Sinsi hastalık anemiye dikkat

Son yıllarda çok sık duyduğumuz anemi hastalığı kan değerlerinin düşmesiyle ortaya çıkıyor. Özellikle büyüme çağındaki çocuklarda, kadınlarda ve yaşlılarda daha fazla görülüyor.

Sinsi hastalık anemiye dikkat

Aneminin ortaya çıkmasında rol oynayan birçok neden bulunuyor. Bunların arasında demir eksikliği gibi çok sık karşılaşılan nedenlerin yanı sıra, kan kanseri ya da bazı iç organların kanseri gibi ciddi hastalıklar da yer alabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Türker Kundak, tedavinin doğru planlanması için anemi nedeninin iyi araştırılması gerektiğini belirtiyor. 

Aneminin ortaya çıkışının temelinde çok farklı sebepler bulunabildiğini söyleyen Dr. Türker Kundak, en sık karşılaşılan neden olan demir eksikliğinin kadınlarda daha çok görüldüğünü ve saptandığında hastanın adet görüp görmediğinin sorgulanması gerektiğini söylüyor. Çünkü kadınlar adet döneminde kan kaybediyor ve bu durum kansızlığa neden olabiliyor. Ancak rahim içi kanamanın artmasına neden olabilecek miyom ya da bazı kanser türleri de bu duruma yol açabiliyor. Ayrıca beslenme şekli, gebelik ve emzirme de demir eksikliğine bağlı kansızlığa neden olabiliyor. Anemi şüphesiyle gelen hastanın hikâyesi dinlendikten sonra fizik muayenesi yapılıyor. Kısa vadede gelişen anemiler olduğu gibi kronik anemiler de görülebiliyor.

Dr. Kundak kansızlık belirtilerini, “Bulgular daha çok kronik anemilerde görülüyor; Hastanın cilt rengi soluklaşabiliyor, saçları cansızlaşmaya, kırılmaya başlıyor; tırnakları ayrışabiliyor. Yüzüne baktığınızda cilt rengi ve göz kapaklarının altı soluk görünüyor, ağız içi mukozası soluk görünüm alıyor, dilinin üzerinde düzleşme başlıyor. Vücudunu muayene ettiğinizde ise kansızlığa bağlı kalp seslerinin hızlandığı duyulabiliyor. Dalak ve karaciğerde büyüme olabiliyor. Bunun dışında kansızlığın tipine bağlı çeşitli döküntüler, kanama odakları ve morluklar görülebiliyor” şeklinde özetliyor.

B12 EKSİKLİĞİ ANEMİYE NEDEN OLUYOR
B12 ve demir vücutta üretilmeyen, dışarıdan alınan moleküller olduğu için, eksiklikleri daha çok beslenme ve emilim kusurlarına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Süt, süt ürünleri, yumurta, et ve sakatatta bulunan B12 vitamininin eksikliği kansızlık gibi çok çeşitli hastalıklara yol açabiliyor. Bu eksiklik en çok vejetaryenlerde görülüyor. Vücutta hücrelerin büyümesini sağlayan B12 vitamininin eksikliğinde, hücre bölünmesi zorlaştığı için bir süre sonra kansızlık oluşabiliyor. Mide-bağırsak kanserleri ya da bu sistemin emilim kusuru yaratan bazı hastalıkları nadiren de olsa B12 vitamini eksikliğine neden olabiliyor. Bu nedenle B12 vitamini eksikliği görüldüğünde, mide-bağırsak sistemini de taramak gerekiyor.

TEDAVİ EDİLMEZSE BİRÇOK SORUNA YOL AÇIYOR
Kansızlığın tedavi edilmemesi vücudun zorlanması anlamına geliyor. Çünkü kansızlık durumunda vücut, hipoksi denilen oksijen yetersizliğini yaşıyor. Bu tabloda dokulara gitmesi gereken oksijen gidemediği için bütün organlar zorlanmaya başlıyor. Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğünde, zorlanmaya bağlı olarak kalp büyüyor ve kalp yetmezliği oluşabiliyor. Akciğerler zorlandığından, nefes darlığı oluşuyor. Dokulara az oksijen gittiğinden, dokunun oksijensiz kalması sonucu tüm iç organlar ve kaslar zorlanıyor. Yaygın ağrılar, kramplar, unutkanlık ve duygu durum bozuklukları görülebiliyor. Eller uyuşmaya başlıyor.

TEŞHİS İÇİN İYİ ARAŞTIRMA YAPILMALI
Dr. Türker Kundak, “Kansızlık tespit edildiğinde nedene yönelik tedavi uygulanıyor. Demir eksikliği, B12 vitamini ve folik asit eksikliğinde ilaç tedavisi yapılıyor. Fakat kansızlığın nedeni; basit bir beslenme eksikliğinin yanı sıra, yukarıda belirtilen çok önemli bazı nedenler de olabiliyor. Bu yüzden mutlaka araştırılması, gerekli durumlarda mide-bağırsak endoskopisi ya da diğer tetkikler yapılması ve neticede cerrahi işleme ihtiyaç duyulabilecek sonuçlar çıkabileceğinin de unutulmaması gerekiyor” diyor.

Sayfa Yükleniyor...