“Sigara yasağı barları etkilemedi”

Prof. Hilal Özcebe, sigara yasağıyla lokanta, kafe ve barlara gidenlerin azaldığı iddialarına, ''Toplumun yüzde 70'inin sigara içmediği düşünülürse bu mekanlara gitme oranında belirgin bir değişme olmamıştır'' dedi.

“Sigara yasağı barları etkilemedi”

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) üyeleri, ''Türkiye'de sigara içilmeyen kamusal alanların ve iş yerlerinin genişletilmesi, sigara karşıtı politikaların etkin uygulanması projesi''nin değerlendirilmesine ilişkin yapılan araştırma sonuçlarını açıkladı.

Toplantıya Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Hasan Irmak, tütün yasağıyla ilgili yasanın 2008'de çıkmasının ardından pasif içiciliğin zararları konusunda kamuoyunda farkındalık oluşturulmasını hedeflediklerini, HASUDER'le de yüzde yüz dumansız hava sahalarında araştırma yapılması konusunda anlaşma yaptıklarını anlattı. Hasan ırmak, yürütülen çalışmaların Eylül ayında tamamlandığını ve değerlendirmesini yaptıklarını dile getirdi.

HASUDER üyesi Prof. Dr. Hilal Özcebe da araştırmanın hedefinin pasif etkilenimle ilgili durumun nereye geldiğini saptamak olduğunu söyledi. Özcebe, dünyada pasif etkilenimden dolayı her yıl 600 binden fazla kişinin öldüğünü belirterek, tütün ürünlerinin kullanımıyla ilgili yasa 2008'de çıkmadan önce 20 milyon yetişkinin evinde, 6 milyon yetişkinin iş yerinde, 3 milyon kişinin toplu taşım araçlarında, 2 milyon kişinin de resmi dairelerde sigara dumanından etkilendiğini ifade etti.

HASUDER'in Türkiye'de sekiz ilde lokanta, bar, kafe ve kahvehanelerde çalışanların ve bu işletmelerin müşterilerinin, ayrıca bu illerde sokakta rastgele seçilen bazı kişilerin yasa hakkındaki görüşleri ve davranışlarının da öğrenildiğini anlatan Özcebe, 19 Temmuz 2009 öncesinde restoran, bar ve kahvehanelerde sigara kullanmayan müşterilerden yüz kişiden 65'inin, bu tarihten sonra ise yüz kişiden 81'inin ''sigara kullanan kişi benden izin almalıdır'' görüşünü desteklediğini bildirdi.

"ÇALIŞANLAR DA MÜŞTERİLER DE UYGULAMADAN MEMNUN"
Özcebe, Temmuz 2008 öncesinde her 10 müşterinden üçünün, sonrasında ise her 10 müşteriden altısının bulundukları ortamda sigara içilmesinden rahatsız olduklarını ifade ettiklerini ifade etti. Zaman zaman lokanta, kafe, bar ve alışveriş merkezlerine gidenlerin azaldığı yönünde haberler çıktığını ancak araştırmalar sonucunda bunun doğru olmadığı görüşüne vardıklarını belirten Özcebe, yasanın uygulamaya girmesinden sonra bu yerlere gidenlerin azalmadığını bildirdi.

Özcebe, ''Özellikle sigara içmeyenlerin gitme sıklığı yüzde yüz civarında iken sigara içenlerin oranında bir miktar azalma olduğu görülmektedir. Sigara içmeyenlerde artma ve değişmeme yüzde yüz oranındadır. Toplumun yüzde 70'inin sigara içmediği düşünülecek olursa, bar, kahve, lokantalara gitme oranında belirgin bir değişme olmamıştır'' dedi.

Özcebe, ikram sektörü işletmelerinde çalışanların ve müşterilerin yasaya desteklerinin arttığını vurgulayarak, çalışanların yasayı destekleme oranının yüzde 48'den yüzde 70, müşterilerin ise yüzde 57'den 67'ye çıktığını söyledi.

KAPALI ORTAMDA PARTİKÜL ORANI DÜŞTÜ
Sigara dumanında bulunan çeşitli gazlar ve katran gibi partiküllerin oranının da ölçümlerde düştüğünün tespit edildiğini anlatan Özcebe, incelenen kafe, pastane ve kahvehanelerin bulunduğu 78 işletmenin 43'ünde, 39 lokantanın 12'sinde, 34 bar, içkili lokantadan 21'inde partikül oranının yasanın uygulanmaya başlamasından sonra düştüğüne dikkati çekti. Özcebe, kafe, pastane ve kahvehanelerin yüzde 55'inin, lokantaların yüzde 31'inin, bar ve içkili lokantaların yüzde 62'sinin kapalı ortam hava kalitesinde düzelme olduğunu, ancak bekledikleri oranda bulunmadığını, partikül oranının daha düşmesini beklediklerini söyledi.

Çalışanların müşterilerden daha fazla partikül soluduğunu ve daha fazla hastalık yaşadıklarını belirten Özcebe, yasa sonrasında çalışanların sağlık yakınmalarının azaldığını ifade etti. Araştırmaya göre bar ve lokanta çalışanlarının tütün kullanma sıklığının da değiştiğinin belirlendiğini anlatan Özcebe, çalışanların yüzde 60.8'inin daha az sigara içmeye başladığını, yüzde 3.9'unun sigarayı tamamen bıraktığını, yüzde 66.7'sinin tütün kullanımını bırakmayı düşündüğünü belirttiğini kaydetti.

Çalışanların içtiği ortalama sigara sayısının da 23 'ten 16'ya düştüğünü dile getiren Özcebe, nefes ölçümlerinde ise karbonmonoksit ve kotinin değerlerinde azalma çıktığını, uygulama sonrası görüşülen çalışanların yüzde 70.4'ünün uygulamanın etkisini çok iyi bulduklarını, yüzde 83.3'ünün de kanunu desteklediğini söylediklerini dile getirdi.

7 KADINDAN BİRİ SİGARA İÇİYOR
Türkiye'de yaklaşık 7 kadından birinin sigara içtiğini anlatan Özcebe, gebelikte sigara kullanımı kadar sigara dumanının da hem gebeyi, hem de bebeği rahatsız ettiğini vurguladı. Özcebe, Ankara'da bir doğumevine gebeliğin son üç ayında başvuran 176 kadınla yapılan görüşmelerde, gebelerin yüzde 10.7'sinin halen sigara içtiğinin belirlendiğini, yüzde 55.1'inin de yakın çevresinde sigara içildiğini belirttiğini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...