Şeker, kalp krizi riskini artırabilir

Başta obezite olmak üzere çok sayıda hastalığın gelişimine zemin hazırlayan şekerli gıdaların kalbe de zarar verdiği belirlendi. Araştırma, aşırı şeker tüketiminin kalp krizi riskini artırabileceğini ortaya koydu.

Şeker, kalp krizi riskini artırabilir

ABD'de binlerce kişinin şeker tüketimine ilişkin verilerinin ve kalp-damar sorunlarına bağlı ölüm oranlarının incelendiği araştırmada, şeker tüketimi ve kalp hastalığı riski arasında belirgin bir ilişki bulunduğu saptandı.

BBC'nin haberine göre çalışmada, günlük kalori tüketimlerinin % 25'i şekerden oluşan kişilerin kalp rahatsızlığından ölme riskinin, daha az şeker tüketenlere oranla üç kattan fazla olduğuna dikkat çekildi.

Araştırmada, günde 1 kutu şekerli gazlı içecek tüketenlerin kalp-damar hastalığından ölme riskinin daha yüksek olduğuna işaret edildi.

Şeker tüketimi, kalp rahatsızlıklarını tetiklemesinin yanı sıra kilo alımına da yol açıyor.

Dünya Örgütü ise şeker tüketiminin günlük kalori alımının yüzde 10'unu geçmemesi gerektiğini konusunda uyarıyor. Uzmanlar, kadınların günde 50 gram, erkeklerin ise 70 gramdan fazla şeker tüketmelerini tehlikeli buluyor.

VÜCUDUN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILIYOR AMA...
ABD ve İngiltere gibi ülkeler, şeker tüketiminin fazla olduğu bölgeler olarak biliniyor. Bilim insanları, %22,5'ten fazla şeker içeren gıdaları çok şekerli, %5 veya daha az şeker içeren gıdaları ise az şekerli kabul ediyor.

İngiliz Kalp Vakfı'ndan Prof. Dr. Naveed Sattar, aşırı şeker tüketenlerin sağlık problemi yaşamalarının farklı sebepleri olabileceğini belirterek, "Elbette şeker kendi başına zararlı bir şey değil ve vücudun enerji ihtiyacını karşılamak için önemli. Ancak aşırı şeker tüketimi kilo alımına yol açabilir ki bu da kalp krizi riskini artırabilir" uyarısında bulundu.

Çalışma, Amerikan Tıp Birliği Dergisi'nde (JAMA) yayınlandı.

Sayfa Yükleniyor...