyat farkı almayacağını tebliğ ederek kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor.''

Şeker ölçüm çubuğunun şeker hastaları için mutlaka kullanılması gereken hayati önemde bir ürün olduğu ve her ne olursa olsun eczanelerde bulundurulması gereğine işaret edilen açıklamada, ''Ancak bir kez daha hatırlatalım ki şeker ölçüm çubuklarının maliyet fiyatı eczanelerce belirlenmemektedir. Bu durum SGK tarafından biliniyor olmasına rağmen, yapılan düzenleme ile SGK'nın kendi ödemediği tutarı eczacılara ödetmeye çalışmasını, hukuksuz olduğu kadar, halk sağlığını hiçe sayan bir uygulama olarak değerlendiriyoruz'' görüşü savunuldu.

SGK'nın bu tür uygulamalara son vermesi çağrısının dile getirildiği açıklamada, ''Bizler hastalarımızın sağlığını korumak için çalışmaya, doğruları söylemeye, hukuksuz uygulamaların ve akıl dışı kararların karşında mücadele etmeye devam edeceğiz'' denildi.

TEB'in açıklamasında, Danıştay kararı öncesinde SUT'taki birim fiyatı 55 kuruş olan şeker ölçüm çubukları için hastanın ödediği fiyat farkı 5 TL iken yeni düzenlemeyle bu bedelin 17.42 TL'ye çıktığı belirtildi.

''YENİ DÜZENLEME PROTOKOLE AYKIRI''
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri Özgür Özel, SUT'ta şeker ölçüm çubuklarıyla ilgili hastadan fiyat farkı alınamayacağını öngören düzenlemenin birlik ile SGK arasındaki protokole aykırı olduğunu söyledi.

Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol'deki, ''Eczane tarafından şeker ölçüm çubuklarında oluşacak fiyat farkı hastadan tahsil edilir'' hükmüne dikkati çeken Özel, aynı protokole göre bu fiyat farkını almayan eczanelerin SGK ile sözleşmesinin iptal edilme riskiyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısında bulundu.

Özel, protokolde, ''Alınması gereken ilaç katılım payları ve/veya poliklinik muayene katılım payı tahsil etmeyen veya hastaya iade eden eczacılara, ilk tespitte tahsil edilmeyen katılım paylarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanarak eczane yazılı olarak uyarılır, yazılı uyarıya rağmen tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 6 ay süre ile sözleşme yapılmaz'' şeklinde düzenleme bulunduğunu hatırlattı.

Sayfa Yükleniyor...