Sigara yasağına yüzde 95 uyuldu

Sigara yasağı kapsamının genişletilmesinin 10. gününde, Türkiye genelinde yasağa uyumun yüzde 95 oranında gerçekleştiği belirtildi.

Sigara yasağına yüzde 95 uyuldu

İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç, yasağın kapalı mekanların tümünü kapsayacak şekilde genişlemesinin üzerinden 10 gün geçtiğini, ciddi bir sorun ile karşılaşılmadığını söyledi.

Denetleme ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini, işletmelerde denetimler aşamasında herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadıklarını ifade eden Doç. Dr. Kılınç, hala kamuoyunda zaman zaman yasaya karşı görüşlerin dile getirildiğini, ancak getirilen eleştirilerin geçerli olmadığını gösteren kanıtlar bulunduğunu belirtti. Doç. Dr. Kılınç, ''Münferit beyanlar gerçekleri yansıtmıyor, insanlar yine restoranlara, kahvelere gidiyorlar'' dedi.

Yüksek uyum oranlarının kendilerini şaşırtmadığını, uygulamanın başlamasından önce 16 kent merkezinde farklı sosyokültürel gruplara ait kişiler üzerinde yaptırılan kapsamlı araştırmaların da aynı doğrultuda sonuçlar verdiğini söyleyen Doç. Dr. Kılınç, şöyle devam etti:

İZMİR TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜZERİNDE
''Araştırma sonuçları, yasaya her durumda uyacaklarını söyleyenlerin yüzde 93 civarında olduğunu gösteriyordu. Sigara içen kesimin de yüzde 70'lik bölümü, yasayı desteklediğini belirtiyordu. Yani her sigara kullanıcısının, bu uygulamaya karşı olduğunu düşünmek çok hatalı olur. Sadece yüzde 10'luk bir grup bu yasayı desteklemediğini ortaya koyuyor.''

İzmir'de yasaya uyumun Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 98 oranında gerçekleştiğini bildiren Doç. Dr. Kılınç, insanların kafe ve restoranlara gidiş sıklıklarında yeni düzenlemeyle bir değişme olmayacağını kaydetti.

Doç. Dr. Kılınç, sigara içenlerin büyük bölümünün yaz mevsimi olması nedeniyle dış mekanları kullandıklarını, yeni düzenlemelerin ortaya çıkaracağı tabloların tam olarak netleşmesinin, ancak eylül-ekim aylarında mümkün olabileceğini belirtti.

ARTIK İSTİSNA BEKLENMESİN
Denetimlerin aralıksız süreceği, hazırlanan düzenli raporlarda aksaklık tespit edilen sektör ya da bölgelerde yoğunlaştırılacağı bilgisini veren Doç. Dr. Kılınç, yasadan geri dönüşün ya da bir istisnanın mümkün olmadığının artık herkesçe anlaşılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Bu yasadan artık dönüş yok. İstisna bekleyenlerin, artık bu beklentilerini bırakıp, yasayla nasıl yaşayacaklarını sorgulamaları lazım. Artık direnmek ya da istisna beklemek çok yanlış. İnsanların sağlığı üzerinden pazarlık yapılmaması gerekiyor.

Bu yasa sadece sigara içmeyenleri değil, sigara içenleri de koruyor, bu boyutun unutulmaması gerek. Günde 7 sigara içen biri, 100 sigara içilen bir kafede oturduğunda, gün sonunda ortamda içilen sigara etkisiyle 25 sigara daha içmiş gibi etkileniyor. Kansere içtiği günlük 7 sigarayla 20 yılda yakalanacaksa, bu etki nedeniyle 10 yılda yakalanıyor. Ölüme daha hızlı koşmanın anlamı yok.''

Sayfa Yükleniyor...