"Sigara içme oranını düşürebiliriz"

Prof. Dr. Oğuz Kılınç, 4207 sayılı kanunun sigarayı bırakmaya yardım etme, çocukların ve gençlerin sigaraya başlamasını önleme gibi çok ciddi önlemler içerdiğini söyledi.

"Sigara içme oranını düşürebiliriz"

İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un sadece kapalı alanlarda sigara içiminin engellenmesi gibi algılanmaması gerektiğini belirterek, ''Yasa, sigarayı bırakmaya yardım etme, çocukların ve gençlerin sigaraya başlamasını önleme gibi çok ciddi önlemler içeriyor. Bu kanun sayesinde 2012 yılında 15 yaşın üzerindeki sigara içim oranını yüzde 20'ye düşürebiliriz'' dedi.

Prof. Dr. Kılınç, tütün kullanımının Türkiye'de büyük sorun olduğunu, her 3 kişiden birinin sigara içtiğini vurguladı. Türkiye'de 17 milyon kişinin her gün sigara içtiğini ifade eden Kılınç, tütün kullanımının yıllık maliyetinin 50 milyar doları bulduğunu, sigaradan yılda 100 bin kişinin hayatını kaybettiğini anlattı.

MADDİ KAYIPLARI DA AZALTABİLİR
Prof. Dr. Kılınç, bu gidişin durdurulması gerektiğini belirterek, ''100 bin kişi büyük bir rakam. Marmara depreminde 22 bin kişi öldü. Trafik kazalarında yılda 4 bin 500 kişi, uyuşturucudan 150 kişi ölüyor. Bu rakamlar sigaranın yanında çok küçük rakamlar. Mesaimizin büyük çoğunluğunu bunları engellemek için harcıyoruz. Tütünü başka gözle görmek lazım. Hem ekonomi, hem de yönünden kayıplara yol açıyor'' dedi.

4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un ''bu salgını durduracak en önemli ilaç'' olduğunu vurgulayan Kılınç, şöyle devam etti:

''Yasa sadece kapalı alanlarda sigara içiminin engellenmesi gibi algılanmamalı. Yasa, sigarayı bırakmaya yardım etme, çocukların ve gençlerin sigaraya başlamasını önleme gibi çok ciddi önlemler içeriyor. Bu önlemlerin ilgili kişiler, kurumlar tarafından yasanın gerektirdiği şekilde uygulanmasıyla, 2012 yılında 15 yaşın üzerindeki sigara içim oranını yüzde 20'ye düşürebiliriz. Bu uygulama maddi kayıpları da ciddi oranda azaltabilir.''

Oğuz Kılınç, yasanın gerektirdiği şekilde halkı bilgilendirme toplantılarını belediyelerin işbirliğinde sürdürdüklerini dile getirerek, ''Karşıyaka, Karabağlar, Balçova, Seferihisar belediyelerinde bu toplantıları düzenledik. Gelecek hafta Buca Belediyesi ile devam edeceğiz. Katılımcılara, tütün kullanımının yol açtığı sorunlara ve bağımlılıktan kurtulmanın yollarına ilişkin bilgi veriyoruz'' diye konuştu.

Sigara bırakma polikliniklerinin hizmette olduğunu anlatan Prof. Dr. Kılınç, sigarayı bırakmak isteyenlerin buralardan ücretsiz olarak yararlanabileceklerini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...