Sigara yasağı Anayasa Mahkemesi'nde

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi'nin 'dumansız hava sahasının' devamı için vatandaşlardan topladığı binlerce imza ile uzmanların raporları Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

Sigara yasağı Anayasa Mahkemesi'nde

Sigara ve Ulusal Komitesi (SSUK) Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, ''Anayasa Mahkemesi'nin bu sesi duyması ve karar verirken dikkate alması çok önemli'' dedi.

Elif Dağlı, tam dumansız hava sahasının sonuna kadar korunması gerektiğini belirterek, ''Son yapılan kamuoyu araştırmasında, dumansız hava yasasının Türkiye genelinde yüzde 92 oranında kabul gördüğünü göstermiştir'' diye konuştu. 

Dağlı, SSUK'un, dumansız hava sahasına sahip çıkan Türk halkının sesini duyurmak için Türkiye'nin dört bir yanından binlerce imza topladığını kaydetti.

Ayrıca uzman ekonomistler, sağlıkçılar ve Türkiye'nin önde gelen hukukçularıyla İzmir'de bir araya geldiklerini, sigara ile ilgili Türkiye'nin ilk ''Anayasal Özgürlükler ve Sağlık Hakkı Çalıştayı''nı düzenlediklerini anımsatan Dağlı, ''Halkın büyük desteği ve memnuniyetine rağmen ticari çıkarlarını halk sağlığının üstünde tutanlar tarafından dumansız hava sahasının esnetilmesi için girişimlerin devam etmesi bizi harekete geçirdi. Kampanya kapsamında bir ay süresince İstanbul, İzmir ve Anadolu'nun birçok ilinden 15 bin imza toplandı. Kampanya, birçok ilde vatandaşlar tarafından devam ettiriliyor. İmzalarla birlikte çalıştayın da sonuç bildirgesini gönderdik'' ifadesini kullandı.

Sağlıklı yaşam hakkının en temel hak olduğunu vurgulayan Dağlı, ''Diğer tüm haklar bu haktan sonra gelir. Aksini düşünmek insan haklarına aykırıdır'' dedi.

YASANIN ESNETİLMESİNE İZİN VERİLMEMELİ
Vatandaşların sadece bir yıl içinde dumansız hava sahasının kendisine kazandırdıklarının farkına vardıklarını ifade eden Dağlı, şunları söyledi:

''Son yapılan kamuoyu araştırmasında, Dumansız Hava Yasası'nın Türkiye genelinde yüzde 92 oranında kabul gördüğünü göstermiştir. Araştırma, düzenli sigara içenler arasında bile yasayı kabul oranının yüzde 77, yeme ve içme mekanlarına sıkça gidenlerin ise yüzde 88'inin yasayı desteklediğini ortaya koymuştur. Ticaret hakkı, insan sağlığının üstünde tutulamaz. Bu insanların en doğal hakkı olan temiz hava soluma ve sağlık hakkına aykırıdır.

Sigara yasağı Anayasa Mahkemesi'nde - 1 Prof. Dr. Elif Dağlı

Halkın sesini ve desteğini bir imza kampanyasıyla duyurmak üzere yola çıktık. Sadece biz doktorlar olarak hastanelerde başlattığımız imza kampanyasıyla binlerce imza topladık. Ortaya çıkan rapor yine sağlık hakkının üstün olduğunu gösterdi. Tam dumansız hava sahası, sonuna kadar korunması gerekiyor. Anayasa Mahkemesinin bu sesi duyması ve karar verirken dikkate alması çok önemli. Zaten Anayasa Mahkemesinin yasanın esnetilmesine izin vererek, toplumu hasta etmeyi kabul edeceğine kesinlikle inanmıyoruz.''

Dağlı, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Yasa'nın bu haliyle korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

SAĞLIKTAN DAHA ÖNEMLİSİ YOK
Sigara içtiği için gırtlak ve akciğer kanseri olan Mehmet Nuhoğlu da 25 yıl boyunca günde 2 paket sigara içtiğini, 4 yıl önce gırtlak kanseri olduğunu, sigarayı bırakmasının ardından da akciğer kanserine yakalandığını kaydetti.

Konuşabilmek için bir makineden destek almak zorunda olduğunu dile getiren Nuhoğlu, ''Sağlıktan daha önemlisi yok. Yeni nesillerin sağlıklı yaşam hakkı Anayasa Mahkemesine emanet. Sigarayı bırakmama rağmen bu yıl da akciğer kanseri oldum. Artık eminim ki ben sigarayı bıraksam da o beni mezara kadar bırakmayacak. Devletimizin bizi ölüme götüren sigara dumanına karşı koyduğu yasanın sonuna kadar koruması gerektiğine inanıyorum. Anayasa Mahkemesine buradan halkın sesi olarak sesleniyorum. Yeni nesiller size emanet. Lütfen unutmayın'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...