Sigara firmaları rotayı kadınlara çevirdi

TÜSAD, sigara firmalarının yeni hedefinin, erkeklere oranla daha az sigara içen kadınlar olduğunu bildirdi.

Sigara firmaları rotayı kadınlara çevirdi

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), Tütün Çalışma Grubu tarafından '31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü’ nedeniyle bir açıklama yayınladı. Sigara firmalarının yeni hedefinin kadınlar olduğuna vurgu yapan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"TÜSAD, 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü’nde, her yıl olduğu gibi bu yıl da dünya üzerinde yaygın şekilde kullanılan sigaranın ve diğer tütün ürünlerinin içimindeki zararlara dikkat çekmek amacındadır.

Tütün 2010–2011 yılı içinde 1 milyon insanın ölmesine sebep olacak ve yeni içiciler ile bu sayı giderek de artacaktır. Bu sayılarda kadınların oranı giderek artmaktadır. Erkeklerin sigara içme oranlarını yükselten ve bununla yetinmeyen firmalar, nispeten daha düşük oranlarda sigara tükettikleri için saldırılarını yeni hedef kitleleri kadınlar üzerinde yoğunlaştırmışlardır. Dünya çapında salgın halinde büyüyen hastalık halindeki sigara içiciliği ve zararlarına dikkati çekebilmek için bu sene belirlenen hedefimiz kadınlarımız, kızlarımız ve annelerimizin bu konudaki dikkatlerini çekebilmek ve onları bilinçlendirebilmektir.

KADIN GELECEK NESİLLERİN SAĞLIĞINI DA TEMSİL EDER
Kadın sağlığı, bireysel olarak sadece kendi sağlıklarını temsil etmekten öte, kadın doğurganlığı nedeniyle gelecek nesillerin sağlıklarını da etkilemektedir. Üretken ve de doğurgan olan kadın, bir toplumun gelişmesinde ve de geleceğinde önemli bir konumdadır. Annelik görevinin getirdiği örnek olma rolüyle de toplumun gelecek nesillerinin davranışlarını etkilemektedir. Bu yönden baktığınız zaman tütün endüstrisinin pazarlama taktiklerinin kendileri açısından ne kadar verimli sonuçlara yol açacağını rahatlıkla görebilmekteyiz. Toplum bilinçlendirilmesi açısından baktığımız zaman ise kadınlarımızın ellerinde tuttukları sigaranın dumanının sadece bireysel sağlıklarına değil, toplumsal özentiye ve gelecek nesillerin sağlıklarına da doğrudan yayıldığını fark edebiliyoruz.

Sigara firmaları rotayı kadınlara çevirdi - 1

SİGARA İÇİCİLERİNİN YÜZDE 20'Sİ KADIN
Kadınlar arasında hızla yayılan tütün salgınının kontrol altına alınması tütün ile mücadele stratejisinin en önemli hedefidir. Bu amaçla, Dünya Örgütü, 2010 yılı Dünya Tütüne Hayır Günü, tütün endüstrisinin pazarlama taktiklerine karşı kadınların ve kız çocukların dikkatlerinin çekilmesi ve bilinçlendirilmesini amaçlamıştır.

Dünyadaki 1 milyon sigara içicisinin yaklaşık yüzde 20’sini kadınlar oluşturmaktadır. Bazı ülkelerde bu giderek de artış göstermektedir. Ülkemizde kadınlar arasında sigara içme sıklığı yüzde 15.2 iken bu oran 25-34 yaş grubunda yüzde 22.4’e çıkmaktadır. Yeni kullanıcıların ortaya çıkması tütün endüstrisine yeni müşteriler kazandırırken, sağlık açısından bakıldığı zaman her yeni içici ile birlikte tütüne bağlı erken ölümlerin ve sakatlıkların da artışı anlamına gelmektedir.

KADINLAR TÜTÜN ÜRETİCİLERİNİN ANA HEDEFİ
Bilindiği gibi sigara kısırlığın en önemli nedenlerinden biridir ve gebelik sırasında sigara içimi ise düşük ve ölü doğum riskini 2 kat arttırmaktadır. Ayrıca gebeliklerinde sigara içen annelerin bebeklerinde doğumsal kalp hastalıkları riski artmakta, doğum tartıları daha düşük olmaktadır. Yine bu bebeklerde yaşamın ileri döneminde hiperaktivite daha sık görülmekte ve zeka düzeyleri daha düşük olmaktadır.

İçimi hafif, nikotin oranı azaltılmış, zarif görünümlü, şık paketlerde, güzel ve alımlı kadınların elinde, güçlü, ayakları üzerinde duran kadının tercihi vs. şeklinde gösterilerek pazarlanmaya çalışılan ve kısmen de başarılı olunan sigara şirketlerinin taktiklerine yenik düşmemek gereklidir. Tütün ve tütün ürünlerinden tüm kızlarımızı, kadınlarımızı, annelerimizi korumamız gereklidir.

Kadınlar tütün ve tütün üreticilerinin ana hedefidir; bilinçli olmak zorundayız. Bir kadının sigaraya başlamaması ya da bırakması sadece onun değil toplumun sigara mücadelesine olumlu etki eder. Şimdi harekete geçme zamanıdır. Sigarasız, sağlıklı bir dünya için sigarasız kadınlar çok önemli bir hedeftir.

DSÖ: EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNU
Sigara eroin ve kokain kadar bağımlılık yapıcı bir maddedir. Sigara, içerisinde bulunan 4000 çeşit zararlı kimyasal madde ile insan sağlığına zarar veren ve en yaygın kullanılan tütün içme yöntemidir. İçlerinde sarılı bulunan tütünün yanması ile oluşan gaz ve katı partiküller sigaranın dumanıyla birlikte havaya salınmakta ve kapalı mekanlarda havada asılı kalmaktadır. En iyi havalandırma sistemleri ile bile bu asılı kalan kimyasal maddelerin çoğunluğu ortamdan uzaklaştırılamamaktadır. Kapalı alanlarda içilen sigaraların oluşturduğu tütün dumanı pasif olarak, ortamda bulunan herkesi etkilemektedir. Sadece o ortamdan hizmet almaya gelen müşterilere değil, hizmet sektöründe çalışanlarına da yoğun bir şekilde zarar verdiği unutulmamalıdır.

Bilindiği gibi sigaranın ölüme yol açtığı bilimsel olarak tartışmasız kabul edilmekte ve her yıl dünyada 5 milyon ülkemizde ise 100 bin insan sigara nedeniyle yaşamını yitirmektedir. Dünya Sağlık Örgütü sigarayı en önemli sağlık sorunu olarak tanımlamaktadır."

Sayfa Yükleniyor...