Şeker yerine stevia (Stevia kanser yapar mı?

Yapay tatlandırıcıların kullanımı, başta kanser olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa neden olduğu düşüncesiyle önerilmiyor. Ancak Gıda Mühendisi Prof. Hayoğlu, kalorisi olmadığı söylenen ve son dönemde dünyada yapay tatlandırıcıların yerine tercih edilen stevianın, gıda ürünlerinde şekerin yerine kullanılmaya başlandığını söyledi.

Şeker yerine stevia (Stevia kanser yapar mı?

Harran Üniversitesi'nden Gıda Mühendisi Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu, suni tatlandırıcıların kanserojen özellik gösterdiğini, şu andaki araştırmalara göre stevianın böyle bir etkisinin olmadığını söyledi. .

Bundan dolayı diğer suni tatlandırıcılar yerine hem doğal olması hem de sağlıklı olması açısından stevianın ön plana çıktığını iddia eden Hayoğlu, stevianın "0" kalori kabul edildiği için diyet gıdalarda da rahatlıkla kullanılabileceğini aktardı.

Prof. Dr. Hayoğlu, diğer suni tatlandırıcılar gibi bu bitkinin gıdanın tadı üzerine olumsuz bir etkisi bulunmadığını, bu nedenle rahatlıkla kullanılabileceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Stevia, yavaş yavaş şekerin yerini almaya başladı çünkü tatlandırıcı olarak normal şeker dediğimiz sakkarozun gıdada kullanım amacı bir yapı oluşturmak ve tatlılık vermektir. Çoğunlukla da tatlılık vermek amacıyla kullanılmaktadır fakat buna karşılık kalori oranı var ve yüksek oranda tüketildiği zaman çok fazla kalori alınmasına neden oluyor. Zamanla obeziteye neden oluyor, ayrıca son dönemlerde beyaz şekerin açısından sakıncaları tartışıldığından, stevianın bu anlamda şekerin yerini alabileceği öngörülüyor."

TÜRKİYE'DE 20 DEKAR ALANDA ÜRETİLDİ

Harran Üniversitesi Tarla Bitkileri Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdülhabip Özel ise Türkiye'de deneme çalışmaları sonucunda yaklaşık 20 dekar alanda stevia bitkisinin yetiştirildiğini, böylece ürünün bölgede yetiştirilmeye elverişli olduğunun görüldüğünü söyledi.

Şeker yerine stevia (Stevia kanser yapar mı? - 1

Tropikal iklimi seven stevia bitkisinden yılda 2 ya da 3 kez hasat alınabildiğini belirten Özel, bitkinin yerden 5 santimetre yüksekliğe ulaştıktan sonra gövdesinden kesilerek toplandığını anlattı.

STEVİA NASIL BİR BİTKİ?

Paraguay ve Brezilya'da uzun yıllardır tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia (şeker otu), Japonya'da da tatlandırıcı ve gıda katkısı olarak kullanılıyor.

Bu bitkinin ayrıca kan şekerini düzenleyici etkileri olduğu kabul edilirken, normal şekerden 250-300 kat daha tatlı olduğu belirtiliyor. Söz konusu bitki Türkiye'de ilk kez 2009'da Antalya'da üretilmeye başlandı.

Sayfa Yükleniyor...