“Sesli ilaç daha fazla görme engelliye ulaşmalı“

2013 yılında başlayan Engelsiz İlaç Projesi kapsamında, sesli ilaç kutusu uygulamasıyla görme engelli hastalara ulaştıklarını belirten ÇEKOOP Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Eda Çağında, "Amacımız, daha fazla görme engelli hastaya ulaşmak" dedi.

“Sesli ilaç daha fazla görme engelliye ulaşmalı“

Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) tarafından hayata geçirilen Engelsiz İlaç Projesi ile görme engelli hastalar sesli kutularla kullandıkları ilaç hakkında bilgi alabiliyor.

Muhabirleri Derneği (SMD) İzmir Temsilcisi Erkan Doğan’a konuşan ve İzmir Çağdaş Görmeyenler Derneği işbirliğiyle gerçekleştirdikleri bu projenin henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyen Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) Yönetim Kurulu Üyesi, Eczacı Eda Çağında, şunları söyledi:

“ÇEKOOP olarak, İzmir Eczacı Odası, Ege Üniversitesi Eczacılık Fakültesi , İzmir Büyükşehir Belediyesi, EDAK, ve İzmir Çağdaş Görmeyenler Derneği’nin katkılarıyla Engelsiz İlaç projesini yeterli görme engelli hastaya ulaşamadığımızı düşündüğümüzden yeniden gündeme getirdik. Görme engellilerin ilaç hakkında bilgi alabilmesi, ilacı ne zaman kullanacağını, son kullanma tarihi ve ilacın yan etkilerini bilmesi için sesli kutular oluşturduk. Bu kutulara eczacılarımız seslerini kaydediyor ve görme engelli hastalarımızın istediği zaman dinlemesini sağlıyor.”

“ELİMİZDE HASTALARIMIZA ULAŞTIRAMADIĞIMIZ SESLİ KUTULAR VAR”

Projenin pilot olarak İzmir’de uygulanmaya başladığını söyleyen Çağında, “Elimizde hala görme engelli hastalarımıza ulaştıramadığımız sesli kutu var. Bu kutuları daha fazla görme engelli hastaya ulaştırmak için görüşmeler yapıyoruz. Şu an için sadece İzmir içinde uygulanan bir proje. Dileğimiz bu hizmetin SGK tarafından benimsenmesi ve geri ödeme kapsamına alınarak tüm görme engelli vatandaşlarımızın bundan faydalanabilmesi” dedi.

“Sesli ilaç daha fazla görme engelliye ulaşmalı“ - 1 Eczacı Eda Çağında

“306 TON ATIK İLAÇ İMHA ETTİK”

ÇEKOOP’un atık ilaçların toplanması ve imhası çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini söyleyen Çağında, şöyle konuştu:

“Atık ilaçların çevreye verdiği zararı en aza indirmek, kimyasalların toprağa, suya ve havaya karışmasını önlemek amacıyla başlattığımız çalışmamız devam ediyor. Türkiye’nin her yerinden atık ilaçlar geliyor ve bizler çevreye zarar vermeden bu ilaçları imha ediyoruz. 2009 yılından bu yana eczaneler aracılığıyla atık ilaçları topluyor ve yok ediyoruz. Şu ana kadar tam 306 ton ilaç imha ettik.”

“ATIK İLAÇLARI ECZANELERİN TOPLAMASI ZORUNLU HALE GELMELİ”

Çağında, atık ilaç toplama uygulamasının resmileşmesi ve yasal açıdan ele alınması gerektiğini söyleyerek, “Atık ilaçların eczaneler tarafından toplanması zorunlu hale gelmelidir. ÇEKOOP olarak konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla görüşmelerimiz devam ediyor. Avrupa’daki ilaç firmaları yıllık bütçelerini oluştururken ilacın imhası için de ödenek ayırıyorlar. Ülkemizde de benzer uygulamalar olsun istiyor ve bunun için çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

“Sesli ilaç daha fazla görme engelliye ulaşmalı“ - 2

“BİLİNÇSİZ KİŞİLER İLAÇ TOPLAMAMALI”

Atık ilaçların da mutlaka eczaneler aracılığıyla toplanması gerektiğini vurgulayan Çağında, “İlacın ikinci eli olmaz. Hastanın ilacını hangi şartlarda sakladığını bilemeyiz. Belki güneşin altında duran arabasında bekletti, belki de buzdolabına konulmaması gereken ilacı buzdolabına koydu. Bunları bilemediğimiz için ilaçlarda hangi kimyasallar değişimlerin olduğunu öngöremeyiz. İlaçların bilinçli olmayan kişiler tarafından değil sadece eczacılar tarafından toplanması gerekir” diye konuştu.

“İLAÇ ZEHİR DE OLABİLİR”

Eda Çağında, “Okulda bize öğretilen ilk şey ilacın zehir olduğudur” diyerek, ilacın çevrede ve insan sağlığında yarattığı tahribata dikkat çekti. Bu konuda halkın yeterince bilinçli olmadığını söyleyen Çağında, “Halkımız atık ilaçlar başta olmak üzere çöplerini doğru yere ulaştırmada bilinçli değil” dedi.

Sayfa Yükleniyor...