'Şeker hastaları daha uzun yaşayabiliyor'

Biyoloji Uzmanı Prof. Gülendam Tümen, diyabet hastalarının şeker tüketimini azalttıkları için sağlıklı görünenlerden daha uzun yaşayabildiklerini söyledi.

'Şeker hastaları daha uzun yaşayabiliyor'

Şeker hastalarının yaşamlarını diyabete göre şekillendirdiklerini belirten Balıkesir Üniversitesi'nden Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Gülendam Tümen, "Şeker tüketimini kısıyorlar, dışarıdan ek şekerli ürünleri alarak yemiyorlar, yürüyüşe başlıyorlar, hamurlu yiyecekleri hayatlarından büyük oranda çıkarıyorlar. Bundan dolayı şeker hastaları, sağlıklı görünenlerden daha uzun yaşayabiliyor" dedi.

Tümen,  diyabetin insanlık tarihinin en eski ve genel hastalıkları arasında yer aldığını vurgulayarak, Türkiye'de nüfusun yüzde 15'inin diyabet hastası olduğunu kaydetti.

Dikkat edilmesi durumunda bu hastalıkla uzun süreli bir ömür geçirilebileceğini ifade eden Tümen, "İnsanın doğal olarak 40 yaşından sonra bir tek pankreası değil, tüm organları işlevini yavaşlatır. Göz az görür, pankreas daha az insülin sağlar gibi. İnsana düşen ise bunlara karşı tedbir almak, yaşlanan organlarına destek vermektir. Örneğin, 20'li yaşlarda 6 dilim baklava yiyen bir kişi, 40 yaşına geldiğinde bunu 2 dilime düşürebilmelidir. 60 yaşına geldiğinde ise 1 dilime" diye konuştu.

İNSANIN GENETİK YAPISI DİYABETE YATKIN 

İnsanoğlunun genetik yapısında diyabete yatkınlık bulunduğuna işaret eden Gülendam Tümen, Tip 2  diyabet hastasının doğuştan gelen insülin eksikliği olduğunu, mutlaka ilaçla yaşaması gerektiğini bildirdi.

'Şeker hastaları daha uzun yaşayabiliyor' - 1 Prof. Dr. Gülendam Tümen

Toplumda en çok görülen türün ise Tip 1 diyabet olduğuna vurgu yapan Prof. Tümen, "Bu tür diyabet, yaşam değişiklikleriyle geciktirilebilecek bir hastalıktır. Pankreas, insülin salgısını yavaş yavaş azaltmaya başlıyor. Yani vücudun herhangi bir organı nasıl yaşlandıkça işlevini yapmada yavaşlıyorsa, pankreas da öyle oluyor. Bu türe karşı beslenmemizi dengelersek, sağlıklı bir yaşama ve doktorların önerilerine dikkat edersek, damar çeperlerindeki yıpranma azalacaktır. Böylece bu hastalığın zararlarını aza indirerek, birlikte yaşar hale gelmiş olabileceğiz. Tip 1 diyabet türünde doğadaki bazı bitkilerden de destek alınabiliyor, bu da ancak doktorların bilgisi dahilinde olmalıdır" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...