Sigaranın kaçınılmaz sonu

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı KOAH, dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın ölümüne neden oluyor. Öksürükle karakterize olan hastalığın en önemli nedeni ise sigara.

Sigaranın kaçınılmaz sonu

Tam olarak geri dönüşümlü olmayan, ilerleyici ve hava yolu tıkanıklığı ile kendini gösteren KOAH, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Dünyada ölüme neden olan hastalıklar sıralamasında 5. sırada ancak Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Solak, 2030 yılında KOAH’ın 3. ölüm nedeni olmasının öngörüldüğünü söyledi. KOAH’ın; uzun süre solunum yolu ile alınan sigara dumanı ve zararlı gazlara karşı akciğerlerde oluşan iltihabi yanıtla ilişkili olduğunu söyleyen Dr. Solak, “Bu etkenlerle yıllar geçtikçe bronşların ve hava keseciklerinin yapısı bozulmaya başlar, bronşların hastalanmasıyla tıkayıcı bronşit, hava keseciklerinin harabiyeti ve parçalanmasıyla amfizem ortaya çıkar” dedi.

KOAH gelişimindeki en önemli risk faktörünün sigara olduğunu belirten Dr. Hakan Solak, sigara içen her 4–5 kişiden birinde bu hastalğın ortaya çıktığını, ülkemizde en az 5 milyon KOAH hastası olduğunun tahmin edildiğini ve hastaların önemli bir kısmının hastalıklarının farkında olmadıklarını dile getirdi. Solak, “Kişiler şikâyetleri çok rahatsız edici olmadıkça doktora gitmez. Oysaki KOAH, ilerleyici bir hastalıktır ve sigarayı bıraktıktan sonra bile hasarların tamamen ortadan kaybolması çok zordur. Ancak sigaranın bırakılması ile hastalığın ilerlemesi yavaşlar, sigara bırakılmazsa hastalık hızla ilerler” diye konuştu.

BU BELRTİLERLE ORTAYA ÇIKIYOR
Dr. Solak’ın verdiği bilgiye göre, öksürük ve balgam çıkarma önceleri sadece sabahları görülüyor, az miktarda oluyor ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul edildiğinden genellikle önemsenmiyor. Ancak bu belirtilerin KOAH’ın erken habercisi olabildiğini vurgulayan Solak, “Sigara içmeye devam edilirse, hastalık ilerler, öksürük şiddetlenir ve balgam miktarı artar. Nefes darlığı hastalığın erken dönemlerinde hızlı yürüme ve merdiven çıkarken görülürken, hastalığın ilerlemesiyle istirahat de dahi ortaya çıkar” ifadesini kullandı.

Sigara içenlere, bu şikâyetler ortaya çıktığında hemen bir kuruluşuna başvurmalarını öneren Solak, şunları söyledi: “Çünkü erken teşhis ve sigaranın bırakılması ile bu ilerleyici ve akciğerleri harap eden bu hastalıktan kurtulmak mümkün olabilir. Bu dikkate alınmaz ise ilerleyen dönemlerde kandaki oksijen miktarının azalmasına bağlı olarak başka önemli rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıklar;
• Aşırı terleme,
• Dilde, dudaklarda ve parmak uçlarında morarma,
• Şiddetli baş ağrıları,
• Geceleri uykusuzluk ve gündüz uyuklama,
• Unutkanlık, dikkatsizlik, aşırı sinirlilik,
• Cinsel güçte azalma,
• Hazımsızlık, karında şişkinlik ve kabızlık,
• Eller ve ayaklarda uyuşma, yanma hissi, ellerde titreme.
Hastalığın daha da ilerlemesi ile kalp yetmezliği gelişir ve ayaklarda ödem başlar. Bu hastalarda nefes darlığı çok şiddetlenir ve hastalar günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz hale gelir. Bu aşamadaki hastalar genellikle sürekli oksijen makinesi kullanma ihtiyacı hissederler.”

TEDAVİNİN BAŞARILI OLMASI İÇİN…
Solunum fonksiyon testleri ile teşhis edilen KOAH tedavisinin başarılı olması için gereken kuralları Dr. Solak, "Sigarayı bırakmak, kirli havalı ortamlardan kaçınmak ve düzenli ilaç kullanmak” olarak özetledi.

Sayfa Yükleniyor...