Serebral palside (beyin felci) erken tanı çok önemli

Serebral palsi dünyada her bin çocuktan 4'ünde görülen ancak toplum tarafından çok fazla bilinmeyen bir hastalık. Bebeklerde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan hastalık beyin felci olarak da adlandırılıyor. Çocuklarda görülen yürüyememe, konuşamama gibi rahatsızlıklar erken tanı ve uygun eğitimle tedavi edilebiliyor.

Serebral palside (beyin felci) erken tanı çok önemli

Dünyada her 1000 çocuktan 4'ü serebral palsili, yani beyin felçli olarak dünyaya geliyor.

Serebral palsili bireylerden kimisi konuşamıyor, kimisi yürüyemiyor, kimisi ise görme bozukluğu yaşıyor.

Nörolog Hande Akçakaya, “Serebral palsi dediğimiz zaman bir beyin hasarına bağlı oluşmuş hareket bozukluğu ve bu beyin hasarının bebeklik döneminde beynimizin geliştiği dönemde olmasıyla ortaya çıkıyor” dedi

Oysa, serebral palsili bireylerin günlük hayata katılımını sağlamak mümkün.

BEBEĞİNİZİN GELİŞİMİNİ İYİ İZLEYİN

Bunun için önemli olan erken tanı ve uygun eğitim. Erken tanı için de ilk görevin ailelere düştüğünü belirten Akçakaya, şöyle konuştu:

“Bir kere bebeğin gelişimini izlemek lazım. Özellikle bebekler bir risk taşıyorsa, bebek erken doğmuşsa, yoğun bakımda kalmışsa, ateşli bir hastalık geçirmişse uzmanlar tarafından yakından izlenmesi gerekiyor. Zamanında oturdu mu, içe mi basıyor, ufak tefek akıllarına takılan şeyler varsa mutlaka doktorlarıyla paylaşmaları gerekiyor.”

ÇOK YÖNLÜ EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Serebral palsi konusunda Türkiye'de çalışma yapan en önemli kuruluşlardan biri Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı.

Serebral palsili çocukların çok yönlü bir eğitimden geçmeleri gerektiğini belirten TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin, “Biz her sunumumuzda önce ‘serebral palsiyi hiç duydunuz mu, ve ne olduğunu biliyor musunuz?’ diye soruyoruz. Çocuklar 3 yaşından, ana sınıfından itibaren bizimle beraber olup hem fizyoterapi hem konuşma terapisi açısında hem de eğitim açısından burada destek alıyorlar” dedi.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Bebek ve Çocuk Sağlığı
  • Genel Sağlık

Sayfa Yükleniyor...