Serebral palsi hastalığında aileye büyük rol düşüyor

Beyin felci yani serebral palsi hastalığı ile doğan çocuk yürüyemeyebiliyor, konuşamayabiliyor, yutkunamayabiliyor. Hastalığın erken tanısında ailelere büyük görev düştüğünü vurgulayan uzmanlar, serebral palsi hastası çocukların gelişiminde de ailenin önemli rol üstlendiğini belirtiyor.

Serebral palsi hastalığında aileye büyük rol düşüyor

Serebral palside erken tanının önemine dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Beyhan Yenerkol, erken tanı için anne-babanın bir çocuğun normal gelişimini bilmesi gerektiğini söyledi.

Çocuğun 0-3 ay arasında başını tutabilmesi, 4 aylıkken sırtüstü yatarken yan dönebilmesi gerektiğini belirten Yenerkol, “6 aylık bir bebek desteklendiğinde oturabilmeli. 8 aylık bebek artık desteksiz oturabilir. 9. ayda bebek emeklemeye başlar. 10-11 ayda tay durabilir, 12-14 aylar arasında yürüyebilir. 2 yaşında olduğunda merdivenleri inip çıkabilir. 2 buçuk yaşına gelen çocuk zıplayabilir. Eğer anneler çocuklardaki bu gelişimi biliyorlarsa bir sorun olduğunu fark edebilirler. Ailelerin bilinçli olması şart. Halk arasında söylenen ‘erkek çocuğu geç yürür, geç konuşur’ diye düşünüyorlar. O yüzden geç farkına varabiliyorlar. Eğer hafif bulgular varsa çocuk öyle büyüyüp gidiyor” dedi.

"ÇOCUK HAREKET EDEMEZ HALE GELEBİLİR"

Erken tanı ve tedavi ile hastalığın ilerleyişinin büyük oranda durdurulacağını söyleyen Yenerkol, “Çocuk tedavi edilmezse zamanla adalelerde tutulmalar, eklemlerde bozukluklar gelişiyor. Adaleler rehabilitasyon ile çalıştırılmazsa zayıflar. O kol veya bacakta kısalık gelişebilir, eklemlerde bozukluk olabilir. Çocuk hareket edemez hale gelebilir. Tedaviye erken başlanmışsa birtakım eklem kısıtlılıkları gelişmeden önlem alabiliyoruz” diye konuştu. 

SON TEKNOLOJİ CİHAZLAR İLE TEDAVİ 

Srebral palsi tedavisinde aktif yürüme robotunun yanı sıra sanal gerçeklik cihazlarının da kullanıldığını söyleyen Uzman, tedavi yöntemleri hakkında şunları söyledi:

“Bu özellikle oyunla karışık aktif hareket etmeyi sağladığı için çocuklar tarafından da çok seviliyor. Terapi havuzunu kullanıyoruz. Ayrıca uzay terapi cihazı var. Bu cihazda çocuk bir kafes içinde özel giysi ve kemerlerle bağlanıyor ve bu şekilde yürüyor. Çocuk yürüyebildiğini görüyor, bu, çocuğu motive ediyor ve gelişmeyi hızlandırıyor.  

“ÇOCUĞUN YÜRÜMESİ MÜMKÜN OLABİLİR”
 
Çok sayıda serebral palsili çocuğumuzun çeşitli rehabilitasyon programları ile gelişimlerini destekliyoruz, sağlıklı bir şekilde gelişmelerine ve yürümelerine yardımcı oluyoruz. Örneğin rehabilitasyon programı ile başını tutamayan bir bebek başını tutabiliyor, oturamayan oturabiliyor, yürüyemeyen de bazen kısa, bazen de uzun süreçte yürüyebiliyor. Rehabilitasyon bir ekip işidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, fizyoterapistler ve aileler hep birlikte hareket etmelidir."

Sayfa Yükleniyor...