Sigara yasağı acile başvuruyu azalttı

Türk Toraks Derneği’nin çalışmasına göre, sigara yasağının ardından, sigaraya bağlı hastalıklarla ilgili acil servislere başvuru oranı azaldı.

Sigara yasağı acile başvuruyu azalttı

Türk Toraks Derneği'nin Antalya'da düzenlenen 14. Yıllık Kongresi'nde sigara yasağının, sigarayı bırakma ve hastalıklara etkisiyle ilgili sonuçlar paylaşıldı.

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Füsun Yıldız, sigara yasağının ardından gerçekleştirdikleri bir yıllık çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Öncelikle 2 bin 721 kişiye anket uyguladıklarını belirten Yıldız, her 3 kişiden birinin sigara kullandığını saptadıklarını ifade etti. Anketin ardından 48 hekime gönüllü sigara bırakma eğitimi verdiklerini ifade eden Yıldız, 2 olan sigara bırakma polikliniğinin 15'e çıktığını kaydetti. Tüm ilçelerde halk eğitim toplantıları düzenlediklerini dile getiren Yıldız, 6 ay içinde 3 bin kişinin nikotin bağımlılıklarının, karbonmonoksit ölçümlerinin yapıldığını dile getirdi.

İlk yıl sonunda 2 bin 400 kişiye anket uyguladıklarını vurgulayan Yıldız, ilk yıl yüzde 31,2 olan sigara içme oranının yüzde 24 olarak saptandığına dikkati çekti. Yıldız, ''Sevindirici sonuçlardan biri de sigara içen her 3 kişiden 1'i sigarayı bırakmayı o yıl içinde denemiş'' dedi.

İlk ankette, sigarayı ne zaman bırakırsın sorusuna, ''sağlığım bozulduğu zaman'' diyenlerin, ikinci ankette, ''sağlıklı yaşamak için'' cevabını verdiklerini belirten Dr. Yıldız, çalışmada, sigaraya bağlı 7 hastalıkla ilgili 15 hastanede acil başvuru oranlarının da araştırıldığını dile getirdi. Yıldız, acile başvurularda yüzde 23'lük azalma saptadıklarını vurgulayarak, alerjik nezle hastalığında yüzde 62, bronşit hastalığında yüzde 40 ve KOAH alevlenmelerinde yüzde 21 azalma belirlendiğini kaydetti.

İSTANBUL'DAKİ ACİL SERVİSLERE BAŞVURULAR
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek, aynı çalışmanın Sigara ve Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı ve arkadaşlarınca İstanbul'daki Anadolu yakasında tekrarlandığına dikkati çekti.

İstanbul'da sigara yasağının uygulanmasının tütün kullanımı ve pasif içicilikle ilgili tanılarda acil servis başvuruları üzerine etkisinin değerlendirildiği çalışmada, Ocak-Mayıs 2010 döneminde bir yıl öncesine göre akut solunum yolu enfeksiyonu başvurularında yüzde 61, alerjik nezle başvurularında yüzde 59, kalp krizinde yüzde 34, zatürrede yüzde 33, KOAH'ta yüzde 21, astımda yüzde 21, akut bronşitte yüzde 19 ve akut nazofarenjit başvurularında yüzde 16 oranında azalma saptandığını belirlendi.

TÜRKİYE TÜTÜNLE MÜCADELEDE AVRUPA DÖRDÜNCÜSÜ
Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Osman Elbek ise, Tütün Kontrol yasasının üçüncü yılının tamamlamak üzere olunduğunu ve Türkiye'nin bu yasa sayesinde, tütün kontrolü ile mücadelede Avrupa'da ilk 4'e girdiğini bildirdi.

Tütünle mücadelenin 1990'yılların ortalarında başladığını belirten Elbek ''Sigara ile mücadele bugüne kadar ilmek ilmek gelinen bir mücadelenin sonucudur. Onlarca yıl yapılan mücadelenin ardından sonuca ulaşabiliyorsunuz'' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Elbek, gazete ve televizyonlarda yayınlanan, ''sigaraya son'', ''bıktı'', ''nikotine son'' gibi reklamlara da itibar edilmemesini isteyerek, sigaranın bilimsel çalışmanın yanı sıra tütün bağımlısının sabır ve özverisiyle bırakılabileceğine işaret etti. Bir bağımlıya ''sigarayı bıraktı'' diyebilmek için en az 1 yıl tütün kullanmaması gerektiğini anlatan Elbek, önemli olanın sigarayı bırakmak değil, bu durumu sürdürebilmek olduğunu vurguladı.

KADINLAR SİGARAYI DAHA KOLAY BIRAKIYOR
Yrd. Doç. Dr. Elbek, kadınların tütün bağımlılığından daha kolay kurtulabildiklerine de işaret ederek, ''Türkiye'de kadınlar sigarayı çok daha iyi bırakıyorlar. Kolay bırakıyorlar. Türkiye'de sigara içme oranı kadınlarda artıyor ama kadınlar sigara bırakma konusunda daha iyi konsantre oluyorlar'' diye konuştu.

Elbek, eğitim seviyesi düşük olanların yarı sıra, düşük gelirlilerin de sigarayı bırakmada daha fazla zorlandıklarını belirtti. Yrd. Doç. Dr. Elbek, Türkiye'de tütün kullanımını azaltmak ve bu konudaki başarının sürekliliğini sağlamak için eğitim seviyesinin yükseltilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sayfa Yükleniyor...