Sigara, her 10 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

Her yıl dünyada 6 milyon kişinin sigara kaynaklı hastalıklar nedeniyle öldüğünü belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Cömert, "Bu sayı her 10 saniyede 1 kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybetmesi demektir" dedi.

Sigara, her 10 saniyede 1 kişiyi öldürüyor

Tütün ürünlerinde 4 binden fazla kimyasal madde bulunuyor ve sigara akciğer, gırtlak, mide kanserleriyle, KOAH, beyin damarlarında tıkanıklık, felç, kalp ve damar hastalıkları gibi pek çok ölümcül hastalığa neden oluyor.

Tütün ürünlerinin yüksek oranda nikotin içerdikleri için bağımlılık yaptıklarını kaydeden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Sevda Şener Cömert, tütün kullanımının dünyada ve Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu aktardı.

“KARARLI BİR YAKLAŞIMLA VE DESTEKLE SİGARAYI BIRAKMAK MÜMKÜN”

nın hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yaptığını vurgulayan Cömert, şunları kaydetti:

"Sigaranın yol açtığı ölümler, trafik, terör ve iş kazalarından meydana gelen ölümlerin toplamından beş kat daha fazladır. Kişiler özenti, gösteriş, taklit, özgürlük, macera, sıkıntı, stres, büyüklerle zıtlaşma, güvensizlik, utangaçlık, arkadaş ısrarı, ilişki kurabilmek, eğlence, zevk, kilo almamak gibi nedenlerle sigaraya başlamaktadır. Kararlı bir yaklaşımla ve destekle sigaranın bırakılması mümkündür. Sigara bırakma tedavisinde davranış danışmanlığı ve ilaç tedavisi büyük önem taşır. Tedavi stratejileri içinde ilaç ve psikolojik tedavi yer almaktadır. İlaç tedavisinin amacı, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluğunu gidermektir."

EN ÇOK AKCİĞER KANSERİ ÖLDÜRÜYOR

Sigaranın neden olduğu akciğer kanserinin, ölüme en sık sebep olan kanser türü olduğuna işaret eden Cömert, hastalık hakkında şunları söyledi:
"Akciğer kanserinin belirtileri arasında öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik yer almaktadır. Sıklıkla bu belirtiler ortaya çıktığında akciğer kanseri ileri evrelere gelmiş oluyor, bu nedenle de geç tanı konuyor. Oysa akciğer kanserinde de erken tanı hayat kurtarıcıdır. Bu da özellikle risk grubundaki kişilerin tetkiklerinin zamanında yapılmasıyla mümkündür. Özellikle 54 yaşın üzerinde, sigara kullanma öyküsü olan, birinci derece akrabaları akciğer kanseri tanısı almış kişiler, daha önce herhangi bir kanser tanısıyla radyoterapi almış kişiler risk grubu içinde yer almaktadır.”

VİDEO: ELEKTRONİK SİGARA DA YAPIYOR

Sayfa Yükleniyor...