Sigaraya yılda 15 milyar dolar harcıyoruz

Dünya genelinde sigaraya yılda 400 milyar dolar harcanıyor. Yeşilay'ın verilerine göre ise Türkiye'de bu rakam 15 milyar dolar.

Sigaraya yılda 15 milyar dolar harcıyoruz

Sigarasız bir dünya için bir çok ülkede yürütülen kampanyalara rağmen, bugün hala dünya genelinde sigaraya yılda 400 milyar dolar harcanıyor. Yılda 600 milyar dolar da sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılıyor.

Yeşilay'ın verilerine göre Türkiye'de de bir yıl içinde sigaraya 15 milyar dolar harcanıyor. Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sefa Saygılı, 31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, sigaraya harcanan paranın yatırıma yönlendirildiğinde dünyanın hiçbir yerinde işsizlik sorunu kalmayacağını savundu. Saygılı, böylece bireylerin başta kanser ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere birçok öldürücü hastalığa yakalanma riskinden kurtulabileceğini söyledi.

Çocuk ve gençlerin sigara ile tanışmalarının engellenmesinin sigara ile mücadelede çok önemli bir adım olduğunu belirten Saygılı, tüm bağımlılıkların genellikle ilk olarak özentiyle başladığına dikkati çekti. Özentinin birçok nedeni olduğuna işaret eden Saygılı, şunları söyledi:

''Evde sigara içen birilerinin varlığı etkilidir. Sıkıntıdan kurtulma yolu olarak tercih edilebilir. Sonuçta bir özentidir, bir kaçıştır veya bir meraktır. İlk başlarda gerçekten de sayıca az kullanılır, ancak zaman ilerledikçe, sıkıntı ve stresler arttıkça dozu da gitgide artmaya başlar. Sigaranın içindeki nikotinin başlangıçta kişiyi canlı ve uyanık tuttuğu zannedilir. Gitgide sigaranın yokluğu daha çok hissedilmeye başlanır yani yoksunluk dönemleri yaşanır. Sonrasında artık sigaranın esiri olur.''

Saygılı, dünya genelinde birçok ülkede ''sigaraya hayır'' kampanyalarının yürütülmesine rağmen, hala çok sayıda kişinin sigara bağımlısı olduğunu ifade etti. Dünyada sigaraya yılda 400 milyar dolar harcandığını belirten Saygılı, ''Buna karşılık 600 milyar dolar sigaranın neden olduğu hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Türkiye'de sigaraya yılda 15 milyar dolar harcanmaktadır. Millet olarak bu zehirden kurtulabilirsek ve bu kaynağı da istihdama ayırabilirsek, işsizlik diye bir problem kalmaz'' dedi.

ERKEKLER 2 KAT DAHA FAZLA SİGARA KULLANIYOR
Türkiye'de sigaraya başlama yaşının 11'e düştüğünü iddia eden Saygılı, bu verinin hastaneye başvuran kişilere ''Ne zamandan beri sigara kullanıyorsunuz?'' sorusuna verilen cevaplardan elde edildiğini söyledi.

Erkeklerin kızlardan 2 kat daha fazla sigara kullandıklarını öne süren saygılı, sosyo-ekonomik durumu düşük olan gruplarda sigara kullanımının daha sık görüldüğünü söyledi.

Değişik illerde yapılan araştırmalarda da ortaöğrenim gören gençlerde yaşamı boyunca en az bir kez sigara kullanım oranı yüzde 46 ile yüzde 64 arasında değiştiğini bildiren Saygılı, ''Sigaranın olumsuz etkilerine karşı herkes risk altında olmasına karşın, özellikle hamileler ve yeni çocuk sahibi olanlar, hastanede yatan hastalar, kalp–damar sistemi hastaları, kanser hastaları ve sigara içen anne-babaların çocuklarında risk artıyor'' dedi.

SİGARAYI BIRAKMADA ''KESİN KARARLILIK'' ŞART
Öncelikle ağır bir tıbbi hastalığının olduğunun öğrenilmesi, beden ve ruh sağlığının bozulduğunun fark edilmesi, sigarayı bırakma nedenleri arasında ilk sırada yer aldığına dikkat çeken Saygılı, şöyle devam etti:

''Bunu, aile ve sosyal çevrenin bırakma konusunda baskı yapması, bazen de çevresindeki sigara kullanıcılarının son durumunu gösteren belge veya fotoğrafların görülmesi takip ediyor. Sigarayı bırakmada kesin kararlılık, başarı şansını yükseltiyor. Ancak kesin bir karar verilememesi veya kendi isteğinin dışında bırakmaya çalışması halinde ise genellikle sigara kullanımına ara veriliyor, bir zaman sonra tekrar başlanıyor.''

Saygılı, sigarayı bırakma sürecinin kolay atlatılabilmesi için şunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi:

''Sigarayı bırakmaya hazır olun, kesin bir bırakma zamanı belirleyin. Sigara içilen ortamlardan artık uzak durun. Çevrenize sigarayı bırakmak istediğinizi ve size bu konuda yardımcı olmalarını rica edin. SGK Bakanlığı hastanelerinde, sigara bırakma polikliniklerinde bu hizmet artık ücretsiz yapılabiliyor. Yeni yetenekler ve davranışlar geliştirin. Dikkatinizi sigara içme isteğinden başka konulara çekmeye çalışın.

Zorunlu durumlarda doktorunuzun önerdiği destek niteliğindeki ilaçları kullanabilirsiniz. Nikotin bandı, nikotin sakızları veya bazı ilaçlar bu amaçla kullanılmaktadır. Kendinizi, sigara içmeyi bırakmanın zorluklarına ve kimi zaman da yeniden başlama riskine karşı hazırlayın. Bu arada kilo alma riskine karşın kendinize uygun bir diyet ve egzersiz programı yapın. Dumansız Hava Sahası mutlaka desteklenmesi gerekir.''

ÖLÜM NEDENLERİ ARASINDA İKİNCİ SIRADA
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK) verilerine göre de sigara tüketimi, dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunuyor ve her 10 erişkinden birisi bu nedenle yaşamını yitiriyor.

Özellikle gelişmekte olan ülkelerde kadınlar arasında sigara içme sıklığı artıyor. Dünyada 1.5 milyara ulaşan sigara içicisinin yaklaşık 200 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Dünyada her yıl yaklaşık beş milyon kişi sigaraya bağlı olarak yaşamını yitiriyor, bunların 1.5 milyonunu kadınlar oluşturuyor. Her üç kadın ölümünden ikisinin gelişmekte olan ülkelerde olacağı tahmin ediliyor. Eğer yeterli önlem alınmazsa 2030'da sigara kaynaklı ölümlerin 8 milyon ölüm olacağı ve bu ölümlerin de 2.5 milyonunun kadın olacağı bekleniyor.

Kadınlar arasında sigara içimi, gelir düzeyinin artmasıyla, öğrenim durumunun yükselmesiyle artış gösteriyor. Türkiye'nin doğu bölgelerine göre batıda, kırsal alana göre de kentsel alanlarda sigara içimi evli kadınlar arasında yükseliyor.

Sayfa Yükleniyor...