Ramazan ayı ile birlikte toplu tüketim noktalarında iftar saatlerinde yoğunluk oluyor. Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, ramazanda hızlı ve eş zamanlı servis yapılmasının gerekliliği düşüncesi ile yemeklerin saatler öncesinde hazırlandığını, hazırlanan yemeklerin ise doğru saklanmadığında oluşacak mikrobiyolojik üremeler nedeni ile insan sağlığını tehdit edebileceğini belirtti.

Saner, tüketicilere hem artan hava sıcaklıkları hem de ramazan ayında güvenli gıda tüketimi için şu uyarılarda bulundu:

• Özellikle toplu yemek servisinin yapıldığı yerlerde hazırlanan yemekler iftar öncesinde sıcaklığının kontrol altına alındığı koşullarda bekletilmeli. Sıcak tüketilecek gıdalar sıcak olarak, soğuk tüketilecek gıdalar ise soğuk olarak muhafaza edilmeli ve saatler öncesinden masalara servisi yapılmamalı.
• Restoranda yemek yiyecekseniz, ortamın, servis yapan kişilerin ve restoran tuvaletlerinin temizliğine dikkat edin. Hijyenik olmayan yerlerden kesinlikle uzak durun ve kokusundan, görüntüsünden şüphe duyduğunuz hiçbir yiyeceği tüketmeyin.
• Pişmiş gıdaları hemen tüketin, daha sonra tüketecekseniz hızlıca soğutup buzdolabında saklayın.
• Aldığınız gıdaların etiketini dikkatlice okuyun. T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca verilen izni ve saklama sıcaklığını kontrol edin. Satın aldığınız ürünün doğru sıcaklıklarda muhafaza edilip edilmediğini ürün etiketinden kontrol edin. Doğru muhafaza edilmemiş ise bu ürünleri satın almayın.
• Ambalajı bozulmuş ve yırtılmış gıdaları satın almayın.
• Ürünün son kullanım tarihinin geçip geçmediğine dikkat edin, geçti ise kesinlikle o gıdayı tüketmeyin.

• Et, tavuk, balık gibi çabuk bozulabilen gıdaları ve dondurulmuş ürünleri alışverişinizin sonunda alın. Eğer hemen tüketilmeyecekse dondurulmuş ürünleri çözülmeden eve ulaştırarak buzluğa yerleştirin.
• Gereken fiyatın altında satılan ürünlere şüpheyle yaklaşın, bunlar temel gıda maddelerinden değilse, sırf göz doyursun diye sağlığınızdan olmayın.
• Çabuk bozulabilen süt ürünleri, et ürünleri ve balık gibi gıdaları uygun sıcaklık koşullarında saklayarak kısa sürede tüketin.
• Dondurulmuş ürünleri asla ortam sıcaklığında çözündürmeyin, donmuş ürünleri buzdolabında (4 -5 derecede) ya da mikrodalga fırında çözündürün. Çözülmüş ürünü bir daha dondurmayın.
• Sebze ve meyveleri iyi bir şekilde yıkadıktan sonra tüketin.
• Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş ve kızartılmış gıdalardan uzak durulmalı.
• Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar (kuru baklagiller, kepekli tahıllar, sebzeler), taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmeli.