Sıcak hava beyin kanamasını tetikliyor

Sıcak hava ve deniz kazaları sonucu oluşan beyin kanaması ile boyun travmaları yaz aylarında artış gösteriyor.

Sıcak hava beyin kanamasını tetikliyor

Sığ suya balıklama atlamanın felç bırakabileceği uyarısında bulunan Beyin Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Kaya Kılıç, basit tedbirlerle denizde oluşabilecek sakatlıkların büyük ölçüde önlenebileceğini belirterek, sıcak havaların sinsice ilerleyen beyin kanamasını da tetiklediğinin altını çizdi. Doç. Dr. Kılıç şu bilgileri verdi:

“Denizde yapılan şakalar, sığ suya balıklama atlamak beyin ve boyun travmalarına neden olabilir. Bu travmalar felç kalmaya hatta ileri boyuttakiler ölüme yol açabilir. Özellikle boyun travmalarının başlıca nedenleri arasında; trafik kazaları, yüksekten düşme ve havuz veya denizde özellikle sığ sulara yapılan balıklama atlayış hareketleri sayılabilir. Sığ sulara balıklama atlamak boynun kırılmalarına ve ameliyat edilmesine rağmen ömür boyu felçlere neden olabilir. Bu nedenle suya atlamadan önce suyun yüksekliğinden emin olmak gerekiyor. Kontrolsüz şekilde suya atlamaktan kaçınılmalıdır. Havuz kenarlarına ve plajlardaki uyarıcı levhaları önemsemek gerekir.

JET –SKİ KAZALARINA DİKKAT
Yine deniz sezonunda çok sık gördüğümüz sakatlanma çeşitlerinden biri JET-SKİ kazalarıdır. Artık plajlarımızda gittikçe artan sıklıkta görmeye başladığımız bir spor aracı olan Jet-Ski, hem çarpana, hem de çarpılana çok büyük bedeller ödetir.

Hiçbir belirti vermeden sinsice ilerleyip, hastanın sakat kalmasına yol açabilen beyin kanamaları sıcak havalarda tehdit ediyor. Çoğunlukla travma ve kazalar sonucu görülen hastalık, özellikle havaların ısınmasıyla yüksek tansiyon ve kolesterol hastaları için hayati tehdit oluşturuyor. Bu tehlikelerden korunmak için bol su içilmeli, öğle sıcağında mecbur kalmadıkça dışarı çıkılmamalı, güneşe uzun süre maruz kalınmamalıdır. Özellikle tansiyon hastaları, ilaçlarını düzenli almalı ve güneşten kesinlikle kaçınmalıdırlar. Beyin kanaması, ameliyat edilebilen bir hastalıktır. Ancak kanamanın boyutu, hastaneye yetişme süresi gibi kriterler göz önüne alındığında risk faktörü her zaman yüksektir.”

Sayfa Yükleniyor...